BUGÜNKÜ yazımız bir okuyucu mektubundan alevlendi. Duyarlı hemşehrilerimizi zaman zaman bu köşede konuk etmek, gündemden uzaklaşmamak adına da önemli; aynen paylaşıyorum:
“...Nihat Bey merhaba,
Size bir Cumhuriyet etkinliğinden bahsetmek daha doğrusu gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Yer Karşıyaka... Caddelerde birden fazla afiş: Karşıyaka Cumhuriyet Günleri/Zafer Müzesi/9-29 Ekim 2009/ söyleşi, imza günleri, halk dansları, tiyatro, konser, alışveriş standları... Stand kiralamak için telefon no... KARSAV ve Karşıyaka Belediyesi’nin amblemleri... Yer Bostanlı Demokrasi Meydanı. Bu afişi görünce Cumhuriyet’in 86. yılında, afişte amblemi olan kuruluşların, 20 gün boyunca anılan yerde çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini ve halkı Cumhuriyet değerleri ve kazanımları konusunda aydınlatacaklarını düşünür ve orada Cumhuriyetle ilgili bazı etkinlikler beklersiniz değil mi? Ben de öyle düşündüm ve gittim; gördüğüm manzara şu:
Atatürk anıtının önündeki meydanda, ‘Cumhuriyet Günleri’ olarak düzenlenen alanda; çantacı, terlikçi, gümüşçü, bijüteri, bardakçı, gülsuyu, çay ocağı, gözlemeci, kitapçı, çocuk oyun parkı, langırt masası ve en ilginçleri ise Osmanlı macuncusu ile Padişah sabuncusu... Ayrıca sahnede bağıra çağıra şarkı söyleyen bir şarkıcı!
Tüketime ve yeme içmeye yönelik satış yerleri. Cumhuriyet Müzesi olarak hazırlanan bölüm ise tam bir rezalet, derme çatma çuval ve tahtalarla otlardan oluşturulmuş iki stand ve bu standlar da 5 maket asker, 1 maket kadın, 1 kağnı, tüfek ve cephaneler... Bir de televizyon... Söyleşi, panel ve imza günleri için bir duyuru yok. Cumhuriyet değerleri ve kazanımları ile hiçbir belge, bilgi, afiş yok. Cumhuriyet’in 86. yılında; sosyal demokratlığı ve Atatürkçü’lüğüyle övünen ve her zaman Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan Karşıyaka’da, Karşıyaka’yı idare edenlerin Cumhuriyet etkinliklerinden anladıkları bu! Belki plânlamadıkları ama amblemleri ile destek verdikleri ve bugüne kadar da devam ettiğine göre uygun gördükleri Cumhuriyet Günleri’nden anladıkları bu... Üç kuruş para kazanmak için Cumhuriyet değerleri ve kazanımlarını organizatörlere peşkeş çeken KARSAV ve Karşıyaka Belediyesi’nin, Atatürk anıtının önündeki bu kepazeliğe son vermeleri için sizin de konuyu gündeme getirerek...”
İzmir dışında olduğum için, anılan yere gidip anlatılanları kendi gözlerimle (çok şükür) göremedim; ama kısmetse etkinlikler (?!) bitmeden gideceğim. Değerli okuyucuyla dün bir kez de telefonla konuştum. Kendileri “durumdan vazife çıkartmışlar”; her akşam şöyle bir uğrayıp, “gördüklerimde bir değişiklik var mı acaba?” diye bakıyorlarmış; “aynen devam” diyorlar. KARSAV’a da ulaşamamaktan yakınıyorlar.
Semboller, görüntüden çok fazlasını anlattığı için “sembol” olarak kabul edilirler. Onların içini boşaltırsak, geriye bir şey kalmaz elimizde. Hamas, söylenmelere ihtiyaç yok, bizi yönetmeye talip olan seçilmişlerden, sadece “hassas ve özenli” olmaları istiyoruz; bekliyoruz... Bu konunun peşini bırakmayı düşünmüyorum.