Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 3.567 seviyesinde. Alternatif piyasalardaki fiyatlamalara baktığımızda dolar kuru 18.57 TL, Brent petrol 97.9 dolar ve altının onsu 1.694 dolar seviyesinde. Borsaya ilgi sürüyor.

Yabancıların borsada hisse senedi satarak paylarını yüzde 31.9’a düşürmelerine rağmen yerli yatırımcı ilgisi boşluğu dolduruyor. Yüksek ilgi hisselerde çıkışı destekleyen en önemli unsur. Öyle ki kimi hisselerdeki değer artışı dolar bazında yıllık yüzde 279’lara kadar çıktı. Diğer yandan petrol fiyatlarında beklentiler yukarı çekiliyor. Goldman Sachs, Brent petrol varil fiyatı beklentisini 10 dolar artırarak 2022 yılı dördüncü çeyrek için 110 dolara, 2023 yılı birinci çeyrek için 115 dolar çıkardı. Morgan Stanley ise petrol fiyatının, OPEC+ toplantısının ardından 100 dolara daha hızlı ulaşacağını dile getirdi. Petrol fiyatı borsadaki birçok şirketin bilançosunu doğrudan etkiliyor. 

Haberin Devamı

Kazandırdılar

BIST 30’da yer alan 22 hisse son bir yılda dolar bazında kazandırdı. Dört şirkette dolar bazında getiri yüzde 100’ün üzerinde oluştu. Bu şirketler: Hektaş, Sasa Polyester, Aksa Enerji ve THY. Yıllık kazanç Hektaş’ta yüzde 279, Sasa Polyester’de yüzde 210, Aksa Enerji’de yüzde 198, THY’de ise yüzde 183 oldu.

Borsa İstanbul’da güçlü istihdam yaratan şirketler Koç Holding, Bim Mağazalar, Anadolu Grubu Holding, Sabancı Holding ve Arçelik. Bu şirketler içerisinde Koç Holding 108 bin 219 kişiye, Bim Mağazalar 72 bin 706 kişiye, Anadolu Grubu Holding 66 bin 214 kişiye, Sabancı Holding 64 bin 909 kişiye, Arçelik 41 bin 969 kişiye istihdam sağlıyor. Güçlü istihdam yaratan şirketlerin de hisseleri borsada son bir yılda dolar bazında yatırımcısına kazandırdı.

Dolar bazında kaybettiren 8 hisse

BIST 30 şirketleri içerisinde 8 hisse senedi değer kaybetti. Bu şirketler: Tofaş Oto. Fab., Aselsan, Kardemir (D), Ereğli Demir Çelik, Koza Madencilik, Vestel, Türk Telekom ve Turkcell. Borsadaki yukarı hareketin sürmesi bu hisselerde de güçlenmeyi getirebilir.

Büyük fiyat oynaklıklarına dikkat edilmeli

Haberin Devamı

Hisse senetlerinde güçlü büyümeler ve kârlılık olmasına rağmen yüksek hacim ve açığa satışlar gündeme geldiğinde gün içi oynaklıklar da artıyor. Yatırımcılar dikkatli olmalı. Asıl olan uzun vadede trendleri yakalayabilmek. Hisselerin düz bir çizgi şeklinde sürekli yükselmeleri ve sürekli düşmeleri beklenmemeli.

İstihdam yaratan şirkete rağbet

Hangi şirketleri seçmeli?

Yatırımcılar hisse senedi tercihinde bulunurken nitelikli şirketler arasından fiyatı düşük olanları arar. Yatırımcı açısından nitelik, büyüyen bir sektörde sürdürülebilir karlılığı gerçekleştirebilmektir. Teknolojik inovasyon ve katma değerli üretim sürdürülebilir kârlılığın önemli unsurları arasında yer alır. Nitelikli firmaların yönetim kadrosu da güçlüdür. Ayrıca sermayenin güçlü olması, tanınan, güvenilen bir marka olmak firmanın nitelikleri içerisinde yer alır.

Yatırımcılar için önemli olan yeni trendleri görebilmek ve güçlü şirketlere ortak olmaktır. Ekonomik görünümdeki dalgalanmalara rağmen büyüyen, büyümesini sürdüren şirketler diğerlerinden farklılaşır.

Haberin Devamı

Ancak ne kadar dikkatli olunursa olsun her zaman için geleceğin tahmin edilmesi ve de kontrol altında tutulması pek de mümkün değil. Bu noktada güçlü şirketlerin ekonomik çalkantılarda daha sağlam durabilme imkânı olması riski düşürmek açısından göz önünde bulundurulması gereken önemli bir ayrıntıdır. Bu tür firmalar ekonominin dalgalandığı dönemlerde gerilemeler yaşasa uzun vadede toparlanmaları daha kolay olabilmektedir.