Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP bir zamanlar güçlü olduğu ama uzun süredir iktidarın “oralara gidemiyorlar” diye eleştirdiği Doğu ve Güneydoğu’yu kazanma arayışında. Tekin, “AK Parti ve HDP, bölgede beklentileri karşılayamadı. Yeni bir arayış söz konusu. CHP’ye ciddi bir ilgi var. Aday patlaması var” dedi.

CHP TBMM’deki sandalye sayısına göre ikinci büyük parti. Ancak Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere birçok ilde neredeyse hiç temsil edilmiyor. Bu nedenle de CHP milletvekilleri son bir yılda gruplar halinde 81 ilde çeşitli toplum kesimlerinin nabzını tutmaya çalışıyor. Bu kapsamda da “Doğu Masası” adı altında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yönelik özel çalışmalar yapıyor. Yani CHP bir zamanlar güçlü olduğu ama uzunca bir süredir iktidarın “oralara gidemiyorlar” diye eleştirdiği Doğu ve Güneydoğu’yu yeniden kazanma arayışında. Nitekim bu bağlamda CHP yönetiminden “Amacımız ilk seçimde sürpriz yerlerden milletvekili çıkarmak” diye iddialı söylemler de var. Tabii bu arada parti içi muhalefetten “Birçok ilçede partinin örgüt yapılanması yok, sadece milletvekilinin oralara gitmesiyle oy artışını beklemek zor. Bölgeye dönük politikan olması lazım” gibisinden eleştiriler de söz konusu. Dolayısıyla bu durumu CHP’nin bugüne dek İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her köşesinde vatandaş arasında en fazla görünen ismi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’e sordum. Hem “Doğu Masası”nın faaliyetlerini hem de sadece milletvekilinin dolaşmasıyla oylar artmaz şeklindeki eleştirileri...Söze geçmişe, CHP’nin o bölgelerde etkin olduğu dönemlere değinerek başlayan Tekin’in öncelikle söyledikleri şunlardı:   

Haberin Devamı

“Doğu’da Güneydoğu’da CHP ağırlıklı partiydi. 1989’da yerel yönetimlerde iktidar olmadığımız hiçbir yer yoktu Urfa Diyarbakır, Mardin, Batman tamamında CHP vardı. Tabii 1990’lı yıllarda çok talihsiz bir durum yaşandı. Ne yazık ki bizim o dönem bir kaç milletvekilimizin izinsiz Fransa’da bir davete gitmesi bir sorun haline döndü o sorunun giderilmesi için Sayın Genel Başkanımız Erdal İnönü özel bir çabayla partiden atılmamaları için bir uğraş verdi ama maalesef o dönem parti içi yarıştan kaynaklı başka hesaplar devreye girince milletvekilleri partiden atıldı, atılınca da o zaman büyük bir kırılma oldu. Yani özellikle doğuda güneydoğu coğrafyasında CHP ile duygusal kopuşun yaşandığı bir dönemdi. Şimdi kırılan o gönül bağlarını yeniden kurarak bölge seçmeni açısından yeni bir köprü oluşturmak istiyoruz…”

Haberin Devamı

Doğuda şu an aday patlaması yaşıyoruz

- CHP geçmişteki hatasını telafi etmeye mi çalışıyor?

“Kesinlikle evet. O ihraçlar olmasaydı HDP’de olmaz ya da en azından CHP’de bir kopuş yaşanmazdı. Tabii başka partiler kurulabilirdi, birçok parti kuruldu, gitti, geldi bu doğal. Bugüne dek 500’ün üzerinde siyasi partinin kurulduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Yani aynı zamanda ne yazık ki partiler mezarlığıyız. Ama CHP bugün dünyada 100. yılını doldurmuş üç partiden bir tanesi…

- Milletvekillerinin bölgeye gitmesi önemli ama yetmez çünkü doğru dürüst örgüt yok diyenler var?

“Örgüt yok demek haksızlık olur aslında var ama tabi ki kısmen birçok yerlerde yeniden yapılanmalar, güçlendirmeler oluyor. Ama o geçmiş dönemdeki duygusal kopuş bizim açımızdan çok kolay olan bir şey değildi işte onu yeniden onarmaya çalışıyoruz, Örgütlerimiz olabildikçe güçlendiriliyor sadece milletvekillerinin gidiş gelişleriyle değil aynı zamanda politik olarak da gönül bağı, gönül köprüsü kuramadığımız Doğu’da, Güneydoğu’da, orta Anadolu’da kısmen Karadeniz’de çalışmalarımız hızla devam ediyor, edecektir. Yani seçimi kazansak da devam edecek. Önümüzdeki günlerde de halkın otobüsünü bir gün Kayseri’de, bir gün Diyarbakır’da, başka bir gün de Trabzon’da görebilirsiniz.”

Haberin Devamı

Yapılan çalışmaların oy getirsin düşüncesiyle daha çok aşiret reislerine odaklı olduğuna ilişkin iddialara Tekin’in verdiği yanıt da şuydu:

“Aşiret çalışması içerisinde falan değiliz. Kaldı ki bölgede öyle eskisi gibi aşiretlerin çok gücü yok herkes son derece politize olmuş. Politik davranan bir seçmen kitlesi var. Şunu söyleyebilirim mesela 2005, 2007, 2010, 2011’de falan biz aday bulmaya zorlanırken şimdi şu anda bile bölgede onlarca insanın milletvekili ve belediye başkanlığı adaylığı için ciddi talepleri var. Yani ilk kez bu kadar yüksek bir talep var, çok bilinen aileler dahil olmak üzere. Yani bizim oradaki ilişkimiz sadece öyle Turist Ömer gibi gitti geldi değil, aynı zamanda duygusal bağı oluşturmaya çalışıyoruz. Mesela şu anda Van’da, Diyarbakır’da, Batman’da, Mardin’de çok sayıda insan bugünden talep açmış durumda. Bu da gösteriyor ki CHP’ye ciddi talep var. Bundan sonraki görev bize düşüyor.”

- Aday bulamıyorduk dediniz?

“Yani en azından zorlanıyorduk şimdi onlar bizi zorluyor. İki partiye odaklanmıştı insanlar her iki partiden beklentileri vardı. Bir taraf AKP, diğer taraf HDP. Aynı zamanda bir çözüm süreci gibi hayali bir şey kurulmuştu. Doğal olarak da iki partiye yönelmiş bir seçmen kitlesi vardı. Her iki partide beklentilerine, taleplerine cevap vermediği için şimdi yeni bir arayış söz konusu. Ve daha barışçıl bulduğu, kendisini anlayabilecek geçmiş dönemde de Atasının, dedesinin, babasının partisi olan CHP’ye ciddi bir ilginin olduğunu söyleyebilirim.”

- Aday olmak isteyen çok yani?

“Kesinlikle, daha bugünden ben aday adayı olmak istiyorum diyenler çok sayıda. Yani aday patlaması var. Hatta bir ilimizde ismini vermeyeyim, ben oldum olası görevden alınmalara karşı olan bir insanım ama 20’nin üzerinde il başkanı olma talebi var. Bu da şunu gösteriyor evet CHP’ye büyük bir ilgi var. Geçmiş dönemdeki deneyimlerime tecrübelerime baktığımda bu böyle. Seçmen denediği her iki partide beklentilerine cevap vermemişse elbette yeni bir arayışa girecektir. CHP sadece duygusal bağ kuracak ve geçmişte yaptığı hataları yapmayacak.”

Tabii, bir de HDP’nin bölgedeki ağırlığı, etkisi ve CHP’nin bunu nasıl aşacağı konusu var. Tekin’in buna dönük öngörüsü ise şöyleydi:

“Bölge seçmeni çok politizedir.  Bakın bunun örnekleri yaşandı şu anda İstanbul’da örneğin Bağcılar, Ümraniye, Pendik’te geçmiş dönemde AKP ve HDP’ye oy veren seçmenler bu dönem CHP adaylarını tercih etti. Seçmenin oy verdiği partisi beklentisine cevap veriyorsa hiçbir sıkıntı olmaz ama beklentisine cevap verilmiyorsa doğal olarak da tercihini değiştirebilir. Yani İstanbul’da Bağcılar, Pendik, Ümraniye, Üsküdar’daki seçmen reyini değiştirip CHP’ye oy veriyorsa Diyarbakır’da, Mardin’de, Batman’da, Urfa’da, Erzurum’da Kars’ta olmaması mümkün değildir. Ben hissediyorum.”

‘İki partiyle yarışacak duruma geleceğiz’

- Bir de terör örgütü PKK’nın baskı, tehdit iddiaları var?

“Bugüne kadar bizim örgüt mensuplarımızın, arkadaşlarımızın ilçe yöneticilerimizin en ücra yerlerde çalışmaları var. Özellikle son üç yıldır olağanüstü bir çaba gösteriliyor. Çok şükür böyle bir baskı, tehdit bugüne kadar duymadım, geçmiş dönemde duyuyordum. Her iki taraftan da duyuyorduk maalesef hem PKK baskısı hem de devlet baskısı. Şu anda ikisi de yok arkadaşlarımız çok rahat bir şekilde faaliyetlerini yapabiliyorlar. Seçmen iki parti arasına sıkışmıştı AKP ya da HDP... Şimdi burada tabi ki o partilerde olacak ama şuna emin olun CHP olarak bizde her iki partiyle yarışacak duruma geleceğiz, onda hiç kimsenin tereddüttü olmasın.”

‘CHP bölgede önemli bir aktör olacak’

- CHP artık doğuda var yani?

“Kesinlikle... Bundan sonra doğuda güneydoğuda sadece HDP, AKP değil, aynı zamanda önemli aktör olarak da CHP olacaktır…

Son yerel seçimden sonra büyük değişim oldu, bölgede her şey değişti hiçbir şey eskisi gibi değil. Ben CHP milletvekili olarak en ücra yerlere Şırnak’ın Silopi’sinden, Cizre, Urfa, Mardin, Diyarbakır  aklınıza gelebilecek her yere gittim Allah’ın bir tek kulunun tepkisiyle de karşılaşmadım. Devlet kayıtlarında da görebilirsiniz, bugün gelmek isteyen AKP’li kardeşlerimizde dahil olmak üzere varsa halkın otobüsüne bindirip götürebilirim. Bölgede her şey değişti hiçbir şey eskisi gibi değil. Kim isterse çok iddialıyım isteyenle istediği yeri dolaşırız...”