Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Hepsinin ortak noktası yemeklerin içindeki pide. Biri Akhisar’da geleneksel bir çorba olan ve doğrama pide ile sunulan kelle paça çorbası, biri ise Bursa Kayhan Çarşısı’nın en eski mekânlarından İdris Pideli Köfte’nin özel sos ve tereyağlı köftesi. Bir diğeri de Manisa Saruhanlı’da iki kardeşin kendilerince geliştirip yine pide eşliğinde sundukları köfteleri. Hepsinin de ortak noktası ‘pide’...

İDRİS PİDELİ KÖFTE 1937’den gelen lezzet

Bursa Kayhan Çarşısı o kadar çok meşhur lezzet mekânına ev sahipliği yapıyor ki, anlat anlat bitmez. Ben dilim döndüğünce, uğrayabildiğim mekânlardan birinden söz edeceğim kısaca sizlere.

İki köfteci, bir çorbacı...

Haberin Devamı

İdris Pideli Köfte. Kurucusu İdris Alakoç.

Şu anda oğlu İbrahim Alakoç ve torunları sürdürüyorlar bu ata yadigârı pideli köftenin lezzet yolculuğunu. Aslında, görüntüsü öyle karmaşık değil, basit. Fakat çok lezzetli bir köfte. Ne bileyim, belki de bu basitlikte gizli lezzeti. Tabağın altına tırnak pide konuyor önce, ızgarada pişen köfteler, pidenin üzerine diziliyor. Tabağın sağ ve sol yanına özel domates ve yoğurt sosu ilave ediyorlar. Son olarak da tereyağı ile şenlendirip servis ediyorlar. Bursa gezimiz sırasında öğreniyoruz ki, İdris Pideli Köfte yaptığı işten asla taviz vermezmiş. Baba İbrahim Alakoç, her daim işin başında. Oğlu ve kızına el vermiş bu şahane lezzet için. Bu geleneğin sonsuza kadar sürmesini dilerim... Tel: (0224) 220 68 21

Şen Kardeşler’de ‘Doğrama Pideli Paça’

Sabahın ilk ışıklarıyla vardık Akhisar Şen Kardeşler çorbacısına. O saatte çorbacının önünde resmen trafik sıkışık! Açıkçası, şaşırmadım desem yalan olur. Camları buğulu dükkana adım atar atmaz mis gibi bir çorba kokusu ve tabaklara çarptıkça tıngırdayan kaşık sesi karşıladı bizi.

İki köfteci, bir çorbacı...

Bulduğumuz boş bi masaya oturduk. Burası 22 yıllık bir dükkan. Baba Ahmet Şen, oğlu Cemail’e el vermiş. Cemail sürdürüyor işi. Çorba tenceresinin başında sohbet ediyoruz kendisiyle. Tabağın içine sıralanmış pidelerin üzerine, tencerede kendi suyunda kaynayan kelle etinin ve ezilmiş beynin ustalıkla tabağa konulup et suyunun üzerine gezdirilmesiyle hazırlanıyor çorba. 153 yıllık geleneksel bir çorbaymış ‘doğrama pideli paça’. Aslında paça yok içinde, sadece kelle eti var. Ama ismi böyle gelmiş, böyle devam ediyor.

Haberin Devamı

Sabah saat 5.30’dan itibaren çorba var Şen Kardeşler’de. Yolunuz düşerse tavsiye ederim... Tel: 0236 413 87 35

Köfteci Serkan kendi lezzetini yaratmış...

Hep söylerim, köfteyi kim yaparsa onun köftesi, markası olur. İşte bunlardan birine rastgeldim geçen gün Manisa Saruhanlı’da. Koldere’ye arkadaşımı ziyarete

İki köfteci, bir çorbacı...
gitmiştim. Dönüş yolunda biraz içim kıyıldı. Hemen karşı yola Saruhanlı Sanayi Sitesi’ne sürdüm arabamı. Bir iki bakındıktan sonra tabelasını eski gördüğüm Köfteci Serkan’a attım kendimi. Beklentim yüksek değildi. Midemin gurultusu geçsin, yeter diyordum. Ama öyle olmadı. Tezgâhtaki ustayı seyrederken, insanın işine kattığı değeri bir kez daha anladım. Serkan, o anda dükkanda yoktu. Bizim köfteleri kardeşi Ayhan hazırladı. Hazırlığını yaparken abisine de takılmayı ihmal etmedi. “Ben öğrettim abi ona köfte pişirmeyi” diyerek. Tıpkı Bursa Kayhan Çarşısı’nda yaptıkları gibi, pidenin üzerinde servis ediyorlar köftelerini. Ama üzerinde yoğurt ve domates sosu yok. Sadece tereyağı, sumak ve son dokunuş olarak da biraz maydanoz ilavesiyle müşterilerine sunuyorlar lezzetlerini.

Haberin Devamı

Serkan ve Ayhan Oruç kardeşler, 18 senedir Saruhanlı Sanayi’de köfte pişiriyor. Sadece kuzu mevsiminde ciğer şiş de yapıyorlar. Onlar da köftelerinin kıvamı ve lezzeti için epey uğraşanlardan. Önceleri 3-4 çeşit köfte varmış dükkanda. Sonra müşterilerinin genelinin isteği üzerine bugünkü sunum şekliyle tek bir köfte yapıyorlar. Güzel de yapıyorlar. Demem o ki sevgili dostlarım, geçip gittiğiniz yollarda bazen plansız molalar verin ve siz de şahane lezzetler keşfedin...

Sevgili Ayhan ve Serkan, ciğer yemeye de geleceğim inşallah. Tel: 0507 545 65 00