Uzun yıllar Göcek’te bağlı duran büyük motor yatlar, sezon başında verilen kirlilik alarmının etkisiyle, biraz da yeni yerler görme isteği ile bu yaz Hisarönü Körfezi’ne akın ettiler. Ayrıca çok sayıda gulet ve tur teknesi de Göcek’te uygulamaya giren mavi kart zorunluluğu nedeniyle ceza korkusundan Göcek turlarını iptal etti, Hisarönü Körfezi’ne yöneldi.
Basında yer alan Selimiye, Bozburun, Orhaniye ve Yunanistan’a ait Simi adasını tanıtan yazılar da bölgeye ilgiyi artırdı. Göcek’te kirlilik durdu ama Hisarönü Körfezi’ndeki Selimiye, Bencik, Orhaniye, Bozburun gibi koylarda deniz kirlenmeye başladı.
Büyük motor yatlar, bulundukları koyda uzun bir süre hareket etmiyor ya da yakın koylar arasında dolaşıyorlar. 6 tona kadar ulaşan pis su tanklarında atıklar birikiyor, çevreyi kirletme özelliği daha da artıyor. Gece yarısı arıttıkları pis suları, koy içinde denize boşaltıyorlar. Arıttıklarını sandıkları su, durgun suya sahip koyların üzerinde tabaka oluşturuyor. Sonuç, kirlilik... Oysa yıllardır bu sularda dolaşan yelkenliler gibi körfez dışına çıkıp atıklarını açık denize boşaltsalar sorun olmayacak.
Orhaniye’nin eski ve yeni hali
Hisarönü Körfezi’nin en güzel koylarından biri de Orhaniye’dir. Orhaniye Koyu’nda Martı Marina ile Doğan Motel arasında kalan bu cennet köşede Martı Marina Yat Kulubü’nün genç sporcuları yelken yaparlardı. Şimdi kocaman deniz evi koyun bu nadide köşesini kapattı. Hareketsiz duruyor. Arıtılmış da olsa atıklar deniz üzerinde olumsuz etki bırakıyor.
Orhaniye’de lezzet noktaları
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Buzda balık
Bu haftaki tarifimiz, Orhaniye Begonvil Restoran’dan buzda balık... Lagos ya da benzeri beyaz etli büyük mevsim balığının kanı ve iliği iyice akıtılır. Limon suyu, zeytinyağı, defne yaprağı, tane karabiber ile dört gün buzdolabında bekletilir. Dördüncü gün sonunda bu marine sosundan çıkarılır, folyoya sarılır, buzdolabında saklanır. Servis yapılırken lakerda şeklinde kesilir. Özel sosu hazırlanır. Özel sosu ise şöyle: Zencefil, siyah havyar, zeytinyağı, limon ve taze krema sosu...
Tabağın altına ince kırılmış buz konur, buzun üstüne streç film kaplanır. Bu buz yatağının üzerine marine edilmiş çiğ balık ve sos konursa lezzetten bir kayıp olmaz.