Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya Ekonomik Foru-mu’nun “Davos Toplantısı” bugün başlıyor.

Toplantının başlığı “Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak.” Toplantıya 70 devlet başkanı ve hükümet lideri ile değişik ülkelerden 2500 politikacı, iş adamı, yöneticinin katılması bekleniyor.

Davos’a katılacaklar (davetliler dışında olanlar) katılım ücreti olarak 20 bin dolar ödüyorlar. Buna konaklama ve yol ücreti dâhil değil. Her isteyen 20 bin dolar ödeyerek katılamıyor. Forum üyesi veya Forum’un ana destekleyicisi bir iş grubunun listesinden katılma zorunluluğu var. Forum’a bir iş grubunun üye olmasının yıllık faturası 260 bin dolar. Ana destekleyiciler yılda 520 bin dolar ödüyorlar.

Haberin Devamı

Forum’un 2016-2017 faaliyet raporuna göre, yıllık geliri 280 milyon dolar. Programa göre, 26 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump kapanış konuşması yapacak.

Şimşek katılıyor

Bu yıl Forum’a Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı ve bazı banka genel müdürleri katılacak.

Davos, İsviçre’de havası güzel bir sanatoryum kentidir... “Verem” zengin hastalığı iken ve dünyayı kasıp kavururken, zengin veremlileri tedavi etmek için Davos dağının tepesinde çok sayıda Sanatoryum yapılmıştı...

Verem zengin hastalığı ve hatta fakir hastalığı olmaktan çıkınca sanatoryumlar boş kaldı. Davoslular sanatoryumları otele çevirdiler... Zengin ve yaşlı turistler Davos’a dağ havası almaya, gençler kayak yapmaya gider oldu...

Eskilerin “Tebdil hava mekânı” (hava değişimi için gidilen yer) olarak belledikleri Davos, yenilerin “Konferans mekânı” oldu. Davos’u anlattık... Şimdi gelelim toplantıların nasıl olduğuna...

Temelinde ‘Tarabya’ var

Davos toplantıları Dr. Schwab isminde bir İsviçrelinin kıvrak zekâsından çıkma, “ticari amacı” arka plana kayan, bir “dünya forumu”dur.

1970’li yıllarda dünyada bir sevk ve idare (management) modası var idi... Herkes “management”in ne olduğunu öğrenmeye çalışıyordu. İşte bu moda döneminde, İsviçre’de, Dr. Klaus Schwab adında bir müteşebbis Avrupa Sevk ve İdare Forumu adında bir özel firma kurdu. Bu firma, şirketlerin personeli için para karşılığı değişik şehirlerde ve özellikle Davos’ta “sevk ve idare kursları” düzenliyordu.

Haberin Devamı

O yıllar Şarık Tara’nın yurt dışına açılma arayışları başlamıştı. Tara, İsviçre’de bu Dr. Schwab’la tanıştı. Dost oldu. Dr. Schwab 1975 yılında İstanbul’da TÜSİAD ile birlikte Tarabya Oteli’nde, “management” konusu dışına çıkarak, uluslararası ekonomik sorunların tartışıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantı büyük ilgi gördü. Schwab gene Şarık Tara’nın yol göstermesi ve TÜSİAD’ın desteğiyle petrol zenginlerini Türk müteşebbisleriyle bir araya getirmek için Montrö kentinde bir başka toplantı düzenledi. Bu Dr. Schwab’ın “iş adamlarıyla farklı ülke yöneticilerini bir araya getirdiği” ilk uluslararası toplantısıydı.

Özal ilgiyi artırdı

Sevk ve idare (management) konusunun modası geçince, Dr. Schwab şirketinin adını değiştirdi. 1987 yılında “World Economic Forum” (Dünya Ekonomi Forumu) yaptı. Kurslar yerine, uluslararası toplantılar düzenlemeye başladı.1988 yılında Davos toplantısına katılan Turgut Özal ve Papandreu arasındaki yakınlaşma, Davos’a politikacıların ilgi duymalarının yolunu açtı.

Haberin Devamı

Bir süre sonra paralı konuşmacılar yanında, görüş bildirmek için devlet adamlarının katılmaya başlaması toplantıların cazibesini artırdı. Ünlü isimler Davos’a gelmeye başladı. Davos “gayri resmi” bir siyaset ve fikir forumu halini aldı.