SİYASET böyledir; uzun soluk ister, tutarlılık ister...
Politikacının akıllısı, susmayı, az konuşmayı bilmek zorundadır.
Tabii, bir de attığı her adımın, ileride kendisine bir “dönüşü” olacağını hesap etmelidir.
CHP’de, Kılıçdaroğlu’dan sonra yaşanan İzmir Milletvekili Recai Birgün ile ilgili sıkıntıya, parti MYK’sı son noktayı koydu.
Bağımsız Milletvekili Birgün’ü partiye kabul etmedi.
Recai Birgün, rahmetli Bülent Ecevit’in son koruma müdürüydü.
Ecevit’ler için bir manevi evlattı.
Konuta dilediği saatte girip çıkabilen ender kişiler arasındaydı.
Hastalıkta, sağlıkta, iyi ve kötü günlerde hep Ecevit’lerin yanında oldu.
Bülent Bey, son nefesini verirken de Recai Birgün oradaydı.
* * *
Bülent Bey’in vefatından sonra, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Recai Birgün’ü, CHP kontenjanından İzmir milletvekili adayı yaptı.
Ve Birgün 2007’de milletvekili seçildi.
Birgün’ün de içinde olduğu DSP kökenli CHP milletvekilleri, yemin ettikleri daha ilk gün, istifalarını verdiler.
Ve sonrasında da CHP’nin oylarıyla seçildikleri halde bağımsız hareket etmeye başladılar.
Rahşan Ecevit’in, DSP’den koparak Demokratik Sol Halk Partisi, DSHP’yi kurduktan sonra Birgün, davet edilmesine rağmen Rahşan Ecevit’in yanına gitmedi.
DSP’de kaldı. Sonrasında ise istifa ederek bağımsız oldu.
* * *
Siyaseti yakından izleyenler bileceklerdir.
Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasından sonra, “toplan borusu” çalınmış gibi, sosyal demokrat kimlikli, o ya da bu nedenle CHP dışında kalmış herkes gibi Recai Birgün de CHP’ye katılmak istedi.
CHP önce buna sıcak baktı.
Ama sonra ne olduysa, Birgün’e, beklediği olumlu yanıt bir türlü verilemedi.
Herkese kapısını ve kucağını açan CHP, Birgün söz konusu olunca, sadece kapılarını kapatmakla kalmadı, partinin tüm kepenklerini indirdi.
Peki ne oldu da, İzmir Milletvekili Recai Birgün, kabul görmedi?
MYK toplantısında CHP’ye girişi reddedilen Birgün ile ilgili ilk resmi açıklamayı Genel Sekreter Yardımcısı İzmir Milletvekili Abdürrezzak Erten yaptı.
Erten, bağımsız İzmir Milletvekili Recai Birgün’ün Anayasa değişikliği görüşmelerine katılarak “evet” oyu vermesinin bu kararda etkili olduğunu söyledi, ekledi:
“Başından beri Rahşan Hanım’ın (Ecevit) CHP’ye destek vermesini çok önemsedik. Dolayısıyla onun duygu ve düşüncelerine her zaman itibar ettik ve edeceğiz. Recai Birgün’ün anayasayla ilgili tavrından ötürü de arkadaşlarımızın rahatsızlıkları sözkonusuydu. Birgün, Anayasa değişikliği görüşmelerine katılmış ve ‘evet’ oyu vermişti.
Rahşan Ecevit de istemedi, bu nedenle kabul edilmedi”
* * *
CHP’deki kulis dedikodularına göre, “Anayasa görüşmelerine katılım”, “kullanılan evet oyu”, hepsi de “ret” gerekçesinin sudan bahaneleri.
Asıl neden, Rahşan Ecevit...
Rahşan Hanım, DSP’ye alternatif olarak kurduğu DSHP’yi, Kılıçdaroğlu’dan sonra kapatıp, CHP’ye destek verirken, tek bir şart öne sürdü: Recai Birgün, CHP’ye alınmayacak, kendisine “Altı Ok” rozeti takılmayacak ve tekrar aday yapılmayacaktı.
Rahşan Hanım’ın bu tek istediği, CHP Genel Merkezi tarafından Bülent Bey’in geride kalan eşinin bir arzusu olarak kabul gördü.
Ve Rahşan Hanım’ın bu şartlı desteğine karşılık verilen söz tutularak, bir zamanlar Ecevit’lerin manevi evladı İzmir Milletvekili Recai Birgün CHP’den “veto” yedi.