Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılın ilk sekiz ayında altının getirisi tüm yatırım araçlarının üzerinde gerçekleşti. Cumhuriyet altını yüzde 38.09 yükselirken BIST 100 Endeksi’nde yükseliş yüzde 31.63 oldu. Yatırımcılar altın fonlarına da yüksek ilgi gösterdi.

Yılın ilk sekiz aylık döneminde yatırım araçları arasında en fazla kazandıran altın oldu. Cumhuriyet Altını, yüzde 38,09’luk yılbaşından bu yana getirisi ile diğer yatırım araçlarını geride bırakmayı başardı. Yüksek enflasyon, belirsizlikler ve küresel ekonomik sıkıntılar, yatırımcıları güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdi ve altının performansını zirveye taşıdı. 

Haberin Devamı

İlk sekiz ayın kazandıranı altın

BIST 100 dalgalı  

BIST 100 Endeksi, yılın ilk yarısında güçlü bir performans sergilemesine rağmen, son ayda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle getirilerde düşüş yaşadı. Yılbaşından bu yana yüzde 31,63 getiri sağlasa da, son bir aylık performansında yüzde 8,39’luk bir kayıp gözlemlendi. Bu durum, borsanın kısa vadede dalgalanmalarını bir süre daha sürdürebileceğini gösteriyor. Yatırımcıların ise uzun vadeye odaklanmasında yarar var. 

Döviz getirileri düşük 

Dolar ve euro’nun Türk Lirası karşısındaki performansı ise kontrol altında olduğu izlenimini veriyor. Yılın ilk sekiz ayında dolar yüzde 15,62, euro da yüzde 15 yükseliş kaydetti. Bununla birlikte özellikle son bir ayda döviz kurlarında hareketlenme dikkat çekiyor. Bu durum, döviz yatırımcılarının dikkatini çekmekle birlikte, yükselişin enflasyonun gerisinde kaldığını not etmek gerekiyor. 

İlk sekiz ayın kazandıranı altın

‘Güvenli liman’ algısı 

Altının geride kalan sekiz ayın kazandıranı olması, yatırımcıların altına olan güvenini artırıyor. Özellikle son 6 aylık dönemde yüzde 31,90 gibi etkileyici getiri sağlayan altın, sadece Türkiye’de değil, küresel piyasada da yatırımcılar için güvenli bir liman olarak konumlanmaya devam ediyor. Gelecek dönemlerde de bu trendin sürebileceği ve altının yatırımcılar tarafından tercih edilmeye devam edeceği öngörülüyor. 

İlk sekiz ayın kazandıranı altın

Son bir ayda düşüşte olanlar

Geride kalan bir ayda güçlü duruş sergileyenler kadar sert düşüşler yaşayan sektörler de oldu. BIST Sigorta Endeksi, aybaşından bu yana yüzde 16,28’lik değer kaybı ile en kötü performansı sergiledi. Onu yüzde 13,26’lık düşüşle BIST Gıda, İçecek ve yüzde 10,76’lık düşüşle BIST Teknoloji Endeksi takip etti. Düşüşler, piyasalardaki dalgalanmanın bazı sektörler üzerinde daha fazla etkili olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Direnç gösteren sektörler

BIST Ulaştırma ve BIST Madencilik Endeksleri ay başından bu yana pozitif performans göstermeyi başardı. BIST Ulaştırma yüzde 2,75, BIST Madencilik ise yüzde 4,35’lik artışla yatırımcılara umut verdi. Yılın ilk sekiz ayında güçlü performans sergileyen bazı sektörlerin son bir ayda zorlanmasına rağmen bu sektörler, direnç gösteren ve yükseliş kaydeden az sayıdaki alanlar arasında yer alıyor.

Yabancılar hisse aldı

Yabancı yatırımcılar, dört hafta sonra hisse senedi piyasasında alım tarafına geçti. Dört hafta üst üste satış yapan yabancılar, toplamda 918 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Geçen hafta ise 66 milyon dolarlık hisse alan yabancılar, 1 milyar 26,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 21,3 milyon dolarlık Genel Yönetim Dışındaki Sektör (ÖST) varlığı sattı.

Haberin Devamı

İlk sekiz ayın kazandıranı altın

Fonlarda getiriye denge

Yatırım fonlarında yılbaşından bu yana getiriler dengelendi. Yatırım fonlarının 8 ayda ortalama getirisi yüzde 33,17 oldu. En yüksek getiri yüzde 44 ile borsa yatırım fonlarında gerçekleşirken onu altın fonları izledi. Para piyasası, katılım fonları, hisse senedi fonları ortalama yüzde 35 getiri sağladı.

İlk sekiz ayın kazandıranı altın

8 sektör altının performansının üzerine çıktı

Borsada 8 sektör, altının üzerinde bir performans sergiledi. Yüzde 39’un üzerinde kazandıran 9 sektör, yatırımcıların ilgi alanında yer alıyor. Yılbaşından bu yana en iyi performansı gösteren sektörlerin başında iletişim geliyor. BIST İletişim Endeksi yüzde 78,62 yükseliş sağladı. Sektör endeksi, yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam ediyor. BIST Banka Endeksi de yüzde 57,35’lik artışla güçlü bir performans sergiledi. Aynı şekilde, BIST Ticaret Endeksi de yüzde 54,27 artış göstererek yatırımcıların radarında yer almayı başardı. Yılın genelinde pozitif ivme yakalayan sektörler yatırımcının ilgisini çekmekte gecikmiyor. Bu çerçevede sigorta, bilişim, hizmet, ulaştırma ve mali sektörler yılın ilk sekiz ayında yüzde 39 üzeri getiri sağladığı gözleniyor.