Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Avrupa Birliği’nin, içten yanmalı motorlu araçların satışı ve kullanımına yönelik eylemleri, AB üyesi ülkelerden itirazlar yükselmesine neden oldu. İtalya ve Çekya, bu konuda başı çekti

Avrupa Birliği’nin (AB) küresel ısınmayla mücadele kapsamında içten yanmalı motorlara sahip araçlara yönelik kısıtlama kararlarına, AB içinden itirazlar gelmeye başladı. Nitekim Çekya, AB kararına karşı mücadele edeceğini açıklarken, süper otomobil üreticilerini topraklarında barındıran İtalya da, bu tip araçlar için bir “istisna” istiyor.

Haberin Devamı

AB’nin açıkladığı “2035 kararı”na göre, 2030 yılına kadar üreticilerin emisyonları yüzde 55 oranında azaltması istenecek, 2035 itibariyle de kıtada tüm içten yanmalı motorlara veda edilecek. Hibrit ve LPG’li modeller de bu kapsama girerken, komisyon, 2035 itibariyle sadece elektrikli ve hidrojenli araçların satışına izin verecek.

‘Sektörü savunacağız’

Ancak özellikle Volkswagen Grubu bünyesindeki Skoda’ya ve Koreli üreticilere ev sahipliği yapan Çekya, bu karara karşı direneceğini bildirdi. Zira en büyük üreticilerden Skoda, ülkede tam elektrikli tek model, “Enyaq”ı üretiyor.

Çekya Başbakanı Andrej Babis, yaptığı açıklamada ülkesindeki otomotiv endüstrisini savunacaklarını, bunun için de Avrupa Birliği’nin benzin ve dizel motorlu araçların yasaklanmasına yönelik kararına karşı çıkacaklarını belirtti. Babis, “Fosil yakıtlı otomobillerin satışına yasak getirilmesini onaylamıyoruz. Bu mümkün değil!” ifadelerini kullandı.

Ülkede Skoda’nın iki fabrikasının yanı sıra Toyota ve Hyundai/Kia’nın da üretim tesisleri bulunuyor.

İtalya’nın istisnası

Yüksek güçlü, kaslı ve lüks otomobiller üreten Lamborghini, Ferrari, Pagani gibi markalara ev sahipliği yapan İtalya ise, AB kararından bu araçların etkilenmemesi için yollar arıyor. Nitekim Mario Draghi hükümetinin, Avrupa Birliği ile, süper otomobillerin 2035’te yürürlüğe girecek uygulamadan hariç tutulması için görüşme halinde olduğu belirtiliyor.

Roma hükümetinin Avrupa’nın çevreci araçların yaygınlaştırılması ve kirleten araçların ortadan kaldırılması yönündeki girişimlerini desteklediklerini belirten İtalya’nın Ekolojik Dönüşüm Bakanı Cingolani, buna karşılık süper otomobil üretiminin özel ve ayrıcalıklı bir sektör olduğunu, normal üreticilerden daha az araç sattıklarını ve korunmaları gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

Yaris’in SUV kardeşi ortaya çıktı

Toyota, SUV ve B segmentindeki bilgi birikimini harmanladığı Yaris Cross modelini tanıttı. Avrupalı kullanıcıların beklentilerine göre tasarlanan Yaris Cross, SUV pratikliği, 4. nesil hibrit teknolojisiyle popüler Yaris hatchback modelinin iddiasını daha da ileriye taşıyor.

Yaris HB ve GR Yaris’ten oluşan ailenin genişlemesini sağlayan Yaris Cross, eğlenceli bir sürüş, dinamik bir performans, yakıt verimliliği, düşük emisyon ve şehir içinde yüksek manevra kabiliyeti sunmaya hazırlanıyor. Yaris Cross’ta Toyota’nın akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi “AWD-i” de sunulacak. Yaris Cross, Toyota’nın yarı otonom park sistemi ile de tercih edilebilecek.

Yaris Cross, hatchback kardeşinden daha yüksek, geniş ve uzun. Araçta 3 silindirli 1.5 lt hibrit ve 1.5 lt benzinli motor seçenekleri bulunacak. Üç silindirli benzinli motorun maksimum gücü 125 HP ve maksimum torku 153 Nm olacak.

Haberin Devamı

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

Otomotivde üretim ve ihracat yüzde 14 arttı!

Otomotiv Sanayii Dernegi (OSD) Ocak-Ağustos verilerini açıkladı. İlk 8 ayda otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 814 bin 520 adet, otomobil üretimi yüzde 6 artarak 511 bin 766 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 850 bin 811 adede ulaştı. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 14 artarak 595 bin 425 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 2 artışla 365 bin 704 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde toplam ihracattan yüzde 13.4 pay alan otomotiv sanayii, yılın ilk 8 ayını lider tamamladı.

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

‘Yol Arkadaşım Connect’ uygulaması konuşturacak

Fiat Satış Sonrası Direktörü Hüseyin Şahin, “Fiat Yol Arkadaşım Connect” kapsamında Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistanı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu sayede sürüş esnasında sürücü ve araç içi sanal asistan arasında sesli diyalog kurulmasını sağlayacak teknoloji için çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Egea’nın yanı sıra Doblo, Fiorino ve Ducato’da da sunulan Fiat Yol Arkadaşım Connect’de yeni özelliklerin devreye alındığını belirten Şahin, bunları uzaktan kontrol, park konum bilgisi ve çekilme bildirimi şeklinde sıraladı.

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

Sürüş haftasında 3 yeni modelin tanıtımı da oldu

Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası 11-12 Eylül’de İstanbul Tuzla’da bulunan AutoDrom pistinde gerçekleşti. Sharz.net’in ana sponsorluğunda “Electric Hybrid Cars Dergisi” ile “Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği”nce (TEHAD) düzenlenen etkinlikte, 3 yeni çevreci model de Türkiye’de ilk kez görücüye çıktı. Bu çerçevede MG, Türkiye’de çok yakında satışa sunacağı yeni “EHS PHEV”i, Hyundai Kona Electric’i ve Opel de elektrikli “Mokka-e”yi Türkiye’de ilk kez bu etkinlikte tanıttı.

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi

Autoshow 2021 Mobility başlıyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından, uzun bir aradan sonra düzenlenen Autoshow, bu kez “sanal olarak” yarın açılıyor. “Autoshow Mobility 2021”, pek çok markanın katılımıyla 14-26 Eylül tarihlerinde otomotiv tutkunlarıyla buluşacak.  Fuar kapsamında son model otomobiller, hafif ticari araçlar ve motosikletler meraklılarıyla dijitalde buluşuyor. Ziyaretçiler otomobillerin ve hafif ticari araçların yanı sıra ilk kez motosiklet ve scooterları da inceleyebilecek. Autoshow 2021 Mobility etkinliği için tüm otomotiv tutkunlarının www.odd.org.tr  adresinden giriş yaparak kayıt olmaları yeterli.

Elektrikli dünyaya ilk itirazlar geldi