Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açlık grevlerinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini açıklamıştı.
Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i, dün Köşk’e çağırarak bilgi aldı. Açlık grevi yürüten tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumunun yanı sıra Ergin’in yaptığı çalışmaları da sordu.
Adalet Bakanı Ergin, anadilde savunma yapılmasına olanak tanıyacak bir çalışma yaptıklarını duyurmuştu. Bu duyurudan sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la görüşen Adalet Bakanı, süreci daha kötüye götürecek söylem ve eylemlerden kaçınılması konusunda anlayış birliğine varıldığını belirtmişti.
Açlık grevlerinin sonlandırılması konusunda iki önemli mesaj daha geldi. Biri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklama, diğeri ise Demirtaş’ın dün partisinin grup toplantısındaki konuşmasıydı.
Arınç’tan gelen sinyal
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açlık grevi yönteminin yanlışlığını vurgulayıp, “Lütfen greve son verin” çağrısı yaptıktan sonra Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi konusunda da bazı yöntemlerden söz etti.
Cezası kesinleşmiş hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesine hukukun olanak tanımadığını, ancak başka sebeplerle avukatlarıyla görüşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Örnek olarak ailevi bir ihtiyacı olması, çözülmesi gereken bir başka sorun bulunması halinde avukat talep edebileceğini belirtti.
Öcalan’ın böyle bir talepte bulunması halinde tek yetkili merciin Adalet Bakanlığı olduğunu da kaydetti.
Açlık grevi yürütenlerin taleplerinden birini Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi oluşturuyor.
Ayrıca Öcalan’ın istemesi halinde açlık grevini bırakacakları da belirtilmişti.
Arınç’ın sözünü ettiği yöntemler üzerinden Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi, açlık grevlerinin sona erdirilmesini sağlayabilir.
Demirtaş’ın konuşması
Açlık grevlerinin sona erdirilmesi konusunda yumuşama sinyali sayılabilecek bir diğer açıklama da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi.
Bir süre önce BDP milletvekillerinin de Meclis’te açlık grevine başlayacakları açıklanmıştı. Bir diğer haber ise cezaevlerindeki açlık grevlerinin yaygınlaştırılması kararı alındığıydı.
Ancak Arınç’tan gelen açıklamalar, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in çabaları karşısında Demirtaş’tan da yumuşama sinyali geldi.
Demirtaş, milletvekillerinin açlık grevine gitmeyeceklerini belirtti. Bu karardan geri dönülmesi BDP’nin hükümetin girişimlerini olumlu bulduğu ve sonucu bekleyeceği biçiminde yorumlandı.
Liderlerin tutumu
Demirtaş dışındaki liderler, grevlerin sona erdirilmesi yönünde mesajlarını sıklaştırdılar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu eylemin PKK’nın baskısıyla yapıldığını her konuşmasında vurguladı. BDP’ye yüklendi. BDP’nin buna karşı çıkmadığı mesajı verdi. Erdoğan, BDP’yi ağır sözlerle eleştirerek harekete geçmeye zorladığı gibi açlık grevindeki ailelere seslenerek de çocuklarını ikna etmelerini istedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da her fırsatta insan bedeni üzerinden siyaset yapılmasına karşı çıktı. Açlık grevlerinin bitirilmesini istedi.
MHP lideri Devlet Bahçeli de açlık grevini yürütenlere taviz verilmemesi gerektiğini, ancak eylemin ölümle sonuçlanmaması için de gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Açlık grevi eylemleri 57. gününe girerken, hükümet cephesindeki çalışmalar ve Öcalan-avukat görüşmesi için bir yol bulunmasıyla bir sonuç alınabilir.