Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta İstanbul’da iki müzik ziyafeti vardı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, geçtiğimiz cuma akşamı Zorlu PSM’de Carmina Burana’yı sahneledi. Müzik yönetmeliğini Serdar Yalçın’ın yaptığı konserin koro şefi Paolo Villa idi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistlerinden soprano Nazlı Deniz Süren, tenor Caner Akın ve bariton Murat Güney ile İstanbul Devlet Opera Balesi Orkestrası ve Korosu, İDOB Çocuk Korosu ve Beşiktaş Çocuk Korosu şölenine katkıda bulundu. Sahnede koro ve orkestra elemanları olarak 260 kişi vardı. Şef, solistler, koro bütünüyle çok başarılıydı.

Haberin Devamı

Carmina Burana yapıtı, Bavyera Alpleri’nde Benedikt’in papazlarına ait bir manastırda 1803 yılında bulunmuş şiirlerin seslendirildiği bir müzikal şölen.

Alman Besteci Carl Orff, şiirleri ses solistleri, koro ve orkestra için düzenleyerek “sahne kantatı”na dönüştürmüş.

Metni bir olayı ya da bir konuyu anlatan, fakat sahnede oynamak için hazırlanmamış, bir ya da birkaç solo şarkıcı ve orkestra için yazılmış yapıtlara “sahne kantatı” deniliyor.

‘O Fortuna’

Carmina Burana’da seslendirilen, şiirlerin en bilineni ve beğenileni “O Fortuna”dır. Şölen bu şiirle başlar ve sonlanır.

“Ey Kader, / ay gibi döneksin, / hep büyüyen veya küçülen; / menfur hayatım önce zulmeder / ve sonra teselli eder / canının istediği gibi; / sefalet ve kudreti buz gibi eritirsin... / Kader -korkunç ve boş, / sen çark-ı felek, / art niyetlisin, / refah boşunadır / ve daima hiçliğe dönüşür, / gölgeli ve örtülü / bana da bulaştın; / şimdi hilekârlık ile, / çıplak sırtımı kötülüğüne teslim ediyorum. / Kader, sağlıkta ve erdemde, bana karşıdır, /sürülen ve ezilen, /daima esarette... Öyleyse şu saatte / gecikmeden kopar titreyen telleri; / mademki / Kader güçlü adamı yere serer, / herkes ağlasın benimle!”

BİFO

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 18 yıldır konserlerini sürdürüyor. Geçen perşembe akşamı Lütfi Kırdar salonunda misafir şef Lorenzo Viotti yönetiminde “Yeni Yıl Konseri” vardı. Programda misafir klarnet sanatçısı Andreas Ottensamer’e geniş yer ayrılmıştı.

Haberin Devamı

İkisi de 30 yaşın altında olan misafir şef ve misafir sanatçı, izleyenlere nefis bir “yılbaşı dinletisi” sundular. Büyük alkış aldılar. Defalarca sahneye çağırıldılar. Orkestra eşliğinde klarnet sanatçısı Andreas Ottensamer’in seslendirdiği Giacomo Puccini’nin Tosca’dan “E lucevan le stelle’si ve Antie Shaw’ın “Klarnet Konçertosu” pek beğenildi.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, oturmuş, kurumsallaşmış kadrosuyla sadece Türkiye’de değil, dış ülkelerde de alkış toplayan bir orkestra oldu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ni “Devlet”, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı bir özel sektör kuruluşu olan “Borusan” yaşatıyor. İstanbul Devlet Operası ve Balesi’nin sanat yönetmeni Suat Arıkan. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı yaşatan Borusan Kültür ve Sanat Vakfı’nın Başkanı ise Zeynep Hamidi.

Bu tür toplulukların devletin ve özel sektörün desteği olmadan sadece izleyenlerin ödedikleri bilet parasıyla yaşamaları imkânsız. İşte o nedenle toplulukları alkışlarken bu toplulukları yaşatanları da alkışlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

(İlgilenecekler için not: Bu yazıda adı geçen eserlerin tamamını internette “youtube”da izlemek imkânı var.)