Necati Çetiner

Necati Çetiner

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AHMET YALIN: 5510 sayılı Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile 1 Ekim 2008’den sonra askerlikte geçen sürelerini borçlanmak isteyenlerden 4/a kapsamında olan zorunlu SSK’lılara kısmi borçlanma imkanı kaldırılarak askerlik yaptığı sürenin tamamını borçlanma imkanı getirilmektedir. 4/b kapsamında bulunan Bağ-Kur sigortalılarına ise yine 1 Ekim 2008’den sonraki talepleri halinde kısmi borçlanma imkanı getirilmiştir. Yani 20 ay askerlik yapmış bulunan bir Bağ-Kur sigortalısı dilerse 2 ay, dilerse 5 ay, dilerse de 20 ay ihtiyacı kadar olan süreyi borçlanabilecektir. Borçlanmalarda ödeme süresi bir ayla sınırlıdır. Süresinde ödenmeyen borçlanma iptal olunsa da, talebiniz halinde bir aylık süre içerisinde tekrar ödeme imkanınız olabilecektir.
KADİR GÜZEL: Ödemiş olduğunuz prime esas kazanç tutarının ortalaması ve mevcut maaş bağlama sistemine göre SSK’dan tarafınıza bağlanan maaşta herhangi bir yanlışlık görülmemektedir.
TURAN ALTAN DİRİK: Askerlikte geçen sürelerinizi borçlanmaz ve 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte sadece 3 ayını borçlanırsanız, 47 yaşınızı doldurmanız halinde emekli olabileceksiniz.
ERDAL KAYA: Yurt dışı borçlanması yaparak SSK’dan emekli olanların tekrar zorunlu SSK’lı olarak çalışmaları durumunda emekli maaşları kesilecektir.
AHMET ÇELİK: 1997 yılındaki isteğe bağlı ödemelerinize ilişkin SSK’da bir işlem yok. Ancak 1997 yılına ait makbuzlarınız varsa SSK’ya yazılı müracaatınızı yapınız. Mevcut duruma göre SSK’lılığınızın aralıksız devam etmesi halinde 3 bin 600 günü 2011 yılında tamamlamaktaysanız da 59 yaşınızı dolduracağınız tarihte, şayet 1997 yılı ödemelerinizi tespit ederseniz 58 yaşınızda SSK’dan emekli olabileceksiniz.
ÜMİT TAŞKIN: Mevcut yasalara göre SSK’dan emekli olan bir bayanın, vefat eden anne veya babası üzerinden SSK ya da Bağ-Kur’dan yetim aylığı talebinde bulunması mümkün değil. Ancak Emekli Sandığı’nın bu konudaki uygulaması farklı.
DERYA YÜRÜTKEN: Özürlü çocuğu olan çalışan SSK’lı kadınların çalışma sürelerine hizmet zammı ve yaştan indirim, 5510 sayılı Kanunla 1 Ekim 2008’den sonraki sigortalılık süreleri için geçerlidir. Ancak ücretsiz izinli olduğunuz sürelere ilişkin borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Bence SSK’ya geçmeden memuriyetten emekli olmanız sizin için daha avantajlı olacaktır.
ALİ CENGİZ ERDOĞDU: Ödemiş olduğunuz SSK primlerinizin toplamı emekli olabilmeniz için yeterli. 46 yaşınızı da doldurmuş olmanızdan dolayı emeklilik hakkını elde etmiş bulunuyorsunuz. Yeni başlamış olduğunuz sigortalı görevinizdeki prime esas kazanç tutarlarınızın yüksek olması halinde ileride bağlanacak emekli maaşınızın oranına da katkısı açısından çalışmaya devam etmeniz yararınıza olacaktır.
MEHMET BEKMEZ: Ödemiş olduğunuz prim sürelerinizin toplamı emekli olmanız için yeterli. SSK’da 1 Ekim 2008’den sonraki askerlik borçlanma işlemlerinde, kısmi borçlanma uygulamasına son verildiği için talep etmeniz halinde askerlikte geçen sürenin tamamını borçlanmak zorundasınız. Askerliğinizi borçlanmazsanız 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabileceksiniz.
HAMİT YIMAZ: Bağ-Kur’dan emekli olabilmeniz için SSK, borçlanacağınız askerlik süreniz ve Bağ-Kur’a tabi olarak geçen sürelerinizin toplamını 9 bin güne tamamlamanız gerekmektedir. Ancak sizin avantajınız 1980 yılında çalışarak ödemiş olduğunuz 58 gün SSK’lılığınızın olması. Bu durumda ticari faaliyetinize ve Bağ-Kur sigortalılığınıza son vererek 3 yıl 6 ay (bin 260 gün) süreyle zorunlu SSK’lı olarak çalışmanız halinde SSK’dan daha avantajlı bir şekilde emekli olabilirsiniz.
AYŞE AYÇİÇEK: Eşinizin vefatından dolayı Emekli Sandığı’ndan almakta olduğunuz dul aylığı ile birlikte babanızdan dolayı da Bağ-Kur’dan yetim aylığı alabilirsiniz.
ZUHAL KAPLAN: SSK’ya analık borçlanması yaparak 3 bin 600 gününüzü tamamlamaktaysanız da 3 bin 600 günden emekli olabilmeniz için 58 yaşınızı doldurmayı bekleyeceksiniz. Ancak borçlanma ile birlikte zorunlu sigortalılığınızı devam ettirerek, sigortalılığınızı 5 bin 75 güne tamamlamanız halinde yaşa tabi olmadan SSK’dan emekli olabileceksiniz.
HİKMET BAŞÇI: Askerlik süreniz her ne kadar 20 ay ise de, askerlik sürenizin 15 ayını Bağ-Kur’a borçlanarak Bağ-Kur’dan emeklilik hakkını elde etmiş olacaksınız. Ancak borçlanacağınız askerlik süresini borçlanma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödemek zorundasınız. Dolayısıyla borcunuzu ödemeden emeklilik talebinde bulunamazsınız.