Göcek, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gözde yat turizmi bölgelerinin başında gelir. Ancak Göcek, bu sezonu sıkıntılı geçiriyor. Turizm gelirlerinde yüzde 40’a varan düşüş yaşanıyor. Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır, bu sezon Göcek’te yaşanan sıkıntıları anlatmak amacıyla denizcilik üzerine yazı yazan gazetecileri, Göcek’e davet etti. Hep birlikte Göcek koylarını dolaştık. Göcek’te olan biteni gördük. Belediye Başkanı Recep Şatır ve esnafa göre Göcek’te yaşanan sıkıntının nedeni, Deniz Temiz Derneği Turmepa’nın, sezon başında yaptığı bir açıklama...
Mavi kart korkusu
Turmepa Genel Sekreteri Levent Ballar şöyle bir açıklama yapmıştı: “Göcek’te kirlilik giderek artıyor. Önerilerimiz yerine getirilmezse biz Turmepa olarak Göcek’ten çekiliyoruz.” Bu açıklama ulusal basında geniş yer buldu ve “Göcek’te deniz kirliliği had safhaya ulaştı” diye algılandı. Birçok kişi tarafından Göcek koyları, gezi rotasından çıkarıldı.
Göcek’te işlerin düşmesinin bir başka nedeni de, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun yayımladığı, elektronik mavi kart genelgesi oldu. Bu genelgeye göre, teknelerin pis su atıklarının elektronik bir kartla (mavi kart) izlenmesi, pis sularını Turmepa’nın atık alım teknelerine ya da karadaki atık alım istasyonlarına vermeyen yatların 50 bin liraya kadar cezalandırılması kararlaştırıldı.
Mavi kart uygulamasına, hem denizciler hem de Denizcilik Müsteşarlığı karşı çıkıyordu. Karşı çıkış gerekçesi ise Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası anlaşmaydı. Marpol anlaşmasına göre tekneler, organik atıklarını körfez dışında kıyıdan üç mil açıkta boşaltabilirler. Ayrıca küçük yelkenli tekneler için bir muafiyet tanınmadı. İki kişinin bindiği bir tekne ile 400 kişinin bindiği tekne aynı kefeye kondu. Çevre Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre, Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası anlaşmaya uyan tekneler, Göcek’te 50 bin liraya kadar ulaşan cezalarla karşı karşıya kalabilirlerdi. Çok sayıda özel tekne ve charter teknesi, bu uygulama sonucunda gelebilecek 50 bin liralık ceza korkusu nedeniyle Göcek gezilerini iptal ettiler.
“Sezon başında kirliydi, şimdi tertemiz”
Turmepa Genel Sekreteri Levent Ballar’a Göcek’teki gözlemlerimi anlattım. Ballar’ın görüşleri de şöyle: “Sezon başında Göcek’te kirlilik vardı. Hem bizim hem Çevre Bakanlığı’nın hem Göcek hem de Fethiye Belediyesi’nin girişimleri ile karada atık alım tesisleri kuruldu. Biz atık alım teknesi sayısını ikiye çıkardık. Özellikle büyük tur teknelerinin atıkları denetim altına alındı. Göcek’te deniz tertemiz oldu. Biz Turmepa olarak 15 günde bir, Göcek’te denizde 10 ayrı noktadan numune alıp analiz yaptırıyoruz. Göcek böyle temiz kaldıkça, önümüzdeki yıllarda burada turizm patlaması yaşanacağı kesin. Mavi kart uygulamasında, amatör denizcilerin önerdiği 15 metreden küçük yelkenli teknelerin gri su tankından muaf tutulmasını biz de destekliyoruz.”
Girdik baktık: Deniz gerçekten temiz
Belediye Başkanı Recep Şatır’la birlikte, denizcilik üzerine yazıları yazan gazeteciler hep birlikte denize girdik. Aramızda, Göcek’in Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesini sağlayan Can Pulak da vardı. Ortak kanımız, denizin pırıl pırıl olduğu... Son yıllarda hiçbirimiz Göcek’i böyle temiz görmemiştik. Denizde yüzerken, yanımıza dondurma satan bir bot geldi. Dondurmacıya, “Bu sene sattığın dondurma ile geçen sene sattığın dondurma arasında ne kadar fark var” diye sordum. “İşlerim en az yüzde 35 düştü” diye cevap verdi.
Aquavit, Fransa’da yarışacak
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Sebzeli börek
Göcek’e karadan giderseniz, yol üzerinde uğranması gereken iki mekan vardır. Yosun ve Toprak Ana... Bu mekanlarda nar suyu içebilir, organik ürünlerle yapılan yemekler yiyebilirsiniz. Bu haftaki sebzeli börek tarifi Toprak Ana’dan... Bezelye, havuç ve patates haşlanır. Havuç ve patates ezilir. Arzuya göre, tuz ve karabiber eklenir. Bir kat yufkaya yumurta sürülür, üzerine haşlanmış sebzeler yerleştirilir. Aynı işlem ikinci ve üçüncü kat yufkalar için de yapılır. Üç kat içli yufka rulo şeklinde sarılır, halkalar halinde kesilir ve kızgın yağda kızartılır. Ben bu böreği teknede biraz daha değişik yapıyorum. Sebze karışımının içine lor peyniri ekliyorum. Rulo haline getirdiğim böreğin üzerine biraz daha yumurta sürüyor, susam ve çörek otu serpiyorum. Dilimler halinde kestikten sonra yağda değil elektrikli fırında pişiriyorum.