Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, cuma günü Basın Konseyi ile bir toplantı yaptı. Toplantıda basının sorunları görüşüldü. Toplantıya, TRT Genel Müdürü, Anadolu Ajansı Genel Müdürü, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü de katıldı. Sayın Bakan’ın, böyle toplantıları bürokratlarıyla yapması; kararların orada alınması, alınan kararların takip edilmesi, konu hakkında detaylı bilgi edinilebilmesi ve teknik konularda da görüş alışverişinin yapılabilmesini sağlıyor. Her bakanın kendi konusunda yapacağı toplantıları, bürokratları ile birlikte gerçekleştirmesini diliyorum.
Sayın Bakan, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini vurgularken, haklı olarak, basın organlarının da sorunların çözülmesinde, Hükümet’e elden geldiğince destek olmasını istiyordu. Sayın Bakan, yayınlarda insan değerlerinin korunmasının; ulusal çıkarlara dikkat edilmesinin ve basında iç denetim yapılmasının önemini vurguladı. Hükümet’in basın özgürlüğünü daha da pekiştirmek için gerekli mevzuatı hazırlayacağını ve Avrupa Birliği müktesebatına uyulacağını söyledi.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Basın Konseyi Eski Başkanı ve Eski Bakan Orhan Birgit, TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eski Bakan Bahattin Yücel ve Avukat Turgut Kazan söz alarak aşağıdaki konuları gündeme getirdiler.
- İfade özgürlüğü yolları tıkanmaktadır. Akreditasyon uygulamalarıyla gazetecilerin bazıları toplantılara sokulmayarak, haber alma hürriyeti kısıtlanmaktadır.
- Gazete sahiplerine ve gazetecilere gözdağları verilmekte, bazı gazeteciler tutuklanmaktadır. Otuzu aşkın gazeteci içeridedir, yedi bini aşkın gazeteci işizdir.
- Bu konularda, yurt dışından gelen misyonlara izahat vermekte zorluk çekilmektedir.
- Devlet ve devlete bağlı kurumların ilan ve reklamların, yandaş medyaya verilmesi uygulaması yaygındır.
- Kayyum atamaları bir el değiştirme gibi uygulanmaktadır. Kayyumlar, ekonomik işlere bakmalı; yayın politikalarına karışmamalıydı.
- Güneydoğu’daki gazeteciler üzerinde baskı vardır ve istediklerini yazamaz durumdadırlar.
- Tutuklu gazetecileri ziyaret için, Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurulara yanıt dahi verilmemektedir. Önceden, böyle başvurular saatler içinde cevaplanırdı.
Serbesti sorunları çözer
Bir zamanlar dövizler de, faizler de emirle belirlenirdi. Piyasa fiyatı tam belli olmadığı için, sık sık devalüasyonlar yapılır; büyük ekonomik krizler çıkardı. Serbesti ve piyasa ekonomisi uygulaması sayesinde, artık, ekonomik krizler çıkmıyor. Eskiden olsa idi, şu andaki ekonomik şartlarla, ciddi bir ekonomik krizin içinde olurduk. Buna benzer biçimde, politikadaki ve basındaki dar boğazları da serbesti ile aşabiliriz. Bazı yayın organlarının kayıtsız şartsız Hükümet’i desteklediklerini; bazılarının da tam karşıda yer aldıklarını biliyoruz. Medyanın Yasama, Yürütme ve Yargı’ya müdahalesini önleyecek düzenleme yapılabilir. Bunun dışında, medyaya müdahale edilemez.
Serbesti ve tarafsızlık, her şeyi çözecektir.