Feyzi Hepşenkal

Feyzi Hepşenkal

feyzihepsenkal@mynet.com

Tüm Yazıları



Aklın alacağı şey var, almayacağı şey var.
Torbalı Ayrancılar’da olduğu gibi, eğer bir fırıncı, ekmeği olması gerekenden 10 gram daha fazla üretmişse...
O fırıncıya 11 bin 875 lira ceza kesilmesi, aklın almayacağı şeydir.
Haklı olarak fırıncı isyanda.
Torbalı Esnaf Odası isyanda.
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı isyanda.
Ne fayda?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, yeni çıkan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ni uyguladıklarını söylemiş yalnızca.
Ne menem şey şu “kodeks” acaba?

Arayıp buldum.
4 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin 5’inci maddesinde diyor ki:
Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği “ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir... Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler ağırlıkça (±%3) tolerans değeri ile üretilir.”
Sonra...
“Ancak” diye başlayan bir bölüm var ki, işte zurna orada “zırt” ediyor!
“Ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla yüzde 1 kadar eksik olabilir.”
Hepsi bu kadar aslında.
“Ya fazla çıkarsa?” sorusunun “net” yanıtı yok.
Herhalde fazlalığı da yüzde 3 üzerinden hesaplayıp, daha fazla çıkarsa, basıyorlar cezayı.

Size bir şey söyleyeyim mi?
Eğer bu tebliğ harfi harfine uygulanacaksa, kimse yiyecek bir lokma ekmek bulamaz piyasada.
Çünkü tebliğe göre, aldığımız her ekmek şu koşullara uygun olmak zorunda:
“1) Dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olur, basık ve yanık olmaz.
2) Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz.
3) Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.”

İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin bu konudaki girişimini destekliyor ve ben de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan rica ediyorum.
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ndeki tüm koşulları, herkes yerine getirene kadar, ürettiği ekmeğin gramajını “gönüllü” olarak arttıranları hoş görün.
Ve işe de Torbalı’daki fırının sahibi Ömer Kanlı’ya kesilen 11 bin liralık cezaya bir çare bularak başlayın lütfen.

Haberin Devamı

Kodeks kurbanı

Tek karelik Dubai

Haberin Devamı

Sabır taşı

Tespih tanesi çeker gibi yuvarlıyorum günleri.
Ya sabır.
Ya sabır.
Ya sabır.
Ve derken, onca şehidin cenazesi ortadayken, kaçırılan askerlerin akıbeti meçhulken; Milli Savunma Bakanı,“Terörle mücadele çok iyi gidiyor” diyor ya...
Yok.
Çatlıyor sabır taşı.
Hırsla asılıyorum tespihin ipine.
Çekip, koparıyorum.
Taneleri saçılıyor yere.
Sıçrıyorlar kızgın yağda zıplar gibi.
Denk gelene vuruyorum.
Al sana.
Al sana.
Al sana.