Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi’ne göre, uzun süredir duraklayan, gerileyen sanayi üretimi, şubat ayında artışa geçmiş görünüyor.
Şubat ayında sanayide görülen bu canlılığın devam edip etmeyeceği bilinemez ama “iyimserler”, “sanayinin şubatta köşeyi döner gibi yaptığını, sanayide üretim artışının devam etmesi halinde, 2015 yılında ekonomide beklentilerin üzerinde bir büyümenin olabileceğini” söylüyorlar.
Sanayi üretimi şubat ayında, ocak ayına göre yüzde 1.7 oranında arttı. Geçen yılın şubat ayına göre sanayi üretimindeki artış yüzde 1 oranında.
Genel beklenti, sanayi üretimindeki gerilemenin şubat ayında da devam ettiği şeklinde idi. Beklentinin tersine, şubat ayında sanayi üretimi birden silkinme, canlanma işareti verdi.
Artış oranlarının küçük olması önemli değildir.
Önemli olan sanayide üretimin gerilerken, duraklarken artışa geçmesidir.

Gerilerken artışa geçti
Çünkü sanayi üretimi aylık olarak 2014 yılı temmuz ayından bu yana devamlı duraklama ve gerileme içindeydi.
2015 Ocak ayında sanayi üretimi aylık olarak yüzde 1.2 oranında, yıllık olarak yüzde 2.1 oranında gerilemişti.
Şubat ayında aylık olarak dayanıklı tüketim malları üretiminde yüzde 6.6 oranında, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2.3 oranında artış oldu.
Ocak ayında gıda ürünleri imalatı yüzde -2.3 oranında gerilemişti. Şubatta yüzde 2.2 oranında arttı.
Şubat ayında tekstil sanayiinde üretim artışı yüzde 2 oldu. Buna karşılık, giyim sanayinde yüzde -2.7 gerileme görüldü.
Şubat ayında sanayi üretiminde başlayan artış, mart ve nisan aylarında da devam ettiyse ekonomide olumsuz tahminlerin aksine canlanma başlamış demektir.

Artışın devamı iyi olur
Bugün nisan ayının 9’u. Mart geçti. Nisanı yarılamak üzereyiz. Şubat verilerine göre sanayi üretimini değerlendirmeye çalışıyoruz.
Organize Sanayi Bölgeleri yönetimleri, sanayicilerin sektör kuruluşları sanayi odaları, Odalar Birliği üyelerinin üretimlerindeki değişimi günlük olarak izlemek sorumluluğunu taşıyorlar. Ne var ki başka konularla uğraşmaktan üyelerinin ve ekonominin durumunu izleyemez durumdalar.
Ocak ve şubat aylarında ihracatta artış olmadı. Bu durumda sanayi üretimindeki artışın iç talepteki canlanmaya dayalı olarak gerçekleştiği tahmin edilebilir. Aksi halde sanayinin stoğa çalıştığını kabul etmek gerekir.
İhracat mart ayında da artmadı. Sanayi üretimindeki artış mart ayında devam ettiyse, gene iç talebe dayalı bir artış oldu demektir.
Şubat ayında üretimde başlayan artışın mart ayında devam edip etmediğini ancak bir ay sonra öğrenebileceğiz. Sanayi üretiminin gerileme ve duraklamadan artışa geçmesi, büyümeyi işaret eder. Büyüme gelir artışıdır. İstihdamda iyileşmedir.