Günümüzde en yararlı beslenme şeklinin Akdeniz diyeti olduğu yönünde genel bir kabul var. Bu diyetin temel yağ kaynağı; zetinyağı.
Günümüzde en yararlı beslenme şeklinin Akdeniz diyeti olduğu yönünde genel bir kabul var. Bu diyetin temel yağ kaynağı; zetinyağı. O yüzden zeytinyağı hep sağlıkla birlikte anılıyor. Zeytinyağını sağlıklı kılan; içerdiği fenolik bileşenler. Tüm fenoller, antioksidan etkiye sahip olmasıyla meşhur. Bu etki nedeniyle de zaten bazı çevreler zeytinyağına ilaç olarak bakıyor.
Şimdi de bu “ilacı” daha da geliştirmeye yönelik çabalara tanıklık ediyoruz. Bunu deneyenlerden biri de Ayvalık’taki Özgün Zeytin. Firma, 2 ilginç ürünle karşımızda. Biri enginarlı zeytinyağı, diğeri avokadolu. İki zeytinyağında da aroma değil gerçek meyve ve sebzeler kullanılmış. Ürünlerin mimarı firmanın 3. kuşak yöneticisi gıda mühendisi Halil Sucu. Yüksek lisans yaptığı İspanya’da çeşnili zeytinyağlarını görünce ‘Bunu neden Ayvalık’ta yapmıyoruz’ diye düşünmüş. Döndüğünde de aklındakini babası Ahmet Sucu’yla paylaşmış.
Dünyada ilk
Baba oğul, Ayvalık zeytiniyle meşhur Cunda enginarını aynı şişede buluşturmayı kararlaştırınca ortaya bu yaratıcı ürün çıkmış. Halil Sucu, enginarlı zeytinyağını dünyada ilk kendilerinin ürettiğini söylüyor. Avokado tercihi de avokadoya olan düşkünlüğünden kaynaklanmış. Üretirken, enginar veya avokadonun, zeytinyağının sterol yapısını bozmasından endişe ettiklerini aktaran Sucu, tahlil sonuçlarıyla rahatladıklarını söylüyor; “Hatta biraz şaşırdık da. Normalde zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. Enginarla bir araya geldiğinde bunun 3.6 seneye çıktığını gördük. Avokadolu 4 yıl raf ömrü değerleri verdi. Zeytiyağının var olan antioksidan oranını daha da artırmış olduk. Hoş bir takviye yaparak daha sağlıklı hale getirdik. Özellikle enginarlı zeytinyağına talep oldukça iyi. Satış noktalarımızda birebir tadım yaptırıyoruz. Müşterilerimize tattırıp tahmin etmelerini istiyoruz. Bugüne kadar tadı kötü diyen olmadı. Zaten çok güzel bir kokusu var. Sıkım esnasında yayılan koku inanılmazdı. Enginar, avokado ve limonlu toplamda 50 ton yaptık. Bu yıl amatörlük dönemimizdi. Kendimizi ve müşterimizi test etmiş olacağız” diyor.
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025