Yeni paralarımıza ilişkin ilk tartışma, paraların arka yüzlerinde yer alan mühim şahsiyetlerdi. Neden Mimar Sinan değil de Mimar Kemaleddin, neden Halide Edip Adıvar değil de Fatma Aliye, neden Yunus Emre vs...
Banknotların Merkez Bankası tarafından tanıtılmasından sonraki ilk tartışma ise 200 TL’lik banknotta bitişik yazılan ikiyüz sözcüğüyle ilgiliydi. Dilbilgisi kurallarına göre iki yüz, 2 ayrı kelime; sadece çeklerde ve tahsilat makbuzlarında, aradaki boşluğa bir rakam daha yazılmak suretiyle tahrifat yapılmasın diye birleşik yazılıyor. Parada bir tahrifat da söz konusu olamayacağına göre...
Ben paraları beğendim
Yeni banknotlarımız yılbaşında piyasaya çıktı, ama halkın büyük çoğunluğu bu paraları henüz eline almış değil. Ben birkaç gün önce ATM’den çektiğim paralar sayesinde 200 TL hariç bütün banknotlarla bir anda tanışıverdim. Ve yeni paraları sevdim.
Eskilerine oranla daha modern. Euroya benziyorlar. Paraların boyutlarının eski kâğıt paralarımızdan daha küçük olmasını olumlu buldum; cüzdanlarımızda buruşma ihtimali azaldı. Ayrıca paraların boyutlarının, değerlerine göre büyükten küçüğe doğru küçülmesi de fonksiyonel. Böylelikle 50 lirayı 5 lira diye verme ihtimali de minimuma inmiş oluyor.
Gülümseyen Atatürk
Yeni paralardaki Atatürk fotoğraflarıyla ilgili ilk eleştiri, sekreterim Alev’den geldi: “Hiç beğenmedim yeni paraları. Nerede eski paralardaki Atatürk, nerede bu yenilerdeki...”
Allah allah, benim niye dikkatimi çekmedi diye eski ve yeni paraları yan yana koyup baktım. Evet farklıydılar, ama o kadar.
Önceki gün kızımın eline ilk kez yeni 20 liralık geçmiş. O da hiç beğenmemiş Atatürk’ü: “Diğer paralarda nasıl bilmiyorum, ama 20 liradaki Atatürk niye öyle gülümsüyor? Çok tuhaf” dedi.
Hemen çantamdaki bütün paraları çıkarttım. 100 liradan 5 liraya kadar hepsini yan yana dizdik. Atatürk fotoğrafları Doğa’nın iyice sinirine dokundu. Atatürk hepsinde gülümsüyor. Sanki fotoshoplanmış gibi. Büyük banknotlarda yüzü bize dönük; paralar küçüldükçe fotoğraflar da profile dönüyor.
Ay-yıldız ters duruyor
Ertesi gün gazeteye geldiğimde okurların da benzeri e-posta mesajlarını buldum. Birkaçını aktarıyorum:
“- Atatürk, hükümetten mi memnun, muhalefetten mi ki gülümsemeye başlamış? Yoksa kendi kurduğu CHP’nin bugünkü haline mi acı acı gülüyor?
- Atatürk’ü neden güldürmüşler bu kadar? Güldürelim derken yüzünü de deforme etmişler. Tombul yanaklı biri olup çıkmış.
- Ya 5 ve 10 liralıklardaki bıyıklı Atatürk’e ne demeli?
- Ay-yıldızın sağ yana değil de, Osmanlı dönemini andırır şekilde yukarı doğru bakması, acaba hangi aklı-evvelin işi?”
Yeni banknotlar halkın eline geçtikçe, bu tür eleştirileri daha sık duyacaksınız. Hazırlıklı olun.
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025