David Fincher kadın-erkek ilişkilerinden gerilim yarattığı yeni filminde, beklenen ustalığı sergiliyor ama filmin kadın karakterine bakışı rahatsız edici
Yedi” ve “Dövüş Kulübü” ile Amerikan sinemasının en önemli isimleri arasına giren David Fincher, yeni filmi “Kayıp Kız/Gone Girl”de Gilliam Flynn’in çok satan romanını beyazperdeye taşıyor. Flynn’in kendi romanından senaryolaştırdığı film, Nick Dunne’ın karısı Amy’nin evlilik yıldönümlerinde kaybolmasıyla başlıyor. Medyanın büyük ilgi gösterdiği olayda önce mağdur koca olarak sempati toplayan Nick, zamanla şüpheli hale geliyor. Film, Nick ve Amy üzerinden ilerleyen ikili bir anlatımla, kötü giden bir evlilik etrafında şekilleniyor ve bir gerilim olarak izleyicisine soluk aldırmıyor.
Müziklerin katkısı büyük
Fincher, sürükleyiciliğiyle övgü alan romanın bu özelliğini filmine yansıtıyor. Ben Affleck, Nick karakterinde kariyerinin en iyi performansına imza atıyor. Amy rolünde Rosemund Pike da en az Affleck kadar etkileyici.
Senaryosunda diyaloglardan ve karakterlerin sevimsiz yönlerinden beslenen mizah filmin karanlık tonuna zarar vermiyor. Fincher’ın “Sosyal Ağ”da da birlikte çalıştığı Nine Inch Nails’ın solisti Trent Reznor’ın Atticus Ross ile yaptığı müzikler ise nefes kesici.
Ana malzeme evlilik
Film sansasyon peşindeki medya ve ekonomik krizi yan temalar olarak işlerken gerilimin ana malzemesi evlilik. Çöken bir evlilikte değişen kimlikler temelde insan doğasına karanlık bir bakış barındırıyor. Ama romanın kadın düşmanı bakışı, filmde de var. Zaten kadın karakter yaratmada iyi bir karnesi olmayan Fincher, “Kayıp Kız”la bu yargıyı, hiçbir karakterini sempatik sunmasa da kadın karakterini nefret edilesi sunarak güçlendirecek. Filmin bu yönü, gözden kaçacak gibi olmasa da “Kayıp Kız”da Fincher’ın hüner ve yönetim şovu yaptığı gerçeğini değiştirmiyor.
“Kayıp Kız / Gone GIrl”
Yön.: David Fincher
Oyn.: Ben Affleck (Nick Dunne), Rosamund Pike (Amy Dunne), Neil Patrick Harris (Desi Collings), Tyler Perry (Tanner Bolt) Sen.: Gillian Flynn Gör.: Jeff Cronenweth Müz.: Trent Reznor, Atticus Ross
Yeni bir distopya
Hollywood’un tecrübeli yönetmenlerinden Phillip Noyce’un yeni filmi “Seçilmiş / The Giver”, çok satan 1993 tarihli Lois Lowry romanının uyarlaması. Filmde insanların duygu, savaş,
acı ve eşitsizlikten uzak yaşadığı bir toplumda, Jonas (Brenton Thwaites) adlı bir genç, anıların toplayıcısı olarak seçilir. Bu görevi ona aktaracak, Jeff Bridges’in canlandırdığı adamla zaman geçirdiğinde toplumun pek de ideal olmadığını keşfeder. Genç yetişkin izleyici kitlesini hedefleyen filmde, Bridges ve Meryl Streep’in performansları filmin sürükleyiciliğine etkide bulunuyor. Ama filmin karakter ve hikaye dinamiklerinin işleyişinde bir tutukluk var.
Diğerleri
* Woody Allen’ın 1920’lerin başında geçen yeni filmi “Ay Işığında Sihir / Magic in the Moonlight”ın ana karakteri Stanley (Colin Firth), dolandırıcı spiritüalistleri ortaya çıkaran bir sihirbaz. Sophie (Emma Stone) ve annesinin dolandırıcı olduğundan şüphelenip araştırdığında hayatı altüst oluyor.
* Danimarkalı yönetmen Henrik Ruben Genz’in yönettiği gerilim filmi “Ölümcül Oyun / Good People”da James Franco ve Kate Hudson başrollerde. Marcus Sakey’in romanından uyarlanan film, ölen kiracılarının evinde buldukları nakit parayı alınca kendilerini tehlikeli olayların ortasında bulan bir çifti anlatıyor.
* “Evrim / Transcendence”, başrollerini Johnny Depp, Morgan Freeman ve Anne Rebecca Hall’un paylaştığı bir bilimkurgu. Depp’in canlandırdığı biliminsanı Will’in yarattığı yapay zeka projesi, saldırıya uğrar. Projenin yaşaması için hayatını kaybetmek üzere olan Will’in bilinci bir bilgisayar programına yüklenir. Wally Pfister’ın yönettiği film gişede de aldığı eleştirilerde de aradığını bulamadı.
DVD
HAFTANIN YENİSİ
ÇOCUK POZU / CHILD’S POSE
Calin Peter Netzer’in yönettiği film, önceki yıl Berlin’den büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan çok başarılı bir Romanya sineması örneği.