Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Lübnan’ı da yutmak, işgal etmek isteyen bir İsrail var. İsrail’in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik aralıksız ve şiddeti artan hava saldırılarında yüzlerce insan öldü. İsrail her zaman yaptığı gibi havadan yağdırdığı bombalarla sivilleri hedef alıp katlederek, Lübnan’ın güneyini insansızlaştırmak istiyor… Aylardır bombaladığı ve hala devam eden Gazze’de yaptığı gibi. Gazze’yi Filistinsizleştirdi, şimdi de Lübnan’ı Gazzeleştirmek hesabında... Kara operasyonu tehdidiyle de korku salıyor bir yandan da... İnsanlar yerlerini, yurtlarını terk etsinler diye. Bunlara da başta ABD, batı dünyasından yine tek bir ses, tepki yok. Tabii İsrail saldırılarına karşılık Hizbullah Tel-Aviv’e füze yollayana kadar… O andan itibaren saldırı için söyledikleri tek şey de şu: 

Haberin Devamı

Derin endişe içindeyiz... 

İsrail saldırınca üç maymunu oynama, İsrail hedef olunca da “Ne oluyoruz nasıl yaparsınız bunu” diyerek destek olma, arka çıkma durumu yani. Ki bu anlamda da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby CNN’e verdiği röportajda hiç utanmadan bir de ne dedi? “İsrail’in İran tarafından desteklenen bir terörist grubun tehdidiyle karşı karşıya olduğunun bir kez daha kanıtıdır. Hiçbir ulus sınırının hemen ötesinde, yanı başında bu tehditlerle yaşamak zorunda kalmamalıdır...” 

Bu ne demek? İsrail saldırganlığını haklı görmek, hedef aldığı her grubu, yapıyı da terörist olarak yaftalayıp, yaptıklarını, katliamları meşrulaştırmaya çabalamak... 

*** 

Hadi yedik diyelim ama aynı Kirby’nin söz konusu Türkiye ve ABD’nin besleyip kolladığı terör örgütü PKK/YPG/PYD ya da SDG olduğunda yaptığı daha başka skandal açıklamaları var bir de... Özellikle de DAEŞ ile mücadele palavrasına dayandırarak… Mesela aralık 2022’de Türkiye’nin teröristleri temizleme kararlılığındaki haklılığından ziyade o zamanlar konuşulan olası harekâtın DAEŞ’le mücadeleye zarar vereceğine odaklanarak (01 Aralık 2022 tarihli yazımız) şöyle demişti hiç utanmadan: 

“Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim IŞİD ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. 

Haberin Devamı

Bizim Suriye’de IŞİD ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye’de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından ABD’lilerin hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. ABD askerleri burada sahada ve SDG’ye (Suriye Demokratik Güçleri) destek veriyor...” 

Yani yine yalan dolan, palavra... Bundan önceki görevi Pentagon sözcülüğü olan Kirby, teröristlerle kol kola, yanak yanağa poz veren ABD’li generallerden kaynaklanan hasmane rüzgârın etkisinden kurtulamamış olmalı ki Amerikalı askerlerin hem sözleri hem de teröristlerle verdiği görüntülerle Türkiye karşıtlığını alenen körüklediğini bile görmüyor, görmek istemiyordu... Askerlerimize, polisimize doğrultulan silahları, topraklarımıza atılan, çoluk çocuğu hedef alan roketleri, ortağım dedikleri, kol kanat gerdikleri o teröristlere verenin bizzat kendi ülkesi ABD olduğunu da... Hem de kime karşı? ABD’yle NATO müttefiki olan Türkiye’ye... 

Haberin Devamı

***

ABD’nin terör örgütü PKK/YPG/PYD veya başka türevleri ile hemhal olması denildiğinde İsrail’in de bu kirli ilişkinin bir parçası olduğunu saymazsak eksik kalır. Onlar da bu pisliğin tam göbeğindeler hem de ta başından beri... PKK’yı, teröristleri gördüğün yerde ABD kadar İsrail’in varlığı, katkısı da aleni yani. Terör örgütünün her ikisi adına taşeronluk yaptığı da ortada zaten. Bu durumda Beyaz Saray Güvenlik Sözcüsü’ne denilecekler de şu aslında: 

Binlerce kilometre uzaklıktan niye getiriyorsun askerlerini bu coğrafyaya... Ne işleri var teröristlerle aynı mevzide? Oradaki askerinin görevi teröristlere kol kanat gerip, yardım ederek Türk askerine silah doğrultmasını sağlamak mı? Sen önce teröristlere verdiğiniz silahları, eğitimleri diploma töreni, kan bağışı, öldürülen teröriste taziye mesajı yollama gibi kepazeliklerinızi  anlat. İşinize geldiğinde “NATO müttefikliği” falan diyorsunuz ya... Dolayısıyla “İsrail terörist tehdidiyle karşı karşıya. Hiçbir ulus sınırının hemen ötesinde, yanı başında bu tehditlerle yaşamak zorunda kalmamalıdır” diye zırvalarla sakın bize masal falan anlatma Kirby!...