Yaz meyvelerinin gözdesi yeşil eriğin sağlığa faydaları

10 Mayıs 2022

Antioksidan zengini

Vücudumuzu serbest radikallerden koruyan maddelere antioksidan maddeler adını veriyoruz. Erik yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir.

Demir emiliminde etkili

Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir. Demirin C vitamini ile alınması ise emilimini arttırmaktadır. Eriğin içeriğinde de yüksek oranda C vitamini vardır. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık % 16’sını karşılamaktadır. Bu nedende demir yetersizliği olan kişiler beslenmesine erik ekleyebilir.

Kolesterol dengeleyici

C vitamininin kolesterol dengeleyici etkisi vardır. Erik içeriğinde bulunan C vitamini ile bu görevi üstlenir. Okside olmuş kolesterolün damarda birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve neden olacağı hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Fakat yine de tek çözüm erik değildir. Erik sadece sağlıklı beslenmenizi destekleyici bir meyvedir.

Posa kaynağı

Posa bağırsak

Yazının Devamı

Ramazanın muhteşem üçlüsü: Pide, hurma ve güllaç hakkında bilmeniz gerekenler

10 Nisan 2021

11 Ayın sultanı ramazan ayı geldi. Bu sene yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Ramazanın klasikleri olan hurma, ramazan pidesi ve güllaç ise değişmeyen 3’lü olarak yine mutfağımızda yerini alacak. Peki, neyi ne kadar nasıl tüketmeliyiz?

Ramazan pidesi: Ramazan ile beraber özlenen ramazan pidesine kavuşuruz. Peki, Ramazan pidesi metabolizmamızda ne gibi metabolik olaylara neden oluyor? Ne kadar tüketilmeli?

Ramazan pidesi beyaz undan yapılmaktadır ve glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşler ile kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum pankreasta insülin hormonunun normalden daha fazla salgılanmasına, yüksek oranda insülin salgısı ise kan şeker sıvısının artmasına ve sonucunda da vücudun yağ depolamasına neden olabilir. Kandaki şekerin yükselmesi ile tatlı yeme isteği ve daha fazla yemek yeme isteği bunun sonucunda ise kilo alımı gözlenebilir.

Bu nedenle ramazan pidesinin nasıl ve ne kadar yenildiği önemlidir. Ramazan pidesi ile doymaya çalışmayın. Yemeğinize eşlik ettirin. Her akşam

Yazının Devamı

Bu yıl sizin yılınız olsun

26 Aralık 2020

Bu yıl sizin yılınız olsun

2020 yılı hepimiz için zorlu bir yıl oldu bu zorluklar hepimize sağlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. 2021 yılından beklentimiz büyük artık daha sağlıklı, daha keyifli, daha neşeli, kucaklaştığımız günleri iple çekiyoruz. Kendimizi daha iyi hissetmenin yolu ise beslenmemizden geçiyor. Beslenmenize yapacağınız birkaç dokunuş ile 2021’de tüm bu dahaları yaşamanız mümkün.

D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirin.

D vitamini bağışıklık sistemini olumlu etkileme özelliği ile son günlerde çok daha fazla konuşmaya başladığımız bir vitamin. Besinlerle alınsa dahi sentezi güneş ışığı ile gerçekleşmektedir. D vitamini eksikliğinde genel vücut ağrısı, yorgunluk, depresyon, baş ağrısı gibi sağlık sorunları görülebilmekte. Fazla düşük D vitamini seviyesi 30 nmol/L’nin altında, hafif düşük D vitamini seviyesi 30 nmol/L-50nmol/L, Normal D vitamini seviyesi 50nmol/L-125nmol/L’dir. Genel sağlık durumunuzda problem yaşamamak ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için D vitamini seviyenizi kontrol ettirmeniz ve gerekirse uzman tavsiyesiyle desteklemeniz çok önemlidir.

Çinko mineraline dikkat

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak zorunda olduğumuz bu

Yazının Devamı

Artık forma girme zamanı

17 Mayıs 2020

Artık forma girme zamanı

Uzun zamandan beri evde kalıyoruz ve olabildiğince toplu yerlerden uzak duruyoruz. Haliyle değişen hayat tarzı ve psikolojik etkileri ile beraber bazı kişiler ne yazık ki bu süreçte gittikçe kilo almaya devam ediyor. Ancak özellikle de bu dönemde öğrendik ki kilo problemi sağlığı olumsuz etkileyen en büyük faktör.

Normalleşmeye adım adım ilerlediğimiz bugünlerde tedbirleri elimizden bırakmadan eski hayatımıza ne zaman kavuşacağımız veya yazın tatil yapıp yapamayacağımız hepimiz için merak konusu. Bunların ardından akıllara gelen bir diğer soru ise karantinada aldığımız kilolara ne olacağı.

İşte tam da bu noktada şu anda karar verseniz hala vaktiniz var. Ve artık forma girmenizin tam zamanı!

STOKLARINIZI DEĞİŞTİRİN

Çoğu kişi bu sürece başlarken evine pirinç, makarna, beyaz un depolamaya başladı ve bu durum kişileri süreç boyunca yüksek miktarda hamur işi tüketmeye yöneltti. Eğer evinizdeki stokları bitirdiyseniz mümkünse bir daha karbonhidrat depolarını stoklamayın. Stokladığınız yiyecekleri değiştirin. Kurubaklagiller tahıllara göre kilo

Yazının Devamı

Oruç tutarken sağlık sorunu yaşamayın

26 Nisan 2020

Ramazan ayı geldi. Bu sene yaklaşık 15 saat oruç tutuluyor. Uzun süren açlık sonunda ise metabolizmada yavaşlama, migren, kabızlık, ağız kokusu gibi sorunlar yaşanabiliyor. Dikkat edilmesi gereken püf noktalara önem verilirse bu sorunları en hafife indirmek belki de sıfırlamak mümkün.

İşte dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

Metabolizmayı hızlandırmak için: Azalan öğün sayısı ister istemez metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu nedenle öncelikle dikkat edilmesi gereken sahur öğünün atlanmamasıdır. Sonrasında ise bağırsak ve metabolizmanın çalışmasına destek olması için kontrollü su tüketimi çok önemlidir. Her hangi bir hastalığı olmayan kişiler metabolizmalarını hızlandırmak için beyaz çay, yeşil çay, zencefil, limondan oluşan bitki çaylarından faydalanabilir.

Migren: Uzun süren açlık ve susuzluk migren ataklarını tetiklemektedir. Tüketilen besinlere ve içilen su miktarına dikkat edilmelidir. Birçok paketli gıda migren ataklarını tetikleyen MSG denilen maddeyi içerdiği için öncelikle paketli

Yazının Devamı

Nisan mahsülleriyle güçlenin

19 Nisan 2020

Nisan mahsülleriyle güçlenin

Mevsimine göre beslenmek vücudunuzun ihtiyacı olan besin ögelerini doğru miktarlarda karşılayabilmek için oldukça önemlidir. Özellikle bugünlerde çoğu kişi korona virüsten korunabilmek için eskiye göre bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yollarını daha fazla araştırıyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin bir yolu ise vitamin, mineralleri doğru miktarlarda alabilmekten geçiyor.

Nisan ayı meyve ve sebzeleri ise bağışıklık kuvvetlendirmede bugünlerde en çok konuşulan C vitaminini ve diğer vitaminleri, mineralleri yeterli miktarda bizlere sunuyor.

Nisan ayının bazı meyve ve sebzeleri

Yeşil erik: Yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir. Ayrıca eriğin içeriğinde bulunan C vitamini okside olmuş kolesterolün damarda birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve neden olacağı hastalıkların önlenmesinde de etkilidir.

Çilek: Bol miktarda C vitamini içerir. Yüksek tansiyonun düşürülmesinde, cilt sağlığında ve idrar yollarında faydalıdır. Yaklaşık 10-12 tane küçük çilek 1 porsiyon meyve demektir.

Yazının Devamı

Corona virüs koruyucuları

19 Mart 2020

Yayılma hızı yüksek ancak öldürme oranı düşük (%2-3) olan corona virüs vakaları son günlerde ülkemizde de artmaya başladı. Önlemlerin alınması, özellikle riskli grupta olan 60 yaş üzeri kişilerin daha çok dikkat etmesi büyük önem taşıyor.

Corona virüsten korunabilmemiz içinse bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız mecburi. Bu nedenle bugünlerde beslenmemize eklenmesi gereken bazı yağ asitleri, vitamin ve mineraller vardır.

Omega-3 Yağ Asidi: Omega-3 vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkileri vardır. Aynı zamanda depresyon tedavisinde de olumlu etkileri vardır. Deniz ürünlerinin hepsinde omega-3 vardır. Uskumru, ton, somon, sardalye gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda omega-3 bulunur. Ceviz ve semizotu da bitkisel omega-3’ün iyi kaynaklarıdır.

A vitamini: Antioksidan vitaminler bağışıklık sistemi için çok önemlidir. A vitamini de antioksidan olan bir vitamindir. Kişiyi enfeksiyonlara

Yazının Devamı

Yeni yıl sofrasına dikkat

29 Aralık 2019

Yeni yıl sofrasında bunlara dikkat edin

2019’u geride bırakıyoruz. 2020’ye girmeye sayılı günler kaldı. 31 Aralık gecesi nerede olursanız olun bazı püf noktalara dikkat ederek sağlıklı tercihler yapabilirsiniz.

• Yılbaşı gecesi sofraya aç oturulmamalıdır. Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı, öğle yemeği ve ara öğünlerle metabolizma akşam yemeğine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çok fazla acıkılacağı için kontrolsüz yemek yeme eğiliminde olunur. Ve vücut o anda aldığı bütün besinleri bir daha aç kalırsam korkusuyla depolamak ister. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması ve metabolizmanızı yılbaşı sofrasına hazırlamanız önemlidir.

• Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Şarküteri ürünlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat gibi zararlı maddeler sağlığınıza zarar vermektedir. Eğer yemek istiyorum diyorsanız az miktarda tüketip yanında bol salata tüketmeyi ihmal etmeyin.

• Kuru yemişlerdeki yağdan korkmayın. Kuruyemişler kontrollü tüketilirse içerdiği yağ asitleri bilinenin aksine kalbi korur. Yılbaşı sofranızda aşırı olmamak şartıyla kuruyemişlere de yer verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır. 5 fındık, 5 badem, 5

Yazının Devamı