SORUN sadece İzmir’in değil, aslında ülkemiz bütününün.
Daha doğrusu tüm turistik bölgelerle, her kentin derdi.
Adına, “Çevresel Gürültü Değerlendirmesi” denilen; turizmcisinden otelcisine, restorancısından kafe-bar işletmecisine, kır düğünlerinin yapıldığı yerlere kadar herkesin “Gürültü Yasağı” olarak tanımladığı yönetmelik, Çevre Bakanlığı tarafından “yumuşatıldı.”
Kısacası; turizm de, eğlence sektörü de, düğün-nişan-sünnet törenlerimiz de kurtuldu...
* * *
Bunu İzmir başardı.
Bunu biz başardık.
Onbinlerce kişinin ekmek kapısı turizm sektörünü yok edecek olan “Gürültü Yasağı” sorununu Milliyet Ege olarak gündeme taşıdık.
Her pazartesi yayınlanan “Haftalık”ta, gazeteci arkadaşlarım Erol Yaraş ve Erdal İzgi ile olayı öylesine derinlemesine ve inatla tartışma konusu yaptık ki; kış uykusundakiler bile dayanamayıp uyanmak zorunda kaldılar.
Türk turizmini derinden yaralayacak olan “Müzik Yasağı” tehlikesini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da erken farkedenler arasındaydı.
Çeşme Turizm ve Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel ve arkadaşlarına, bu sektördeki herkesin sabah-akşam, yatıp-kalkıp dua etmeleri gerekiyor.
Ve Ak Parti İzmir İl Başkanı ve yönetiminin de hakkını yememek gerekiyor.
Olayın ilk gününden itibaren, İl Başkanı Ömer Cahit Akay tarafından bu sorunun çözümü için görevlendirilen özel ekip, Ankara-İzmir arasında adeta mekik dokudu.
Bakanlıklar arasında sağladığı koordinasyon ile Ak Parti İzmir İl Başkanı Akay, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi ile ilgili yönetmeliği çok kısa sürede Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu ikna ederek değiştirtti ve herkese rahat bir soluk aldırttı.
* * *
Yeni uygulama, Turizm Bakanı Günay ile Çevre Bakanı Eroğlu tarafından 15 Nisan’da “Turizm Sezonu”nun açılışında duyurulacak.
Değişiklik yapılan maddelere gelince:
Çevresel Gürültü Yönetmeliği’nin, tüm eğlence mekanları; otel-pansiyon, kafe, restoran, bar-disko, plaj ile düğün-dernek yapılan kır bahçelerinde...
Kısacası tüm açık ve yarı açık alanlarda müzik yayınını 24 saat süreyle bütünüyle yasaklayan, kapalı mekanlarda ise saat 23.59’a kadar izin veren dört madde değiştirildi.
Bu maddelerin içinde yer alan tanımlar, yumuşatıldı.
Böylece, otel ve işletmecilerin tedbir alma koşuluyla hertürlü açık ve kapalı alanlarda müzik yayını yapmalarının önündeki yasak da kaldırılmış oldu.