Geçen hafta Bursa’yı yedik! Evet, evet yedik, ama bitmedi. O kadar keyif aldık ki, baharda bi daha yiyeceğiz...
Sevgili arkadaşlarım, @gurme_izmir, @gezginkereviz, @celalarpat ve @gurmecanlar ile ani bir karar alıp kar kış demeden düştük Bursa yollarına. @yemeklebitmez de gelecekti, ama son anda işi çıktı. İlk durağımız, Akhisar’da Şen kardeşler Çorbacısı oldu. Sabah erken saatte doğrama pideli paçayla enerjimizi topladıktan sonra “İlk hedefimiz Fasulyeli” diyerek bastık gaza. Neden Fasulyeli? Çünkü 20’nin üzerinde farklı kuru fasulye pişiyor burada...
Peşine düştüğümüz navigasyon “Hedefe ulaştınız” dediğinde saat 11.30’u gösteriyordu. Merakla restorana doğru ilerlerken kapıda genç, güleç bi arkadaş karşıladı bizi. “Hoş geldiniz, adım Emir Topuk...” O kadar içten ve samimi bir karşılamaydı ki, daha yemeklerden tatmadan bu samimiyetin lezzete de yansıyacağından kuşkum yoktu.
Temeli 30 para
Masamıza oturup şöyle bir soluklanırken içtiğimiz çay eşliğinde Fasulyeli’yi konuşuyoruz Emir’le.
“Öyle çook eski bi yer değiliz abi biz, fakat bu dükkânın temeli ta dedelerden diyebiliriz.”
Ve başlıyor anlatmaya.
2012 yılında Bursa’nın Fethiye Mahallesi’nde 9 masa olarak açmışlar ilk yerlerini. Sonra oraya sığmamaya başlamışlar ve bu dükkâna taşınmışlar...
“Ee Emir, dede neresinde bu hikâyenin?” diyorum.
“Abi temeli dede” diyor...
Dede, 1932 yılında Kalkandelen’den göç etmiş Türkiye’ye. 7 yaşında annesini kaybetmiş. 11 yaşına geldiğinde evde yatalak olan babası ve iki kız kardeşi onun eline bakar olmuş. Bursa’da günlük işlerde o yaşta başlamış çalışmaya.
Yine karlı bi kış günü Tuz Pazarı’nın yolunu tutmuş iş için. Vardığında bakmış pazar kardan ötürü kapalı. Kimsecikler yok. Her şeye rağmen beklemeye başlamış belki bi iş çıkar diye. Epey zaman sonra bir lahana arabası gelmiş. Belki bi iş verir düşüncesiyle lahanaların sahibinin yanına gitmiş. Adam iş vermemiş, fakat yaptığı teklif küçük çocuğa cazip gelmiş. Lahanaların tamamını kaça satarsa satsın 3 para lahana sahibine verince kalan para onun olacakmış. Tam lahanalarını arabadan indirmişler, jandarma karakolunun komutanı, askerler için alışverişe gelmiş. Bakmış her yer kapalı, alacak bir şey yok, lahanalara talip olmuş. Komutan tam çocukla pazarlık edecekken, lahanaların sahibi girmiş araya. Al takke ver külah, 30 paraya anlaşmışlar jandarma komutanıyla. Fakat bu sırada çocuk, yani bizim dede “Bu adam benim paramı vermez” düşüncesiyle bükmüş boynunu.
20 çeşit kuru fasulye
Komutan gidince lahana sahibi çocuğa dönmüş “Evlat, sen olsan 30 paraya satamazdın lahanaları diye girdim araya. Al bakalım bu 30 para senin. Bununla yine bi şeyler al, sat, para kazan” deyip gitmiş.
İZMİR GOURMET GUIDE ÖDÜLLERİ SAHİBİNİ BULDU
Mandal Ajans tarafından her yıl hazırlanan İzmir’in videolu interaktif rehberi İzmir Gourmet Guide’ın geleneksel hale gelen ‘Bir Adım Öne Çıkanlar ve Altın Tabak Ödül Töreni’ 15 Ocak Salı akşamı Kaya Thermal İzmir Otel&Convention’ın ev sahipliğinde düzenlendi.
Şık ve İzmir’e yakışan görüntüler, katılımcıları keyiflendirdi. 22 mekân ödül aldı. İzmir’in yiyecek-içecek kültürüne emeği geçen, şehre değer katan 3 isim, Altın Tabak ödülü aldı. Ayrıca, bugüne kadar 3 ve daha üzerinde ödül almış 12 yere de ‘onur ödülü verildi.
Güzel İzmir’in gastronomi yolculuğu için bu organizasyonların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mandal Ajans’ı kutluyorum.