Borsa İstanbul’un (BİST) yeni Genel Müdürü Tuncay Dinç’le geçen ay İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında tanışmıştık. Önceki gün de teke tek sohbet ettik. 4 ay önce göreve gelen Dinç, havayolu ikram sektöründe THY ve Do&Co’nun kurduğu Turkish Do&Co’nun CEO’suydu.
Dinç’in hedefi, Borsa İstanbul’u, yakın coğrafyamızdaki diğer ülkelere de hizmet verecek şekilde bölgesel bir borsa haline getirmek. Bu iddialı hedefe yönelik olarak Amerika’da teknoloji şirketlerinin borsası Nasdaq’a % 7 hisse vermişler; BİST’in teknolojik altyapısını Nasdaq yeniliyor. Dinç’in verdiği bilgiye göre Borsa İstanbul’da şu anda saniyede 2500 emir işlenebilirken, yeni teknolojiyle birlikte saniyede 100 bin emir aynı anda gerçekleştirebilir hale gelecek. Tahmin edebileceğiniz gibi BİST’le Nasdaq arasında herhangi bir ödeme yok, takas var.
EBRD’ye % 10 hisse
Borsa İstanbul’un % 10 hissesinin İngiltere merkezli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) satışıyla ilgili olarak seçimlerden hemen önce ön anlaşma imzalanmıştı. Bu satışla ilgili Hazine ve SPK’dan onay bekliyorlar. Dinç’ten öğrendiğimize göre BİST Londra Metal Borsası’ndan % 2 hisse almış ve böylelikle Hongkong Borsası’yla da bağlantıya geçmiş olmuş.
Gördüğünüz gibi Borsa İstanbul’un kurumsallaşması için çeşitli uluslararası işbirliği anlaşmaları imzalanıyor; halka arzı da gündemde, ancak Dinç’in belirttiğine göre “seçim sonrası Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür, bu süreçleri yavaşlatmış.” Tuncay bey, “Şu anda bir netlik bekliyoruz. O netliği yakaladıktan sonra planlamamıza kaldığı yerden devam edeceğiz” diyor.
Cirosu 400 milyon TL
Dinç’in verdiği bilgiye göre Borsa İstanbul borcu olmayan bir şirket; borsa inerken de çıkarken de, alırken de satarken de kazanıyor. Geçen yılki cirosu 400 milyon TL.
Sermaye piyasaları yoluyla finansman çok daha ucuz ve efektif, ancak Türk şirketleri halka açılmaya bir türlü yanaşmıyor. Geçenlerde yazmıştım; Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinden halka açık olanların sayısı 2.5 yıl önce de 86’ydı, bugün de 86! BİST istediği kadar teknolojik altyapısını güçlendirsin, bölgesel borsa olma yolunda adımlar atsın... Türk şirketleri rağbet etmediği için derinleşemeyen bir borsaya yabancı yatırımcı gelir mi?
Torba Yasa ile şirketlerin borsaya girmesini teşvik edeci bazı önlemlerin alındığını hatırlatan Tuncay Dinç, “bizim borsamız henüz genç; şirketlere borsayı cazip kılmak için ilave bazı havuçlara ihtiyaç var” diyor ve bu havuçların peyderpey gelmesini temenni ediyor.
İzninizi istiyorum: Bütün yıl çalıştık; ülke gündemi de hepimizi çok yordu, üzdü. Yenilenmek için 2 haftalığına izninizi istiyorum.