Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İnternet üzerinden, başta devlet kurumları olmak üzere çeşitli kişi ve kurumların bilgisayar sistemlerine girip, onları izleyen veya sistemlerini dışardan müdahale ile çökerten kişilere veya kurumlara “hacker” deniliyor. Son yıllarda bu çeşit saldırılar o kadar arttı ki, devletler ve şirketler karşı tedbir almak ve hatta, kendi “hacker” gruplarını oluşturmak zorunda kaldılar. Bazı devlet ve şirketler, bazı durumlarda “hacker”lardan yardım istediler veya onların bilgilerini para ödeyerek satın aldılar.
Ülkelerin siber saldırılardan kendilerini koruma kapasiteleri, teknolojik üstünlüklerine göre değişiyor. Ancak, ne kadar iyi korunurlarsa korunsunlar, “hacker”lar sistemleri delebiliyorlar. Dünyanın siber saldırılara en dayanıklı iki ülkesi ABD ve İngiltere olarak sıralanıyor. Onları, Rusya ve Doğu Bloku ülkeleri takip ediyor. Çin, Kuzey Kore ve İsrail, üçüncü derecede kendilerini koruyabiliyorlar. Onları, İran takip ediyor. Suudi Arabistan ve Fransa, siber saldırılara en alt seviyelerde dayanabiliyorlar. Türkiye’nin dayanıklılık kapasitesi ise, test edilmemiş sayılıyor.
Büyük siber saldırılar
- En büyük siber saldırı, internet sistemini kökünden çökertmek amacı güdüyordu. 2001 yılında başlayan çökertme operasyonu, 2015’e kadar sürdü. Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelere göre, saldırı ABD’nin içinden gerçekleştirildi.
- İkinci büyük siber saldırı, 2007 yılında ABD tarafından İran’daki nükleer programın sabote edilmesi amacı ile gerçekleştirildi. Stuxnet virüsü ile yapılan saldırı, nükleer programı bir süre erteletti. Bu saldırı, ülkelerin politik kararlarını empoze etmek için, siber saldırıları kullandığı ilk örnek olarak tarihe geçti.
- Üçüncü büyük siber saldırı, 2009-2011 yılları arasında, Çin tarafından Google’a, sistemin yazılım alt yapısını ele geçirmek üzere yapıldı. Bu saldırıda, şirketin Hükümetler ve diğer şirketler için kullandığı koruma duvarlarının sırlarına ulaşıldı.
- Dördüncü büyük siber saldırı da, 2014 yılında Çin tarafından gerçekleştirildi. Çin’li “hacker”lar, ABD vatandaşlarının bilgi bankalarına ulaştı ve tüm ABD vatandaşlarının, vergi numarası olarak da kullanılan Sosyal Güvenlik numaralarını ele geçirdiler. Yine, 21 milyondan fazla vatandaş hakkında ABD Hükümeti’nin yaptığı mülakat ve soruşturma bilgileri de ele geçirildi.
- 2009-2013 yılları arasında, İngiliz “hacker”ların Atlantik’in altından geçen su altı kablosuna bağlantı sağlayıp, Google ve Yahoo ile ilgili bilgileri ele geçirdiği siber saldırı, bu çeşit saldırıların en büyük beşincisi sayılıyor. Bu saldırıda, belli başlı telefon servis şirketlerinin verilerine de ulaşıldı.
- Altıncı büyük siber saldırı, 2012 yılında, bizzat İngiliz İletişim Bakanlığı(Government Communications Headquarters) tarafından, Belçika telefon idaresinin tüm kablosuz telefonlarının dinlenmesi amacıyla yapıldı. Hedeflenen telefonlar arasında, Avrupa Birliği’ne ait olanlar da vardı. Belgacom, saldırının başarılı olup olmadığı hakkında kesin bir açıklama yapmadı.
- Yedinci büyük siber saldırı, 2014 yılında, Kuzey Kore’li “hacker”ların Sony’e yaptığı saldırı oldu. ABD, bu saldırıya, ülkeye karşı aldığı ekonomik tedbirlerle karşılık verdi.
- İsrail’in, 2014 yılında, İran nükleer programı hakkında Birleşmiş Milletler’e ve Rus Kaspersky güvenlik yazılımına yaptığı siber saldırılar başarılı oldu. Ayrıca, 2012 yılında, İran Petrol Bakanlığı ve İran Milli Petrol Şirketi’nin verilerine ulaştılar ve bilgisayar sistemlerini çökerttiler.
Bunların örnekleri devam ediyor. Ancak, bu konudaki bilgilerin bir bölümünün kabul edilmediği veya inkar edildiğini de unutmayalım.