Ameliyat sonrası yoğun bakımda gözlerim karşı duvarda sessizce çalışan saatte. Doktor ve hastabakıcılar arı gibi çalışıyor. Zamanın çabuk geçmesini istiyorum ancak duvardaki saat ilerlememekte direniyor. Gözlerimi kapatıyorum hasta inlemeleri, “Bırakın evime gideyim” diye sayıklayanlar. En iyisi uyumak ve hayal kurmak.
İzmir eğlence dünyasının tanınan ismi Ali Ulvi’nin torunu, fotoğraf sanatçısı dostum Zafer Gazi Tunalı’nın aile albümünden gönderdiği İzmir sahillerinde çekilmiş fotoğraflar geliyor gözümün önüne. Denizden uzak yaşayan ailelerin Basmane’den faytonlarla gittikleri Klizman, İnciraltı, Karşıyaka, Bostanlı sahillerine yaptıkları yolculukları hayal ediyorum.
Sahillerin işgal edilmediği, serinlemek için gidilen plajlarda denizle ilgisi olmayan insanların yanınıza gelip zorla para almadığı, İzmir nüfusunun yüz binler olduğu, balıkçıların ağlarını karadan kol gücüyle çektiği denizin bereketli olduğu yıllar…
Hayal de olsa yoğun bakımda sandallara binip kürek çekmek, denizin coşkusunu yaşayan insanların arasında olmak ne güzel… Eskiden denizle insanların arası daha mı iyi idi, hatırlıyorum deniz kentleri arasında vapurlar çalışır haftanın belli günlerinde yolcuları yükleriyle birlikte limandan limana taşırlardı. İzmir’den dış limanlara gidip gelen yolcu gemilerinin adını ve kalkış saatlerini görünce hayret ediyorum, şimdi limana turist taşıyan bir gemi yanaşsa seviniyoruz, nereden nereye geldik. Artık genç evlilerin balaylarını geçirecek yolcu gemileri, mahallede üniformasıyla işine gidip gelen denizcileri görüp, “Büyüyünce kaptan olacağım” diyen çocuklar yok.
Zengin fakir ayırt etmeden evlerde nesli tükenmekte olan günümüzde pahalı olduğu için balıkçı tablalarında dahi göremediğimiz balıklar pişerdi. İnsanları denizle buluşturmak için kurumlara büyük görevler düşüyor, deniz fotoğrafları ve objelerle müze veya kalıcı sergi açılabilir. Kent içinde bulunan iskele sayısının arttırılması, İzmir Körfezi’nde yaşanan önemli tarihsel olayların araştırılması, nesli tükenmek durumunda olan balıkların korunması, çocuklara, gençlere deniz sporları yaptırılması, fabrika atıklarının denize dökülmesini önlemek vs…
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde rahatsızlığımla ilgilenen sevgi ve şefkatini yakından hissettiğim, İç Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Prof Dr. Nevin Turgay ve sekretaryasına, rahatsızlığımı teşhis eden Üroloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Fuat Kızılay’a, Radyoloji Onkolojisi Anabilim Dalı Doç. Dr. Fatma Sert’e, Gastroenteroloji Anabilim Dalı Doç. Dr. İlker Turan’a, ameliyatımı başarıyla gerçekleştiren Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzman Doktor Osman Bozbıyık’a, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktor, hemşire ve hastabakıcılarına ve rahatsızlığım nedeniyle arayan geçmiş olsun dileklerinde bulunan dost ve arkadaşlarıma teşekkür ederim, iyi ki varsınız…