Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Teknoloji dünyamıza artık, kullandığımız makinelerden (hardware) çok onların yazılımları (software) hükmetmeye başladı. Dolayısıyla, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinden bahsettiğimizde; icatlardan çok, bunları kullanmak için gerekli yazılımların gücünden ve kolaylığından bahsediyor olacağız. Doğal olarak, daha iyi yazılımlar ortaya çıktıkça, bunların kullanılabileceği makineler ve araçlar da ortaya çıkacak.

Yazılımlar yayıldıkça ve güçlendikçe, bunları kullanabilmek ve bunlara hükmedebilmek de önem taşıyor. Dışarıdan, yazılımların içine sızıp bunlara hükmetmeye çalışanlara “hacker” diyoruz. Artık, casusluk faaliyetleri önemli ölçüde, “hacker”ler aracılığıyla yapılıyor.

Haberin Devamı

En güçlüleri

Strategy+Business, dünyanın en güçlü yazılım şirketlerini, aşağıdaki biçimde sıralıyor. Bunlar arasında (Ar-Ge konusunda milyarlarca dolar yatırım yapmamıza rağmen), maalesef hiçbir Türk şirketi yok. Çünkü, biz Ar-Ge’yi ve yeniliği, “hardware” geliştirme zannediyoruz.

En büyük küresel yazılım şirketleri:

1. IBM

2. Microsoft

3. SAP

4. Oracle

5. Cisco

6. HP

7. Tata Consultancy

8. Apple

9. EMC

10. Alphabet (Google)

11. Samsung

12. Intel

13. Accenture

14. Amazon

Geçen yıl, HP dokuzuncu, Apple altıncı, Google sekizinci, Samsung yedinci, Amazon on ikinciydi. İlk on şirketten sekizinin, geçen yılki seviyelerini koruduğunu görüyoruz. HP’nin stratejik bir karar alarak, şirketi ikiye ayırmış olması, başarısında rol oynadı. Apple, Google ve Samsung ise, kendilerini yeterince yenileyemediler. En büyük büyüme, sattıkları ürünü ucuzlatabilen şirketlerde görüldü.

Daha detaylı bakarsak

Dünyadaki Ar-Ge harcamalarına daha detaylı bakarsak, son 5 yılda, yazılım yatırımlarına % 65, servis sektörüne yönelik araştırma faaliyetlerine % 36 ve yeni makine ve araçlar icadına yönelik faaliyetlere de % 21 oranında daha fazla para harcandığını görüyoruz. Yazılım için harcanan para da daha kısa zamanda kâra dönüşüyor.

Ar-Ge ve şirketler

Dünyada Ar-Ge’ye en çok para harcayan şirketler aşağıdaki biçimde sıralanıyor:

1. Volkswagen

2. Samsung

Haberin Devamı

3. Amazon

4. Google (Alphabet)

5. Intel

6. Microsoft

7. Roche

8. Novartis

9. Johnson & Johnson

10. Toyota

11. Apple

12. Pfizer

13. General Motors

14. Merck

15. Ford

16. Mercedes (Daimler)

Dünyada, bilgisayar ve elektronik konusundaki Ar-Ge harcamalarının % 43’ü ABD’de yapılıyor. Yine, sağlık konusundaki Ar-Ge çalışmalarının % 56’sı, yazılım ve internet konusundakilerin % 62’si ABD’de yapılıyor. Sanayide makine geliştirme konusunda, Çin % 29 ile en önde yer alıyor. Otomobilde ise % 30 ile Japonya birinci sırada.