Paraya kıydım ve cep telefonuma 60 adet hava durumu uygulamasını indirip inceledim. Öne çıkan yabancıların iyi ve kötü yönlerini yazdım
Akıllı telefonların kullanımıyla beraber uygulamaların sayısı da hızla artıyor. Hava durumuna olan merak ve ihtiyaç da malum. Uygulamaların kimisi bedava, kimisi paralı ama hangisi kullanışlı? Twitter’da “Hangi
hava durumu uygulamasını kullanıyorsunuz?” diye sorunca ülkemizde öne çıkan uygulamaları belirlemiş oldum. Sonra da her birinin üç günlük tahminlerini bir yere kaydettim. Twitter’da takip edildiği söylenen uygulamaların çoğu yabancı. Kıydım paraya ve cep telefonuma 60 adet hava durumu uygulaması indirip inceledim. Öne çıkan yabancı uygulamaların iyi ve kötü tarafları şöyle...
l Wunderground: Bu site sanki güvenilirmiş gibi 15 günlük tahmin veriyor. Mevcut hava durumu şartlarıyla beraber saatlik tahminleri gösteren bu uygulamanın en güzel yanı bulunduğunuz yerin sıcaklık, yağış, rüzgar vb. bilgilerini yakın çevrenizdekilerle birlikte bir harita üzerinde sunması.
Her şey tek ekranda
* AccuWeather: Şimdiki hava şartlarını okunması zor font büyüklüğüyle ama ayrıntılı bir şekilde veriyor. Wunderground gibi yakın çevrenize ait harita var ama üzerinde sadece ne olduğu anlaşılamayan uydu görüntüsü bulunuyor. Günün yüksek hava sıcaklığını biraz düşük tahmin ediyor. Bu uygulamanın en iyi yanı sağlık, spor ve açık hava etkinlikleri için tavsiyeler vermesi.
* Yahoo: Süper bir arayüzü var. Her şey çok net ve anlaşılır. Hava durumunu 10 gün için veriyor, yani çok ileri gitmiyor. Amatör meteorologlar için bilgi içermiyor. Şu an, bugün ve beş gün için hava durumunu kolayca öğrenmek isterseniz iyi.
* The Weather Channel: Aslında bu Amerika’da 24 saat hava durumu veren bir TV kanalı. Türkiye’de de pazar araştırması yapmış ve kablolu
TV kullanımının az olduğunu görünce yatırım yapmaktan vazgeçmişlerdi. Videolar Amerika’daki hava olayları üzerine. Polen bilgileri gibi pek çok özellik Türkiye’de henüz çalışmıyor.
* 5 Days Weather: Arayüzü çok güzel ve kullanışlı. Adı gibi sadece beş günlük tahmin veriyor. Uydu, radar, model, harita gibi ayrıntılarla işiniz yoksa tek ekranda her şeyi ama her şeyi gösterebilen bu uygulama size göre.
* WeatherBug: Bu uygulamayı eskiden beri tanırım. Pek çok Amerika ve Kanada hava durumu uygulaması gibi bu da hava durumunu üç-beş derece yağdı-yağmadıdan çıkartıp yaşamımızla ilişkilendirmiş ama polen durumu gibi pek çok özelliği ülkemizde çalışmıyor. Ama günlük hava durumunun ayrıntılarını veriyor.
* Intellicast: Yine benim çok eskiden beri takip ettiğim bir site. Bu uygulamada verilen saatlik tahminler arasında rüzgar tahmini de var. Yani üç gün sonra rüzgarın saat saat hangi yönden hangi kuvvette eseceğini öğrenebilirsiniz. Diğer bir güzel tarafı da şu anki durumu son 12 saatlik değişimle beraber grafik olarak görebilmeniz.
Yedi günlük tahminler
* Free Weather: Süper bir dinamik ekran. Gece ve gündüz hava şartlarına göre görüntüler eşliğinde şu anki ve yedi günlük hava tahminleri var. Yazıları kolay okunmuyor; biraz küçük.
* WetterApp: İngilizce uygulamaların haricinde Almanca bilenlere WetterOnline uygulamasını tavsiye edebilirim. Günlük, saatlik ve yedi günlük tahminleri içeriyor. Bunun internet sitesi daha güzel.
* Foreca, ILMeteo ve WeatherPro: Geçtiğimiz pazar gününden pazartesi günü için İstanbul’un batısına da olsa kar yağacağını doğru tahmin edebilen yabancı uygulamalar.
Telefonumdaki uygulamaların birkaçını birlikte kullanıyorum. Örneğin, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün uygulamasının haritalar adlı menüsünde
hiçbir harita yok ama onu radar görüntüleri için kullanıyorum. Haritalar için GFS Graphics ve Meteoscout; uzay havası için NASA SWx adlı uygulamaya bakıyorum.