Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretine bir hafta kala, ABD Başkanı
Donald Trump’ın YPG’ye silah yardımı yapılması kararını imzalaması beklenen
bir olay değildi.
Türkiye Erdoğan-Trump buluşmasının başarılı geçmesi için gereken altyapıyı hazırlamış, bu amaçla Washington’a giden Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, üst düzey Amerikan yetkililerine YPG başta olmak üzere belli başlı meselelerle ilgili Ankara’nın görüş ve beklentilerini aktarmıştı.
Böyle bir ortamda Trump’ın durup dururken açıkladığı kararın Ankara’da şaşkınlık ve öfke yaratması doğal.
Akla hemen gelen soru şu: Trump bu kararını vermek için neden acele etti? Bu konu Beyaz Saray’da Erdoğan ile yapılacak görüşmelerde ortak bir anlayışla ele alınmayacak mıydı?
Belli ki Trump bunları bile bile kararını almış. Zamanlamanın kötü olmasına da aldırmamış...
Generallerin etkisi
Washington’daki analistler, Trump’ın bu kararı “Generallerin etkisi altında” kalarak aldığını belirtiyorlar. Pentagon’un Trump’ın Suriye politikasında esas hedef saydığı “IŞİD’in yok edilmesi” için Rakka’nın ele geçirilmesi planlarını hazırladığı biliniyor. Bu planlar YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) aktif bir rol veriyor ve bu güçlere askeri yardımın yapılmasını öngörüyor.
Türkiye’nin bu plana ne kadar karşı olduğunu Pentagon kadar Trump da biliyor. Ankara’nın defalarca tekrarladığı “Ya bizi ya da onları tercih edersiniz” uyarısına rağmen, ABD’nin Rakka operasyonu için YPG’yi seçmesinin özel bir anlamı vardır...
Tercih nedeni
Trump’ın bu kararı vermesi, ABD yönetiminin bu iş için YPG’ye daha çok güvendiğini ortaya koydu. Zaten Amerikan askeri makamları bir süredir YPG’yi iyi savaşan bir güç olarak lanse ediyor. Buna karşılık Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) açıkçası pek güvenmiyor. Washington bir süreden beri el altından sağladığı destekle, zaten kendisini PYD/YPG’ye iyice angaje etmiş durumda...
Bu tavır, kuşkusuz bu Kürt oluşumunu cesaretlendiriyor. Trump’ın son kararının YPG’yi coşturmasına şaşmamalı...
Peki, hani Suriye meselesi bütün veçheleriyle Erdoğan-Trump görüşmesinde ele alınacak, işbirliği planları tartışılacaktı?
Trump’ın kararı bir oldubitti yarattı. Açıkçası, Türkiye Rakka planından fiilen dışlandı. Trump Beyaz Saray randevusundan önce kararı açıklamakla, en azından Rakka operasyonunun ilk aşamasını kendi planı doğrultusunda gerçekleştirmeyi hesaplıyor.
Trump Erdoğan ile görüşmesinde Rakka’nın kurtarılmasından sonra Türkiye’ye düşecek rolü konuşmaya ve bu arada YPG’ye aktarılan silahların PKK’nın eline düşmeyeceğine dair güvenceler vermeye hazırlanıyor.
Oysa Erdoğan, Trump’ın her şeyden önce YPG’ye askeri yardım kararından vazgeçmesini ve Rakka’dan uzak tutulmasını isteyecek. Trump böyle bir geri adım atar mı? Yarın devam edeceğiz.