Tropikal iklimde yetişen kakao ağacının bilimsel adı Theobroma cacoa, tanrıların besini anlamına geliyor. Çikolata üretimine, iri meyvelerin içindeki kahverengi çekirdekleri meyvenin içiyle beraber mayalayarak başlanır. Sonra çekirdekler kurutulup kavrulur ve ezilerek parçalara ayrılır. Bu parçaların eritilmesinden çikolatanın ana maddesi olan koyu kahverengi, macun kıvamlı çikolata şurubu (likörü) elde edilir. Bu maddede kakao tozu ve ve kakao yağı vardır. Çikolata şurubunun içine kakao yağı ve şeker katılarak kakao miktarı yüzde 50 ile 99 arasında değişen, çeşitli derecelerde koyu renk çikolata üretilir. Sütlü çikolata için ise bolca süt ve şeker katılır.
İçinde bolca kakao bulunan koyu renk çikolatanın kan basıncı üstüne olumlu etkileri var. Buna karşılık, beyaz veya sütlü çikolataların hiçbir yararı yok. Koyu renk çikolatanın etkisi sadece yüksek tansiyonu önlemekle sınırlı değil. Kalp krizi, inme ve kalp damar hastalıklarını azalttığına dair kanıtlar da var
Bayram ziyaretinde ikram edilen çikolatanın, damak tadının yanı sıra sağlığımıza olumlu etkisi olduğunu bilmek alacağımız lezzeti daha da artıracaktır. Bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu çikolatanın kalp dostu olduğunu gösteriyor.
Uzun yıllar sağlıklı bir ömür süren Kuna Adası yerlilerinin bir bölümü köylerinden ayrılıp yakındaki Panama şehrinde çalışmaya gidince yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarıyla tanıştılar. Kuna Adalıların yaşamları yakından incelenince, köyde geleneksel yaşamlarını sürdüren yerlilerin, şehre göç eden hemşerilerine göre 10 kat daha fazla kakao tükettiği ortaya çıktı.
Köy ile şehir hayatı arasında başka farklar olsa da yapılan incelemeler çikolatanın ana maddesi olan kakaonun yararını ortaya koydu.
Her çikolata aynı değil
“Çikolata yararlı mı?” sorusuna cevap vermek için Kuna Adası’nda yapılan gözlemleri yeterli bulmayan bilim insanları, karşılaştırmalı bilimsel çalışmalar sonunda koyu renk çikolatanın yararlarını ortaya koydular. İçinde bolca kakao bulunan koyu renk çikolatanın kan basıncı üstüne olumlu etkileri var. Buna karşılık, beyaz veya sütlü çikolataların hiçbir yararı yok.
Koyu renk çikolatanın etkisi sadece yüksek tansiyonu önlemekle sınırlı değil. Aynı zamanda kalp krizi, inme ve kalp damar hastalıklarını azalttığına dair kanıtlar da var. Bu yönde aydınlatıcı araştırmalardan biri 2 hafta önce Amerikan Kalp Birliği’nin dergilerinden birinde yayımlandı. Harvard Üniversitesi ile İsveç Karolinska Enstitüsü’nün işbirliğiyle yapılan bu çalışmada 30 binden fazla 48 yaşın üstündeki İsveçli kadın incelendi. Ayda birkaç kere çikolata yiyenlerde kalp yetersizliği ve buna bağlı ölümlerin hiç çikolata yemeyenlere göre daha az olduğu saptandı.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024