Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada yüzyıllar boyunca süregelen mal ve hizmet üretimi, aşağıda görülen tabloda açıkça görülüyor. İş Yatırım’ın bir çalışmasından alınan tablodan anlaşıldığı üzere, Birinci Dünya Savaşı öncesinde en yüksek noktaya tırmanmış olan ve dünya üretiminin
% 47’sini kontrol eden Avrupa ülkelerinin dünya üretimindeki payı, günümüzde % 25’ler mertebesine inmiş bulunuyor. ABD’nin payı ise, İkinci Dünya Savaşı sonrasında en üst seviyeye ulaşmış ve % 28’e yaklaşan gücünü hâlâ devam ettiriyor.
Asya ülkeleri, 1950’lerden itibaren dünya üretiminden aldıkları payı gittikçe artırırlarken; Afrika ülkeleri hâlâ hiçbir varlık gösteremiyorlar. Çizelge, aynı zamanda Afrika’nın gelecek yıllarda ciddi bir gelişme geçirmek zorunda olduğunun da bir göstergesi. Sonraki tablodan da inceleneceği gibi, bu yönde Afrika’da oluşan nüfus baskısı da gittikçe büyüyor.

Haberin Devamı

Kaynakların paylaşımı


Nüfus değişimi

Alttaki tablo, yüzyıllar boyunca dünya nüfusundaki değişimleri gösteriyor. Bu tabloya göre, Birinci Dünya Savaşı’ndan beri Amerika kıtalarının dünya nüfusuna olan oranı fazla değişmezken; Avrupa’nın nüfusu oransal olarak azalıyor. Birinci Dünya Savaşı öncesi dünya nüfusunun % 26’sını barındıran Avrupa’nın, dünya nüfusundaki oransal payı günümüzde % 10’lara düşmüş durumda. Bu sonucun alınmasında, sömürgelerin bağımsızlığını ilan etmelerinin de önemli payı var. Buna karşılık, oransal olarak Afrika’da nüfusun gittikçe arttığını görüyoruz.

Kaynakların paylaşımı


Savaşların ekonomik kayıpları
Yukarıdaki tablolar savaşların ekonomik dengeleri nasıl değiştirdiğini gösterirken, bundan sonraki baskılar üzerine de ipuçları veriyor. Çin, Hindistan ve Afrika’daki gelişmeler bu yüzden önem kazanıyor.