Bilinçli gezginler olarak seyahat alışkanlıklarımızda birkaç değişikliğe giderek gezegenimizin bize sunduğu güzelliklerin tadını çıkarmaya devam edebilir ve çevre üzerindeki olumsuz etkimizi azaltabiliriz
Küresel ısınmanın dünya üzerindeki etkisi yıllardır uzmanların hep vurguladığı ve uyardığı bir konu. Pandemi ve sonrasında yaşadığımız korkunç yangınlar sanırım hepimizi düşünmeye ve hayatımızda bazı şeyleri değiştirmeye itti. Seyahat etme alışkanlıklarımız ve tatil kavramları da buna dahil. Bilinçli bir gezgin olmak mı tüketen turist olmak mı bu dünyayı kurtarır, iyi düşünelim.
Bilinçli gezginler olarak seyahat alışkanlıklarımızda birkaç değişikliğe giderek gezegenimizin bize sunduğu güzelliklerin tadını çıkarmaya devam edebilir ve çevre üzerindeki olumsuz etkimizi azaltabiliriz.
Elbette seyahat edeceğiz ama bunu yaparken dünyaya ve çevreye zarar vermemeye çalışmak, dünyayı geleceğe en az hasarla bırakmak bilincinde olmak gerekir. Bu konuda yapılabilecek çok şey var. Karbon ayak izlerimizi azaltmakla başlayabiliriz:
UÇAKSIZ DA OLUR: Seyahat ederken gideceğiniz destinasyonu göz önüne alarak uçağı mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın! Uçakla hareket etmenin mecburi ya da kaçınılmaz olduğu bazı yer ve durumlar dışında, eğer mümkünse ulaşım için otobüs ve treni tercih etmek daha doğru olacaktır. Uzak bir destinasyona gidiyorsanız en azından gittiğiniz yerde şehirler arası hareketi uçakla yapmamaya özen gösterebilirsiniz.
ÇEVRE DOSTU OTELLER: Yapacağınız yolculuk ya da tatilde kamp kurmuyor ya da karavanda kalmıyorsanız gittiğiniz yerde konaklamak için kiralık bir daire ya da pansiyon tercih edebilirsiniz. Diğer yandan artık günümüzde sayıları gittikçe artan eko-oteller de var. Bunu ufak bir araştırmayla öğrenebilir, bu çevre dostu otelleri tercih edebilirsiniz.
SUYA ÖZEN: Dünyamızın şu anda yüz yüze kaldığı en büyük sorunlardan biri kuraklık. Bu nedenle hayat kaynağı ve en büyük hazine olan suyu çok bilinçli şekilde tüketmemiz gerekir. Otellerde harcanan su miktarı çok büyük bir sorun. Biz de evimizde olduğu gibi suyu boşa akıtmayarak, duşu kısa tutarak bu konuda üzerimize düşeni yapabiliriz. Dünyanın tüm ülkelerindeki çevreye duyarlı otellerde havlularla ilgili uyarı yazıları vardır. Şayet kullandığınız havlu tekrar kullanılabilecek gibiyse temizliğe vermemeniz, yatak çarşaflarını her gün değiştirtmemeniz büyük önem taşır. Bu sebeple tonlarca su ve deterjan harcandığını ve deterjanların çevreye nasıl zarar verdiğini hatırlayarak çevreye katkı sağlamış oluruz.
PET YERİNE MATARA: Plastik ve plastik atıklar dünya için büyük tehdit unsuru. Su içerken pet şişeleri tercih etmeyin! Kendinize seyahatleriniz için iyi bir matara edinin ve hep yanınızda taşıyın. Suyunuzu, her zaman her yerde doldurabileceğiniz ve gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bu mataradan için.
ATIK YIĞINLARI: Seyahat sırasında yanınızda plastik atık veya başka çöpler varsa bunu ormanlık arazide ya da kumsalda bırakmayın, denize ve sokaklara atmayın. Pek çok şehrin plastik geri dönüşümünü sağlayacak altyapısı yoktur ve genelde bu atık yığınlarına katkı sağlayanlar da turistlerdir.
ORMANA ZARAR VERMEYİN: Orman arazilerinde cam ya da pet şişeler yangına sebep olur, kamp ateşlerinin mutlaka iyi şekilde söndürülmesi gerekir, ağaçlar sadece biz nefes alalım diye yoklar, ormanlık araziler çok çeşitli hayvan ve bitkiye de ev sahipliği eder. Ağaçlara ve doğaya zarar vermeden ayrılın bu alanlardan.
ALIŞVERİŞ PAZARDAN: Gittiğiniz yerde alışveriş tercihinizi yerel pazarlardan, yerel ürünlerden yana kullanın. Böylece hem yerel ekonomiye katkı sağlamış olursunuz hem de doğal ve yerel ürünlerin tadına varırsınız.
SEZON DIŞI TATİL: Gideceğiniz yerlere mümkünse sezon dışında gidin. Böylece bölgedeki yoğun sezonda oluşan yerel altyapı üzerindeki yük hafiflemiş olur.
HAFİF BAGAJ: Yola çıkarken bagajınız hafif olsun. Gereksiz şeyleri taşıyarak hem kendinize hem de bunları taşıyacak araçlara yük çıkarmayın.
HAYVAN SÖMÜRÜSÜNE GÖZ YUMMAYIN: Hayvanların zarar gördüğü etkinliklerden, çevreye olumsuz etkisi olan faaliyetlerden kaçının.