Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

B vitaminleri ailesinden olan B5 vitamininin diğer adı pantotenik asittir. Bu isim Yunanca her yerden anlamına gelen pantoten kelimesinden köken almıştır. Bu vitamini almanın kolay olduğu hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı gıdalardan kolayca alındığı için neredeyse her yerde bulunduğu için bu ismi almış olabilir. Kalp damar sağlığına faydalı olduğu için bu vitamini de önemsiyorum gelin bakalım başka ne marifetleri var.

Kalp damar sağlığına faydalı

Kolesterol metabolizmasında faydalıdır. Kötü kolesterol ve trigliserid seviyelerinin düşmesinde iyi kolesterolü yükseltmede etkisi vardır. Kalp krizi ve inmeye neden olacak plak oluşumlarını önlemede yardımcıdır.

Haberin Devamı

Kansızlığa faydalı

Anemi yani kansızlığın önlenmesinde, kırmızı kan hücrelerinin yapımında yardımcıdır. Kırmızı kan hücrelerinin artışını hemoglobin üretiminini destekler. Aneminin önlenmesinde etkili bir diğer B vitamini olan B2 vitamininin görevini tamamlamasında yardımcı olur.

Enerji üretiminde rol oynar

Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolize olup vücuda enerji sağlamasında yardımcıdır. Bu işlemde rol oynayan coenzima’nın sentezinde rol oynar.

Sinirlerimizin sağlığına faydalı

Sinir hücrelerinin yapısını destekleyen bir vitamindir. Asetilkolin oluşumunda yardımcıdır. Bu molekül sinir hücrelerinin birbirine ve organlara sistemlere uyarı göndermesine yardımcı olur. B5 vitamini eksikliğinde ayak tabanında yanma hissedilmesi bu sistemdeki etkilerine bir örnektir.

Stresle baş etmede yardımcı

Kronik stresle mücadelede yardımcıdır. Stres halinde vücudun cevabı olan hormonları düzenlemede faydalıdır.

Hafızayı korumada ve artırmada yardımcı

Stresi dengelemesinin beyin sağlığı açısından faydası büyüktür. Ayrıca demans, kaygı bozuklukları, unutkanlık, depresyon, uykusuzluk, alkol bağımlılığını düzeltmede yardımcıdır.

Cildi ve saçı güzelleştiriyor

Yara iyileşmesini kolaylaştırıcı etkisi var. Yaşlanmaya bağlı kırışıklık ve lekelenmeleri geciktiriyor. Sivilce tedavisinde yardımcıdır. Saç foliküllerinin sağlığına, saç rengini korumaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Bağışıklığa faydalı

Stresin bağışıklığa olumsuz etkisini hepimiz biliyoruz. B vitaminlerinin desteği olarak B5 vitamini de bağışıklığı düzenlemede yardımcı olur.

Eksikliğinde;

Depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk, unutkanlık, strese tahammülsüzlük, ayaklarda yanma, saç dökülmesi ve cilt bozuklukları görülebilir.

Elbette tüm ilaçlarda olduğu gibi bunu da doktorunuza danışarak kullanmanız gerekir. Örneğin B5 vitamini Alzheimer hastalığı tedavisinde kullanılan kolinesteraz inhibitörlerinin etkisini artırıp aynı zamanda yan etkilerini de artırabilir.