Londra’da “Bank holiday” demek, uzun hafta sonu demek... İnsanlar cuma ya da pazartesi günü resmi tatil olduğunda hafta sonunu da birleştirip, bir yerlere kaçar, adettir. Kaçmayan; parklara, bahçelere hücum eder, Thames nehri kıyısındaki yürüyüş yolları panayır yerine döner. Bu sene “Bank holiday” hafta sonunda, yaz geldi ve uzun kışın ardından Londra halkı güneşi görünce, soyunarak parklara koştu. Ve tabii ki pazartesi itibarıyla hava gene bulutlu ve soğuk. Londra asla şaşırtmaz.
“Bank holiday” güzel bir oy kullanma günü de olabiliyormuş değerli okurlar. Deneyimle sabit. Türkler bir yere gitmedi, sandığa gitti bu hafta sonu. Yurt dışındakiler için 28 Nisan’da başlayan oy verme işlemi hafta sonu devam etti.
Thames kıyısındaki Old Billingsgate, Victoria döneminde balık hali olarak inşa edilmiş, kocaman hacimli bir bina.
Denizden nehre giren tekneler şehrin tam kalbi olan City of London’da bu limana yanaşıp, mallarını boşaltırmış. Şimdi Londra’daki Türkler, oylarımızı boşaltıyoruz.
Hukuk hizmeti...
1982’de balık hali Isle of Dogs’daki yerine taşınınca, burası da etkinlik merkezi haline getirildi. Mekânın kapısı ve çevre bloklar oy vermeye gelen ve onlara bir şeyler tanıtmaya gelen Türklerle dolu. Kapıya doğru yürürken, elime tutuşturulan broşürler en çok vize sorunlarınız başta İngiltere’de yaşarken ihtiyacınız olan hukuk desteğini verecek avukatlık bürolarınınki... İngiltere’de bir avukat ve muhasebeciniz yoksa hayat çok zor. O kadar karmaşık bir bürokrasi ve sizi yakından ilgilendiren o kadar çok yazı var ki ne İngilizler ne Türkler işin içinden çıkabiliyor! Çoğu zaman tek bir avukat dahi yetmiyor. Yani Londra’da Türkler’in yoğun olduğu yerde pazarlanacak bir numaralı ürün, hukuk hizmeti...
Binada iyi organize olmuş bir ekip var. Tıkır tıkır işleyen bir sistem kurulmuş. Konsolosluk güzel bir organizasyon yapmış. Ancak eleştirilecek şeyler de var. Mesela konsolosluğun resmi sitesinde seçimle ilgili duyuru bulunmaması büyük bir eksiklik. Konsolosluğun Twitter sayfasına başa iliştirilmiş bir post’ta her şey açıklanıyor ama pek çok insan (benim bazı tanıdıklarım da dahil) Twitter’a girmeden resmi siteye bakıyor. Orada bir şey bulamayınca sağa sola sormaya başlıyor. Oy kullanma işlemiyle ilgili bilgiler Whatsapp gruplarında elden ele dolaşmasa, kimsenin bir şeyden haber olmayacak.
Oyunuz çöpe gider!
Sahil tarafındaki bariyerlerin arasında yılan gibi kıvrıla kıvrıla girip, aranıyorsunuz. İçeri geçince sandıklardan birine yönlendiriliyorsunuz. Kalabalığa rağmen beş dakikada kabine girebildim. Size her şeyi teker teker anlatıyorlar ve elinize pusula, zarf ve mührü veriyorlar. Sadece tek hakkınız var. Yanlış yapınca yeni bir pusula alma şansı yok. 14 Mayıs’ta oy kullanacaklar için bir kez de ben uyarayım. Mürekkebi bulaştırmayın, zarfın içine not falan koymayın, pusulanın kenarına yazılar yazmayın. Bunlar sorumsuzca işler. Oyunuz çöpe gider!
Yurt dışındaki oy kullanma işleminde sandık güvenliği konusunda endişeler okudum sağda, solda... Londra’da böyle bir şey gözlemlemedim. Siyasi partilerin temsilcileri görevlerinin başındaydı. Her şey emin ellerde gibi geldi bana...
Oy vermeye gelmiş Türkler, bu tatil gününde kıpır kıpır ve enerjik. Havada bir coşku, heyecan, neşe... Çoluk çocuk yüzler gülüyor. Keyifler yerinde. Yardımlaşma ve nezaket dorukta. Benim Londra’dan gözlemlerim böyle... Ülkemiz için hayırlısı olsun! 100’üncü yılda güzel bir başlangıç olsun!
Londra’da oy verme işlemi 7 Mayıs’a kadar devam edecek. Yurt dışındaki seçmenler 14 Mayıs’a kadar gümrük kapılarında oy kullanabilecek.