Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ADANA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adanalı işadamlarına, “Bir kilogram ihracatı kaça yapıyoruz, biliyor musunuz?” diye sorup, “Ben size söyleyeyim” diyerek devam ediyor:
- Biz, 1 kilogram ihracatı 1 dolar 34 cent’e yapıyoruz. Yani bir kilogram mal ihraç ediyoruz, aldığımız para bu. Yükte ağır, pahada hafif, bir başka deyişle.
* Peki diğer ülkeler ne alıyor?
- Japonya 1 kilogram ihracat yapıyor, 3,5 dolar alıyor. Almanya’sı öyle, Amerika’sı öyle, Güney Kore’si öyle. Hepsi bizim iki-üç katımız alıyorlar. İşte bizim ihracatımızın da hedefi bu olmalı.
Yani yükte hafif pahada ağır, ihracat...
Çağlayan, işadamlarını, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine ve ihracatına teşvik ediyor.
Ekonomi Bakanı’nın, “yükte hafif, pahada ağır” sloganını duyunca, ODTÜ’nün ürettiği çipler aklıma geldi.
Güney Kore’ye bile ihraç edilen 0,6 gramlık çipin ihracat değeri 1000 dolar...
Çağlayan, böyle ihracat istiyor.
Ekonomi Bakanı, ihracatta yüksek teknolojiye yönelişi teşvik ederken, 2023’te 100. yılda ihracat hedefini de 500 milyar dolar olarak koydu.

Adana’da canlanma
Çukurova, her zaman Türk ekonomisinin hem tarım hem sanayi açısından can damarlarından biri oldu.
Son yıllarda Adana’nın, ekonomik kriz dönemlerinde önemli tekstil fabrikalarını kapatmak zorunda kaldığı, görece gerilediği tespitleri yapılıyordu.
Ancak bu dönem de yavaş yavaş atlatılıyor gibi. Adana ekonomisinde yeniden canlanma başlamış durumda.
Yemekte sohbet ettiğimiz Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana’daki yenilikleri özetledi.
Adana sanayi sitelerinin genişleme kaydettiğini belirtirken, mevcut haliyle organize sanayi bölgesinde 30 binden fazla istihdam bulunduğunu ve 23 firmanın da bu bölgede inşaatlarının sürdüğü bilgisini verdi.
Başkan Sürenkök, gelişmekte olan sektörleri, turizm, mobilya ve yenilenebilir enerji olarak sıraladı.
Hedeflerinden birinin de Adana’yı yenilenebilir enerji alanında geliştirmek ve sağlık alanında Ortadoğu ülkeleri için önemli bir merkez haline getirmek olduğunu söyledi.

Adana’nın sorunları
Adana’nın en önemli sorunu yoğun göç alıyor olması.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası gibi meslek kurumlarının hizmet götürme ve istihdam sağlama açısından ilk sıraya koydukları göç sorunu ayrıca güvenlik, suç oranlarının artması ve suç işleme yaşının düşmesi gibi sosyal sorunları da birlikte getirmiş halde.
Göç edenlerin büyük çoğunluğu mesleksiz kesimlerden oluşuyor. Bu, iş bulma sorununu daha da zorlaştırıyor. Adana, işsizlik oranı en yüksek illerimiz arasında görünüyor. Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı oranında işsizlik söz konusu.
Sanayi Odası Başkanı Sürenkök, uzmanlaşmış sanayi sitelerinin belli alanlarda toplanmasını öneriyor. Bu uygulama ile kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınacağını, merdiven altı üretime son verileceğini, hammaddenin daha ucuz ve kolay sağlanacağını ifade ediyor.
Adana’nın yerel yöneticileri, Çukurova’nın yeniden parlayan bir yıldız olması için Rusya, Ortadoğu ve Afrika’ya açılmayı planlıyorlar.
Çukurova’nın daha fazla yabancı sermaye yatırımı çekmesi için teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Milliyet Adana
Çukurova için Milliyet de atağa kalkmış durumda...
Milliyet, her hafta cuma günleri Milliyet Adana ekiyle çıkıyor ve bölgenin gazetesi olma iddiasında.
Adana büromuz, gazetecilikte, nezaket ve zarafet örneği Muzzaffer Bal’ın yetiştirdiği genç meslektaşlarımızın yönetiminde daha da güçlü ve azimli bir şekilde Adana ekinde okuyucularıyla buluşuyorlar.
“Geleceğe yatırım Türkiye’ye yatırım” adıyla sürdürdüğümüz Türkiye Buluşmaları’nın 8’incisini gerçekleştirdiğimiz Adana, yeniden parlak günlerine doğru yol alıyor.