Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Devletin zirvesi Gaziantep’teki saldırıda yaşamlarını yitiren vatandaşlarımızın cenaze törenine tam kadro katıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli cenaze namazında birlikte saf tuttular.
Bu görüntü teröre kurban giden vatandaşlarımıza saygı, ailelerinin acısını paylaşma ve teröre karşı ortak bir duruştu.
Bu duruşun sadece şehit cenazelerinde, cami avlusunda değil Ankara’da da gösterilmesi gerekiyor. Terörün ulaştığı boyut bu, Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Kılıçdaroğlu’nun çağrısı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek, terör konusunda dört partinin bir araya gelerek ortak çözüm aramalarını önermişti. MHP bu öneriyi kabul etmedi. Başbakan Erdoğan’ın iktidar ve ana muhalefet olarak biz ikili çalışma başlatalım önerisi de CHP’de olumlu karşılanmadı.
Kılıçdaroğlu, dün Gaziantep’te cenaze törenine katıldıktan sonra aynı çağrıyı yineledi.
“Neden bir araya gelmiyoruz, neden ortak çözüm aramıyoruz” dedi.
Liderlerin terörle mücadele konusunda bir araya gelmeleri, siyasi partilerin ortak bir çalışma yürütmeleri terörle mücadeleye katkı sağlayacak bir yol olur. Ayrıca teröre, terör örgütüne karşı da ortak bir tutum anlamı taşır.
Terör Türkiye’nin en önemli sorunu. Her gün can almaya devam eden böyle temel bir sorun karşısında siyasi partilerin bir araya gelmeleri, partiler üstü bir anlayışla çalışmaları güven ve umut verir.

Uluslararası boyut
PKK’nın son terör eylemlerinin dış konjonktürle ilişkisi de gözardı edilmemelidir. Suriye’de yaşanan olayların PKK’nın eylemlerini artırması için uygun ortam hazırladığı görülüyor. PKK, Suriye sürecini Türkiye’ye taşımaya çalışıyor.
Suriye’de yaşanan süreç bölgenin ateşe sürüklenmesi riski taşıyor. Bu risk Türkiye için hiç düşük değil. Bu kaos ortamında Türkiye’nin izlediği politikaya karşı olan devletlerin PKK’ya desteklerini artırarak Ankara’yı zora sokmaya çabaladıkları da bir sır değil.
Siyasi partilerin bir araya gelerek bir ulusal politika belirlemeleri bu nedenle de büyük önem taşıyor.

Mezhep çatışması
Suriye’deki iç savaş bir mezhep savaşına dönüşmüş durumda. Ateş Lübnan’a da sıçradı. Lübnan’da mezhep çatışmaları başladı. Irak’ta aynı süreç yaşanmıştı.
Mezhep çatışmasının Türkiye’ye sıçratılması gayretleri de gözleniyor. Ankara, bu açıdan da çok dikkatli olmak zorunda. Esad yönetiminin ateşi yaymak istediği biliniyor. Türkiye’yi ateşin içine çekmeye yönelik çabaları var.

Zor süreç
Çevremizde yaşananlar, Ortadoğu’nun yine kanlı çatışmalara, iç savaşlara, teröre sürüklendiği bir süreçten geçiyoruz.
Türkiye Ortadoğu bataklığına sürüklenmemeye özen göstermeli.
Yönetilmesi kolay olmayan bu süreçte Türkiye adımlarını, ulusal çıkarlarını iyi hesap ederek atmalıdır. Bu nedenle de siyaset kurumunun ortak akılla hareket etmesi en doğru ve en kestirme yoldur.
Liderlerin bir araya gelmeleri, siyasi partilerin birlikte ulusal politikalar üretmeleri atılması gereken ilk adımdır.