Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Nilüfer Güzel... Belki hatırlarsınız, kendisini daha önce kanserli çocuklara umut amacıyla düzenlediği organizasyon nedeniyle sayfamda ağırlamıştım. Bir yıl bile olmadı, yine piyano, yine bağış ve yine Nilüfer Güzel. Bu sefer 3-4 Ekim’de düzenlenecek olan 1. Uluslararası İzmir Piyano Festivali Platformu’nun geliri, Ege Orman Vakfı’na bağışlanacak. Gönüllülerin bir araya geleceği organizasyonda, 7 ülke ve Türkiye’nin 10 gencinin katılımıyla uluslararası bir oluşum gerçekleştiriliyor. Hayata katkıda bulunanları Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde ağırlamaya devam!

Haberin Devamı
Müzikle umuda dokunacağız



Piyanoya gönül vermiş biri olarak bu şevki nereden alıyorsunuz?

Mutluluk kaynağım, kurduğum hayalleri başardığımda benden başka birilerinin daha mutlu olduğunu görmek oldu. Yaşam devam ettikçe projeler üretmeye çalışıyorum. Sanat ve sanatseverler adına ne yapılabilir diye sorguluyorum. Sanat, çocuklar ve sosyal sorumluluk adına en anlamlı projelerden biri olduğunu düşündüğüm için daha da çok bu şevki alıyorum.

3-4 Ekim’de Ege Kültür Platformu Derneği’nin öncülüğünde düzenlenecek olan festivale kimler katılıyor?

Ege Kültür Platformu Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşecek olan, başta derneğin değerli Başkanı Okan Yüksel’e, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e, Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a, tüm ilçe belediyelerine, kurum ve kuruluşlara, Neptün Soyer’e, Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan’a, tüm sponsorlarımıza, destekçilerimize, her daim yanımızda olan değerli piyanistlerimize, sanatçılarımıza, çok değerli platformumuza teşekkür ederiz. Emek veren herkese teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Festivalde Norveç’ten Samuel Sabbsh, Almanya’dan Leonie Wiegel, Azerbaycan’dan Shirin Amiraslanova ve Nariman Amiraslanov, İtalya’dan Davide Ranaldi, Rusya’dan Daria Bozhchenko, ülkemizden de Çınara Manaflı, Fikret Uçar, Mert Hakan Şeker, Nil Göksel, Elif Naz Karabulut, Batu Yıldırım, Arya Su Gülenç, Bilge Gürer ve Tuna Bilgin yer alacak.

2 gün MasterClass eğitimleri devam edecek. Piyanoya dair teknik ve yorum gücümüzü artırmaya yönelik uygulamalar ve yönlendirici çalışmalarıyla bize ışık olan MasterClass’larımız, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazanan Prof. Gülnara Aziz ve genç piyanistlerin eğitimi ile büyük başarılara sahip olan, Almanya’dan gelen Dr. Irina Mints’i izleyeceğiz. Engellilerle tekerlekli dans gösterisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosu, İzmir Devlet Opera Sanatçısı Aslı Çilek dansı, otizmli öğrenci Ateş Güldoğan, serebral palsili Nevin Yoleri gibi sürprizler de var. Hepsi tek yürek olup insana, hayata, ağaçlara umut olacaklar.

‘İyiliği artırmak için

Gelirinin Ege Orman Vakfı’na bağışlanması çok hoş bir hareket. Duyarlılığınız örnek verici. Bağış konusunda hedefiniz nedir?

Kendimizden başkalarına da umut olmak. Bu, ağaç, insan ne fark eder ki; onların kahramanları olabiliriz. Bir ağaç yetiştirirsen meyvesini aldığımda nasıl mutlu oluyorsam, emeğin sonunda yetişmesi, çevresine ışık saçması tabii ki bizi gururlandırıyor. Ülkeye daha iyi bir gelecek hazırlarız umarım... Tek hedefim, gelecek kuşaklara iyi bir altyapı oluştursunlar.

Piyano eğitimi neden önemli? Ve bu eğitime eskisi kadar önem veriliyor mu?

Bir çocuk için piyanosu, basit bir müzik aletinden çok daha fazla şey ifade eder. Çünkü o her çocuğun kendini anlatabileceği eşsiz bir müzik enstrümanı, çünkü kendine olan güveni artan çocuk, aynı zamanda en çok ihtiyacı olan şeye kavuşuyor aslında. Çocuğun küçük yaşta öğrendikleri hem daha iyi yerleşiyor hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunuyor. Gençlik yılları başladıkça okul ve kulüp aktiviteleri, sevgililer, bilgisayar oyunları, diskolar ve seyahatler gibi pek çok etken, çocuğun ilgi alanının dağılmasına ve yeteri kadar olaya konsantre olamamasına neden oluyor. Ama piyano ve müzik sevgisi çocuğun ruhuna küçük yaşta işlendiğinde, sonradan gelen tüm aktiviteler ikinci derecede önem taşıyor.

Fiziksel sebeplerden dolayı, çocuğun ileride piyanodan soğumaması ve kas gelişiminin olumsuz yönde etkilenmemesi için piyano derslerine katılacak olan kişinin 4 yaş ve üstü grubu içinde olmasını tavsiye ediyorum. Ailelerde büyük ilgi var, bu beni açıkçası mutlu ediyor; klasik müziğe ilgi artıyor. Uzun vadede, sanatla iç içe olan toplumların oluşmasının yanı sıra kültürel değerlerin yükseldiği, hoşgörü ve sosyal zekânın arttığı bireyler yetişecektir. Üzerinde yaşamaya değecek müzik ve umutlarımız var iyi ki. Öncelikle piyano çaldığınız için kendinizi tebrik edin. Dünyanın daha güzel bir yer olması için yapılabilecek en güzel işlerden biridir müzikle uğraşmak, çünkü müzik insanın içindeki iyiliği artırır. Yolun sonu çok güzel. Müzik insanı olağanüstü zengin bir müzik âlemine taşıyor. Zihninizi size zarar veren olumsuz düşüncelerden arındırın. Hayat dünyanın her yerinde zor. Siz olağanüstü bir yeteneğin sahibisiniz; bunu ziyan etmeyin, sabırla ve azimle çalışın.

Bir fidan bin ağaç

Festivalde hedefiniz nedir?

Deniz yıldızı hikâyesi güzel; ama insanda başarmak zor, çünkü iki irade var. Ben tohum ekmeye inanıyorum, bu yüzden küçük küçük aklıma gelen her yerde, her anda cebimdeki küçük tohumları atıveriyorum toprağa. Yeşerir yeşermez bilmiyorum; ama belki kocaman bir ağaç olur. Biz unutmadık! Müzikle umuda, umutla fidana dokunacağız. İnsanca, insana yakışır şekilde bir yaşam yaratmak adına, dirençle sevdayı omuzlayan ezgiler çoğaltacağız. Bizi yalnızlaştıran, yabancılaştıran beton yığınlarına inat, çocuklarımızın ellerinde hayat bulacak umut yeniden. Bir fidan, bin ağaçla başlayacak her şey. Ve bizler, ‘müziğin umuda dokunuşu’yla çocuklarımızın ellerinde fidan olup toprağa kök salacak, ağaç olup yeşereceğiz yarınlara yeniden.

 Davetiye noktalarımız... Yakın Kitabevi: Alsancak 0232 421 81 69, Pan Kitabevi: Karşıyaka 0232 369 11 99

Müzikle umuda dokunacağız