Son günlerde dolar fiyatının oynaklığı karşısında halkın altına ilgisi biraz daha fazla arttı.
Eskiden beri halkımız altını sever ama altın fiyatları yükselirken altına ilgi azalırdı. Şimdilerde talebi, dünyada altın fiyatındaki değişimden çok içeride dolar fiyatının değişimi etkiliyor.
Altının dünya ons fiyatı 1.345 dolara kadar çıkmıştı. Geçen pazartesi onsu 1.290 dolardan başladı. Haftayı 1.292 dolardan kapattı.
Buna karşı bizde dolar fiyatı hafta başından hafta sonuna 4.44 TL’den 4.49 TL’ye kadar yükseldiği için, halkımız dünya fiyatını dikkate almadan altına ilgisini sürdürdü.
Geçen hafta pazartesi altının gramı 184 TL idi. Hafta sonu 186 TL’ye yükseldi.
Genelde halk altının gram fiyatını izlemeye yeni alışıyor. Ana gösterge çeyrek altın fiyatı. Çeyrek altın fiyatı hafta sonunda 298 - 300 TL oldu.
Seçim öncesi piyasaların dalgalandığı dönemde halkımız spekülasyon için değil, ufak da olsa birikimlerinin enflasyon karşısında erimesini önlemek için altın alıp satma alışkanlığı edindi.
Fiyat dalgalanıyor
Eskiden altın saklamak için alınırdı. Günümüzde fiyat hareketleriyle ufak da olsa para kazanmak arayışında ilgi görüyor. Tekrarda yarar var, bırakınız büyük birikim sahiplerini, küçük birikimi olanlar bile, altın ve dolar alım satımını günlük olarak değerlendirmeye başladılar.
Her kesimden, her gelir grubundan kişilerin günlük sohbetleri “Acaba altından dolara mı döneyim? Bugün dolarları satarak altın mı alsam?” şeklinde sürüp gidiyor. Bu gibi sohbetleri yapanların sözünü ettikleri dolar veya altının TL karşılığı genelde 3 bin - 5 bin lirayı geçmiyor.
Alt gelir grubundakiler için 3 bin - 5 bin lira birikim önemli birikim. Bu büyüklükte bir birikimin altın veya dolardaki fiyat hareketiyle bir günde 100 - 300 TL artması önemli bir getiri. Ekonomideki dalgalanmanın altına yarattığı ek talep yanında halkın normal yaz talebi başlıyor. Yaz ayı harman, düğün, sünnet talebi var.
Fiyatlar artsa da bu geleneksel talep uyanmaya başlamış görünüyor. Darphane geçen yılın ilk 4 ayında 1.9 ton altın basmıştı. Bu yılın 4 ayında Darphanede ziynet ve sikke olarak 14.4 ton altın basıldı.
Yatırım için alım artıyor
Darphanede basılan altınların çoğu çeyrek altın. Bu yıl 4 ayda 2.2 milyon adet ziynet ve sikke altın basıldı.
Ama bu yılın bir özelliği var. Darphane’de en çok tam altın basılırken bu yıl çeyrek altın sayısının yarısı kadar 1.0 milyon adet tam altın basıldı. Tam altını hediye verecekler değil, birikim yapacaklar satın alır. Demek ki, gram altın yanında tam altın satın alarak altına birikim yapanların sayılarında artış var.
Dolar fiyatındaki tırmanışın durması, Türk Parasının istikrar kazanması altına ilgiyi azaltacak. Yoksa, dolar ve altın fiyatı ne kadar artarsa artsın, halkımız az çok birikimini altına yatıracak.