Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İsrail, Hizbullah saldırısının şokunu yaşıyor, öfkeliler, karizmalarının çizildiği düşüncesindeler... Hizbullah bir taraftan yoğun roket saldırılarıyla demir kubbeyi oyalarken, aynı zamanda radar ekranlarına yakalanmayan dron saldırısıyla İsrail’in canını, çok fena yaktı, acıttı...Hizbullah askeri üssü tam olarak yemek saatinde vurdu. Hedef de doğrudan askerlerin yemek yediği noktaydı...Dolayısıyla saldırının nasıl, planlandığı ve yapıldığının yanı sıra, Hizbullah yemek saatini nereden bildi,biliyor İsrail medyası,kamuoyu  bunu sorguladı ısrarla...Yani olayda İsrail adına istihbarat açığı, demir kubbe ve radar yetersizliği ne derseniz var. Bunlarda Hizbullah açısından doğru hedef, doğru zamanlama, iyi bir istihbarat anlamına geliyor...İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, vurulan üssü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Şu anda bir savaş halindeyiz. Topraklarımızda bir eğitim üssüne yapılan saldırı zorludur ve sonuçları acı vericidir”sözleriyle Hizbullah’ın zor bir işi yaptığını kabullendi nitekim... 

Haberin Devamı

***

Bu tabloya bakıldığında da Hizbullah’ın dron saldırısında neredeyse MOSSAD gibi bir taktik izlediği ortada..İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a karşı gerçekleştirdiği nokta istihbarat faaliyetlerinin benzeri yani. Bu durumda da tartışılan kritik soru Hizbullah’ın istihbarat edinme anlamında İsrail’e sızma olasılığı...Çünkü nokta istihbarat içerden olmadıkça teknik takiple olacak iş değil, çok zor. İsrail’de, MOSSAD’da kendi içinde bunu sorguluyor, tartışıyor zaten. Ama bir örgütün devlet istihbaratına sızmasının pek görülür, kolay şey olmadığı da ifade ediliyor...Tabii Ortadoğu denildiğinde kafa karıştıran farklı bağlantılar olasılığı da göz ardı edilemez bir durum. Başka ülke istihbaratlarından beslenme yani. Dün bu konuyu geçmişte MİT’te kritik görevlerde bulunan eski istihbaratçı Metin Ersöz’e sordum. Öncelikle de Hizbullah’ın kendi istihbarat ağı olabilirliğini ve etkisini? Yanıtı şuydu: 

“Tabii kendi istihbarat ağları var. Ona destek olan İran istihbaratı var Suriye istihbaratı var. Diğer ülkelerdeki Şii gruplar var. Irak’tan da destek alıyorlar. İsrail gibi ortak düşman olunca fanatik gruplar bile işbirliğine girebiliyorlar her ne kadar kendi aralarında çatışmalar olsada...” 

Haberin Devamı

Nokta istihbarat İran servisi SAVAMA’dan mı yani? 

“İran’ın Şah döneminden gelen ve devrimden sonra geliştirdikleri istihbaratı var. Özellikle Ortadoğu’da kişleri kullanarak istihbarat ağı oluşturdular..Tabi bunda Rusların da teknik yardımı söz konusu. Hizbullah saldırısın arkası da servis bağlantılıdır. Koordineli bir servis çalışması bu. Teknik birimlerin de desteği olduğu açık...” 

İsrail istihbaratı MOSSAD’dan bilgi sızmış olabilir mi? 

“Direk İran’a, Hizbullah’a sızmaz arada proksiler var. Rus Yahudileri var bunlar yapabilirler. Bu olayda çalışmış olabilirler ihtimal dahilinde...İran’da da hatırı sayılır bir Yahudi cemaati var. Bunların bir kısmı da İsrail’e karşı, onları kullanmak mümkündür...” 

Peki ya Hizbullah’ın İsrail’in içinden saha ajanı edinme, devşirme iddiaları? Gerçekten böyle bir şey mümkün mü? Ersöz’ün buna yanıtı da şöyleydi: 

Haberin Devamı

“Artık özel istihbarat şirketleri ve özel askeri şirketler var. Mesela İsrail gidiyor bir ülkede özel dedektiflik grubuyla anlaşıyor, istihbarat ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. İran’da aynı şeyleri yapıyor. İsrail içinde de bilgi sızdıracak proksiler var. Bunlarla faaliyet yürütülülüyor maşalar var artık dıha az riskli personel açısından. Ancak o proksilerin arkasındaki istihbarat servislerini çözebilirseniz devletleri suçlama yapabiliyorsunuz...Onda da kabullenmiyorlar ve bir sonuç çıkmıyor zaten...” 

***

Yani İsrail’in Lübnan’daki nokta faaliyetleri MOSSAD’ın, Hizbullah’ın içine sızdığını ortaya koydu ama son dron saldırısınaa bakıldığında da sanki Hizbullah’da İsrail’e sızmış gibi. İsrail ordusunun en güçlü olduğu yerlerden birini vurdular “bu daha başlangıç” diyerek de psikolojik bir üstünlük sağladılar. Hemde MOSSAD benzeri bir taktik operasyonla. Dolayısıyla Hizbullah MOSSAD’ı da vurdu aslında...