Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yatırımları, üretimi, istihdamı artırma arayışında uygulanacak yeni teşvik tedbirlerini açıkladı.
Bu ülkede yaşayanların tamamını ilgilendiren sorun, üretimdeki yavaşlama. Üretim artmıyor. Yeni yatırım yapılamıyor. Daha fazla insana iş imkânı yaratılamıyor.
Yatırımların artmamasının nedeni üretimin artmaması. Üretim artmadıkça kimse boş yere yatırım yapmaz. Üretim ise iç ve dış talep artmadığı için artmıyor. Üretilecek malı alacak olan yoksa, malın talebi yoksa, kimse boş yere üretim yapamaz. Görülüyor ki yatırımların, üretimin ve istihdamın artması iç ve dış talebin artmasına bağlı.
İç talebin artmaması halkın gelirinin yetersizliğinden. Dış talebin artmaması bizim alıcısı olan, teknolojiye dayalı, farklı malları üretemememizden kaynaklanıyor...
Dünya pazarında talebi olan malları dünya kalitesi ve fiyatıyla üretemediğimizden dış talep artmıyor. İhracat artmıyor.

Ne yapmak lazım?
Üretim ve yatırımların artması için;
- Halkın satın alma gücünü artırmak, böylece iç talebi büyütmek gerekiyor.
- Tarımda ve sanayide, dışarıda alıcısı olan, teknolojiye dayalı, farklı malları üretmek gerekiyor.
Hükümetin yeni teşvik paketiyle; emekli maaşlarına ve 65 yaş üzerindekilere ödenen ihtiyarlık maaşlarına yapılacak zamlarla piyasaya 4 milyar TL dolayında bir imkânın çıkarılması hedef alındı. Emekliler ve yaşlılar bu ek imkânı hemen harcayacaklarından bu 4 milyar TL yıl içinde iç talebin az da olsa canlanmasına katkı yapacak.
Yüksek teknolojiye dayalı yatırımlara, araştırma ve geliştirme yatırımlarına devlet katkısı artırılıyor. İleri teknoloji, araştırma ve geliştirme yatırımları, özellikle ihraç ürünlerinde talebi ve ihracat gelirini artırmak bakımından önem taşıyor. İç ve dış talebin artırılmasına dönük teşvikler yanında, genel teşvik tedbirlerinin de sınırı genişletildi.
Gerice yörelerde daha fazla yatırım yapılmasını, insan çalıştırılmasını sağlamak için teşvikler artırıldı.
- Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.
- Kadın girişimcilerin ve KOBİ’lerin kredi ihtiyaçlarının giderilmesi için yeni düzenlemeler yapılıyor.
- Sermaye artırımı yapan şirketler için, sermaye artırımının belirli bir kısmı kurum kazancından indirilebilecek.
Bu yolla özel sektörün özkaynaklarının artırılması, krediye bağımlılığının azaltılması mümkün olacak.
- Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi verilecek.

İhracat önemli...
Tekrarda yarar var. Sermaye, faiz, vergi, istihdam desteği ne kadar güçlü olursa olsun, girişimciler, satamayacakları, talebi olmayan malı üretmek için yatırım yapamaz. Üretimini artıramaz. İstihdamını artıramaz.
Şu anda ekonomi, kapasitesi olmadığı, kapasite artırıcı yeni yatırımlar olmadığı için tıkanmadı. Tam tersine, kapasite kullanımı düşük ama iç talep yetersiz. Dış talebi cevaplayacak malları ise üretemiyoruz. Bizim ürettiğimiz mallar dışarıda satılmıyor. Satılan da ucuza satılıyor. İşte o nedenle, yatırımların, üretimin teşvikinden önce, talebi artırıcı teşvikler önem taşıyor.
Başbakan, bu İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi’nin toplam maliyetinin emeklilere sağlanan imkânlar da dahil olmak üzere bütçeye yaklaşık 7.5 milyar lira yük getireceğini açıkladı. Emekli maaşlarındaki artış 4 milyar TL’lik bir yük getirdiğine göre demek ki kalan 3.5 milyar TL yatırım ve sanayi teşviklerinin faturası olacak.