Çorba olmadan iftar sofrası asla tamamlanmış sayılmaz. Her şey eksik olabilir, ama o asla... Mevsimin tazeleriyle leziz çorba tarifleri...
Kolay domates çorbası
İki adet kereviz sapı, bir adet havuç, bir adet ufak soğan ve bir diş sarımsağı mutfak robotunda kabaca çekin. Bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı su ile sebzeleri biraz soteleyin. 900 gr (karışık cinslerden kullanın) doğranmış domatesi (taze ve konserveyi yarı yarıya kullanabilirsiniz) tencereye ekleyip 2-3 dakika daha pişirin. 500 ml sıcak tavuk (veya sebze) suyunu ekleyip on dakika kaynatın. Bir çorba kaşığı sirke ekleyip pürüzsüz olana dek el blenderıyla çekin. Tuzunu biberini ayarlayın, 75 ml krema ekleyip, karıştırıp servis edin.
Bezelye çorbası
İnce doğranmış 4 kereviz sapı, 2 adet ezilmiş sarımsak ve yarım doğranmış ufak boy soğanı tavada iki yemek kaşığı zeytinyağı ile yumuşayana dek kavurun. 1 kg bezelyeyi ayıklayın. Bezelye kabuklarını yıkayıp 10 adet maydanoz sapı ile bir litre suda 8 dakika kaynatın. Süzerek sebzelerin olduğu tencereye alın. Bezelyeleri ekleyip 10 dakika kaynatın. Son bir dakikasında maydanoz yaprakları ve bir diş doğranmış sarımsak ekleyin. Pürüzsüz olana dek el blenderında çekin.
Köz patlıcan çorbası
İki adet iri kemer patlıcanı ortalarından bölün; 200 gr ikiye bölünmüş çeri domates ve iki adet kapya biber (çekirdekleri temizlenmiş) ile birlikte fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve kekik serpin ve ısıtılmış 200 derecelik fırında 30-40 dakika kadar pişirin. Bir yemek kaşığı zeytinyağında küp kesilmiş 5 adet minik soğan, 2-3 diş sarımsak ve bir avuç cevizi kavurun. Kavurduklarınızı; fırından çıkanlar, iki yemek kaşığı tahin, 300 ml sebze suyu ve iki kaşık limon suyu ile pürüzsüz olana dek çekin. Tencereye alıp, 700 ml daha sebze suyu ekleyip kaynatın. Krem peynir ve krema karışımı ile servis edin.
Tarhunlu kuşkonmaz çorbası
650 gr kuşkonmazın 4 tanesini kenara ayırıp kalanları parmak kalınlığında doğrayın. Bir tavada biraz zeytinyağını ısıtıp bir adet soyulmuş, dilimlenmiş küçük tatlı soğan ile kuşkonmazları 1-2 dakika soteleyin. 600 ml tavuk suyu ekleyip kaynayınca ocağı kısın. Tuz ile tatlandırın. Tencerenin kapağını kapatıp 7 dakika daha pişirin. Karışımı iri birer tutam tarhun otu ve maydanoz ile blenderden geçirip krema haline getirin. Ayırdığınız kuşkonmazları ortadan ikiye kesin. Uç kısımlarını uzunlamasına ortadan ikiye kesip kalanları şerit doğrayın. Bir tavada biraz zeytinyağını ısıtıp kuşkonmaz parçalarını 1-2 dakika kavurun. Kızarmış kuşkonmaz parçaları ve bazlama ile servis edin.
Zencefilli havuç çorbası
450 gr dilimlenmiş havucu 500 gr su, bir çorba kaşığı tereyağı ve bir halka taze zencefil ile tencerede kaynatıp, 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Zencefili çıkarın. Bir çorba kaşığı yoğurt ekleyip blenderden geçirip homojen bir kıvama getirin. Koyu olursa bir kepçe su ekleyin. 150 gr bezelyeyi kaynar suda 6-8 dakika haşlayın. 120 gr pırasayı dilimleyin, yapışmaz bir tavada biraz zeytinyağında kızartın. Çorbayı tabaklara paylaştırıp üzerine pırasa dilimleri, bezelye taneleri ve biraz maydanoz koyun, biraz zeytinyağı gezdirip susam taneleri serpip servis edin.
Haftanın lezzeti
Kadın eli değen ürünler
Anadolu mutfağına gösterdiği saygının yanında yurt dışındaki başarılarıyla ülkemizdeki zincir restoranların en başarılı örneklerinden biri Big Chefs. Ortağı Gamze Cizreli’nin sosyal sorumluluk projelerine olan hassasiyeti de herkes tarafından bilinmekte. Cizreli, son projesi “Toprağın Kadınlarından Sofralara”da üretken hemcinslerine destek olurken kadın girişimciliği ve istihdamını da desteklemiş oluyor. Her birinin ilham veren bir hikayesi olan bu kadınların ürettiği kuşkonmaz, tarhana, erişte, reçel, zeytin, siyez bulguru, köy peyniri gibi özel ürünler Big Chefs yemeklerine lezzet katmaya başlamış bile.