Optik nörit nedir?

31 Ocak 2020

Optik nörit; görmeyi sağlayan sinir olan optik sinirin iltihabıdır. Bu iltihap mikrop ile olabileceği gibi mikropsuz da oluşabilir. Bu hastalık her iki cinste ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi; en fazla 20-40 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir.

Optik nöritin nedeni nelerdir?

En sık nedeni; optik sinirin inflamatuvar demiyelinizasyonu’dur. Demiyelinizasyon, miyelinin hastalıktan sıyrıldığı bir işlemdir. Optik nöritinin bir bağışıklık sisteminin vücudun dokularına saldırdığı ve bilinmeyen bir nedenden dolayı yaralanmaya neden olduğu bir otomasyon işlemi olduğuna inanılmaktadır. Bu, bir enfeksiyondan sonra ara sıra ortaya çıkabilmesine rağmen; genellikle bağışıklık saldırısının ortaya çıkması için net bir neden yoktur. Miyelin, merkezi sinir sistemindeki oligodendrositler (bir hücre tipi) tarafından üretilen bir materyaldir. Miyelin birçok sinir aksonunun etrafına sarılır. Sinir aktivitesini hızlandırmaya yardımcı olur ve sinirlerdeki elektrik iletimini izole eder. Optik nöritinli bazı hastalar, sinir sisteminde başka bir demiyelinizasyon nöbetine sahip olacak ve multipl skleroz geliştireceklerdir. Multipl skleroz, zaman içerisinde beynin ve omuriliğin farklı

Yazının Devamı

Göz taşı nedir? Nasıl tedavi edilir?

31 Ocak 2020

Vücutta taş, yalnızca böbrekte veya safra kesesinde oluşuyor sanmayın. Gözlerde oluşan yanma, batma veya kaşıntının sebebi gözünüzdeki taş olabilir. Her 10 kişiden 1’inde görülen göz taşı; düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz su ve meyve tüketimiyle beraber gelişebiliyor.

Göz taşı nedir? Vücudumuzda taş oluşumu böbreklerde ve safra kesesinde olabildiği gibi, gözlerimizde de olabilir. Göz taşı her yaşta görülebilmekle beraber; ilerleyen yaşlarda göz taşına daha sık rastlanmaktadır. Göz taşının tıp dilindeki adı ‘’konkresyon’’dur. Konkresyon, genellikle kalsiyum ve lökosit birikintileri içerir. Çoğunlukla düzensiz beslenenlerde, sigara ve alkol kullananlarda, şeker hastalığı olanlarda, konjonktivit gibi kronik göz enfeksiyonu olanlarda, blefarit (göz kapağı iltihabı) gibi tekrarlayan göz kapağı enfeksiyonu olanlarda; trahom hastalarında, gözyaşı fonksiyon bozukluğu olanlarda, kişinin göz kapağındaki yağ bezlerinin iyi çalışmadığı durumlarda ve kuru göz hastalığında göz taşına

Yazının Devamı

Lazer ışınları göze zararlı mı?

30 Ocak 2020

Lazer (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation )ilk defa1916 yılında Albert Einstein tarafından keşfedilmiştir ve ilk çalışan lazer 1960’da T. H. Maiman tarafından yapılmıştır. Lazerin uygulama alanının genişliği; yüksek miktardaki enerjiyi, önemli kayıplar olmadan taşıyabilme özelliği, ışın frekansının hassas kontrolü ve olağanüstü yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.

Lazer ışınları kalıcı görme kaybına neden olabilir!
Günümüzde eğlence, oyun, sunumlarda işaretleyici, uçaklarda yol göstermek ve daha pek çok amaç için lazer ışınları kullanılmaktadır. Amacı dışında kullanılan göze doğrultulan lazer ışınları; gözde ciddi hasarlara sebep olabilmektedir. Dünyada her gün binlerce kişi gözlerine tutulan lazer ışınları nedeniyle görme problemi yaşamaktadır. Bu durumdan dolayı hastanelere müracaat eden kişilerin önemli bir kısmında da kalıcı görme kaybı meydana gelmektedir.

Lazer ışınları oldukça tehlikelidir
Lazer ışınları; tek renk, tek frekansta olup, ışınları çok uzaklara dağılmadan iletebilir. Kırmızı, yeşil, mavi,

Yazının Devamı

Göz altındaki torbalanmalar

29 Ocak 2020

Göz altındaki torbalar; gözlerin altında şişlik, sarkma ve morarma ile karakterizedir. Bu torbalar, genellikle kozmetik bir sorundur. Nadiren önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Gözlerin altında hafif şişme, sarkık veya gevşek cilt ve koyu halkalar vardır. Görünüşleri hoşunuza gitmeyebilir. Ancak genellikle zararsızdır ve tıbbi tedavi gerektirmez. Ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve gittikçe artan şişme var ise doktora başvurulmalıdır.

Göz altındaki torbalanmaların en sık sebepleri nelerdir?-Yaşlanma

-Çok tuzlu yemek

-Uykusuzluk

-Alerjiler

-Sigara içmek

-Genetik, ailenin diğer bireylerin de olması

-Tiroid hastalığı

Yazının Devamı

Optik atrofi nedir?

28 Ocak 2020

Optik sinir; beyine görüntüleri ileten sinir anlamına gelmektedir. Bu sinirin, değişik sebeplerle tam veya kısmi zarar görmesi ise; optik atrofi olarak adlandırılmaktadır.

Optik atrofi sebepleri nelerdir?
-Göz tansiyonu (Glokom)
-İskemik optik nöropati (optik siniri besleyen damarın tıkanması)
-Optik sinire baskı yapan bir tümörler
-Optik sinirin iltihaplanması, en sık multipl sklerozda olur.

Yazının Devamı

Alerjik Konjonktivit

20 Kasım 2019

Konjonktiva gözü kaplayan ince bir zardır. Bir alerjen konjonktivayı tahriş ettiğinde, alerjik konjonktivit oluşur. Kaşıntı, en sık görülen şikayettir. Hastaların %75’inde vardır. Sıcak ve kuru havalarda şikayetler daha fazla, yağmurlu serin havalar da daha azdır. Diğer şikayetler göz kapağı veya konjonktivada şişme, ışığa karşı hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, sulu akıntı ve pembeleşmedir.

Alerjik konjonktivitin sebepleri
Alerjik konjonktivitin nedeni, vücudun bağışıklık sisteminin bir alerjene karşı alerjik reaksiyonudur. Allerjik konjonktivit, saman nezlesi, astım ve egzama gibi başka alerjik hastalık belirtileri olan kişilerde daha yaygındır.

En sık alerjik konjonktivite sebep olan alerjenler, ağaç polenleri, ot, kedi, köpek gib hayvanları tüy ve salgıları, parfüm, makyaj malzemeleri, cilt ilaçları, hava kirliliği, duman, akarlar, kontakt lens ve lens solüsyonlarıdır.

Yazının Devamı

Retina Dekolmanı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

12 Kasım 2019

Retina gözün iç ve arka bölümünü kaplayan, ışığı hassas hücrelerin oluşturduğu tabakadır. Sinir tabakası denir. ‘Retina dekolmanı’ retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli ile fotoreseptör (ışığa hassas) katları arasında sıvı birikerek, nörosensöriyel retinanın yani sinir-duyu katmanının retina pigment epitelinden ayrılmasıdır. Ayrışmış retina bölgesinde görme fonksiyonunun kaybı, tam görme kaybına kadar ilerleyebilir.

RD belirtileri nelerdir?

Retina dekolmanı gelişen hastalar başlangıçta ışık çakmaları, oval-yuvarlak şekiller ve örümcek ağı şeklinde görüntüler görme, siyah veya kırmızı renkte yağan noktalar ve nihayet dekole yani ayrılmış retina bölgesine uyan görme alanı kaybı tarif ederler. Dekolmanın tipine, yerine ve süresine göre belirtilerin şiddeti farklılaşabilir.

RD’nin tipleri nelerdir?

Retina dekolmanının üç tipi vardır: regmatojen (yırtıklı) retina dekolmanı, traksiyonel (çekintili) Retina dekolmanı ve eksudatif (seröz) retina dekolmanı.

I. Yırtıklı retina dekolmanı:

En sık karşılaşılan

Yazının Devamı

Retina Dekolmanı

4 Kasım 2019

Retina (ağ tabaka) gözün iç ve arka bölümünü kaplayan, görüntü uyaranlarını görme siniri aracılığıyla beyne ileten tabakadır.

Retina dekolmanı, retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli ile fotoreseptör (ışığa hassas) nörosensöriyel retinanın birbirinden ayrılmasıdır. Ayrışmış retina bölgesinde görme fonksiyonunun kaybı, tam görme kaybına kadar ilerleyebilir.

Yırtıklı, traksiyonel (çekintili), seröz olmak üzere üç tip retina dekolmanı vardır.

Yırtıklı retina dekolmanı:

En sık karşılaşılan retina dekolmanıdır. Retinanın önünde bulunan vitreus jelinin yaş, travma, hastalık sonucu sıvılaşması sonucu vitre önce hacmini kaybeder ve küçülür, daha sonra göz hareketleri ile öne doğru gelir. Vitre öne gelirken retina ve vitreus arasında normalde olmaması gereken fakat geçirilmiş hastalık veya doğumsal olarak olabilen yapışıklık retinayı da öne çeker ve bu çekme esnasında retinanın o bölümü yırtılır. Bu duruma yırtıklı retina dekolmanı denir. Yırtıklı retina dekolmanlarının %60’ında hastalar dekolman oluşmadan önce ışık çakmaları, oval-yuvarlak opasiteler, örümcek ağı gibi şekiller, çok sayıda siyah veya kırmızı noktalar görürler. Ayrılmış retina alanına uyan görme alanı

Yazının Devamı