Kulağımıza çalınan, önümüze gelen, masamızın üzerine ulaşan yeni müziklere dair izlenimler, yorumlar, kısa bilgiler, eleştiriler.
“Deli Zaman” -
Cihan Mürtezaoğlu
Cihan Mürtezaoğlu Türkiye’nin son dönemde yetiştirdiği en yetenekli müzisyenlerden biri. Pek çok enstrümanı çok iyi bilmenin ve çalmanın yanı sıra bestelerini de kendi yapıyor. Bu açıdan bakıldığında tam donanımlı bir müzik insanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu müzisyenlik sağlam bir temele oturmuş ancak değişmez, dönüşmez değil. Mürtezaoğlu müzikalite olarak daha ziyade çizginin alternatif tarafında başladığı kariyerini giderek ana akıma doğru sürükleme peşinde. Veya doğal gelişimi, bu şekilde yorumlanacak bir sonuç doğuruyor.
Mürtezaoğlu’nun 2015 tarihli “Sarı Söz” adlı şarkısını dinlerseniz, müziğine şu an hakim olan pek çok unsuru orada da görebilirsiniz. Ancak bunların bir araya gelme şekli ve kabaca tabirle “sunumu” çok farklı. Düzenlemede ana akım olmayan detaylar bu şarkıyı sıradan olmaktan kurtarıyor.
2016 tarihli “Bitsin Bu Delilik” adlı ilk uzunçalarına baktığımızda da bahsettiğim özelliklere sahip şarkılarla karşılaşıyoruz. Mesela açılıştaki “Bir Beyaz Orkide”. Devamındaki “Bu Bir Yağmur mu” ya da “Bitsin Bu Delilik” farklı seviyelerde hayli yerli ve alaturka akorlara sahip olup bu tip yazılmış binlerce şarkıdan farklı düzenlemelere sahiplerdi. Bana enerjisiyle, vokaliyle ve gitarıyla hep Erkan Oğur’u çağrıştıran Mürtezaoğlu, yeni albümünde düzenlemelerini revize etmiş.
Müzikal form ortalama beğeni kalıplarına doğru çekilmiş. Sanki herkesin kulağına hitap etme ihtiyacı duyulmuş. Enstrüman sayısı artıp müzik zenginleştikçe farksızlaşmış. Mürtezaoğlu’na has imzasını ve kişiselliğini de bir parça yitirmiş. Bunu illa bir olumsuzluk olarak değil bir saptama olarak koyalım.
Besteler aynı güzellikte. Sözler ve melodiler aynı akıcılıkta. “Bana Sor” gibi arabeske çalan bir şarkıyı da, “Dilek Şarkısı” gibi “Tam Ortasında” gibi hayli Batılı bir yapıya sahip şarkıları da bulabiliyoruz albümde. Ancak ağırlık ilkinden yana.
Mürtezaoğlu’nun müziği Türk halkının kulağına çok uygun bir yerde. Türk halkı iyi şeylere aç. Umarım güzel bir buluşma yaşanır.
“Durum Şarkıları” -
Nazan Öncel
Nazan Öncel, alternatif işlere ilgi duyan bir sanatçı. Pop alemimizde pek rastlanan bir özellik değil. Her ne kadar müziği belli çizgilerin dışına çıkmasa ve her yeni albümde öngörülebilir olsa da, bu yaklaşımın ona kazandırdıkları fazla.
Albümün prodüktörü Hakan Kurşun aynı zamanda şarkıların büyük kısmının düzenlemelerini de üstleniyor. Can Güngör “Siyahlar” adlı şarkının düzenlemesini yapmış. Albümün kaliteli şarkılarından biri. Katkıda bulunanlar arasında İskender Paydaş’ın adını görüyorum. Kapakta ve albüm kitapçığında yer alan çizimlerin altında Ergün Gündüz’ün imzası var. “Kimler Gelmiş” adlı şarkıda Manuş Baba’nın katkıları var. Bu isimler düzenlemeler ve müzikalite konusunda kaliteyi garanti ediyor. Sadece benim Spotify’da dinlediğim kayıtta vokaller çok gerideydi. YouTube’daki versiyon daha iyi. Belki CD’de farklıdır. Dinleme fırsatım olmadı. Öncel mizah duygusu yerinde, hayatla dalgasını geçen şarkılarına yenilerini eklemiş. Bildiği yolda ilerliyor. Ancak bu albümden bir hit çıkar mı emin değilim.
Kaset geri dönüyor alameti
Günümüzde “Calvin Harris’in bu sezon remikslediği şeyler”e kısaca pop müzik diyoruz. Hayır severiz de kendisini o ayrı. Calvin Harris’in Dua Lipa’yla yaptığı single şu an sanırım yazlık mekanlarda kopmaya başlamıştır. Dua Lipa kimdir derseniz bakın 2016’da şunları yazmışım: “Kosova’dan Londra’ya göçmüş Arnavut bir ailenin kızı. 16 yaşında modelliğe, ardından şarkıcılığa başlamış. Sesinden dolayı hemen ilgi çekmesi şaşırtıcı değil çünkü cidden güçlü bir sesi var ve pop âleminde bu her zaman karşınıza çıkmıyor. Prodüktörü Miike Snow’dan Andrew Wyatt. Bir-iki aya bütün dünya ondan bahseder. ‘Mehmet yazmıştı bunu’ dersiniz.”
Dua Lipa dışında bu single ile ilgili bir diğer ilgimi çeken nokta single’ın kapak görseli. Bir kaset kapağı bu. Kaset geri dönüyor diye yazınca “Yok artık” diyorsunuz ondan sonra.
DİNLEMENİZ GEREKEN 5 ŞARKI
- “Body Language (Intro)” - Kali Uchis: Kulakların pasını silen güzellikte bir vokal ve tarz. Kolombiya asıllı Amerikalı şarkıcı Kali Uchis’in “Isolation” isimli albümünün açılış şarkısı latin ve soul’u az bulunur şıklıkta bir araya getiriyor.
- “Not For Sale” - Sudan Archives: ABD’li kemancı ve elektronik müzik sanatçısı Denise Parks hip hop, caz temelli, Afrika kökenli müziğini yeni bir single ile taçlandırmış. “Pizzicato”lar çok şık.
-“Bad Bad News” - Leon Bridges: Eski usül soul ve funk’ı günümüzde başarıyla yaşatan Leon Bridges’ın iki şarkılık single albümündeki B yüzü parçası. Beat’se beat, groove’sa groove.
- “Ride Against Tha Wind” - The Magic Numbers: Britanya usulü folk dediniz mi benim aklıma gelen isimlerden biri de The Magic Numbers. Yeni single enerjik, neşeli, pozitif.
- “Nostalgia” - MO: Danimarkalı şarkıcı ve besteci MO, beat anlayışı ve vokaliyle bugünün dans trendlerini belirleyen hit şarkılara imza atıyor. Bu da bir hit olur mu? Bilmiyorum. Vücudunuzun kayıtsız kalamayacağı bir pop/dans parçası.