Önümüzdeki haftanın son gününde TBMM yeni dönemine başlayacak. Biz, bugün Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’tan bu döneme ilişkin ilk değerlendirmeleri dinleyeceğiz. Kurtulmuş, yıllardır konuşulan, belli noktaya kadar da getirilen ama bir türlü nihayete erdirilemeyen, Meclis’in anayasası İçtüzüğü “bekleyen işler” listesinden çıkarmaya kararlı. Bir süredir üzerinde çalışıldığını duyuyorum. Yerel seçimden sonra temel gündem maddesi Yeni Anayasa yapım süreci olacağı için, ondan önce içtüzüğün değişmesi isteniyor.
Meclis, yılbaşına kadar yoğun tempoda çalışacak. 2024 Bütçe görüşmeleri nereden baksanız aralık ayı sonuna kadar Meclis’in temel meşguliyeti olacak. Ekonomiye ilişkin teklif hazırlıkları var. Ama bu arada bir de muhalefetin testi var. Geçtiğimiz hafta Meclis muhabirlerimizden Ayşegül Kahvecioğlu, Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’nin Meclis’in açılmasıyla birlikte, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan 2 maddelik anayasa teklifini canlandırma formülleri geliştirdiğini aktardı. Buna göre, geçen dönem hükümsüz kalan iki maddelik teklif yeniden TBMM Başkanlığı’na sunulacak, Meclis Anayasa Komisyonu’nda önceki dönem raporu üzerinden görüşme açılarak bir “benimseme” kararı çıkarılmaya çalışılacak. Benimsenirse, ayrıca maddelerin görüşülmesine gerek kalmadan, Genel Kurul gündemine getirilebilecek.
Peki Cumhur İttifakı ortakları gündemde zaten yeni bir anayasa yapma planı varken, Meclis’teki mevcudiyetleri de muhalefetin desteği olmaksızın yeni anayasayı ya da değişikliğini yapmaya yetmezken, bu teklifi neden tekrar gündeme getiriyor? Çünkü bir nevi, ortada yarım kalmış bir hesap var.
Önceki yasama döneminde ortak tutum belirleyerek teklifin başörtüsü maddesinde değişiklik talebinde bulunan CHP ve İYİ Parti, önerilerinin reddedilmesi üzerine komisyonu terk etmişti. Teklif, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla değişikliğe uğramaksızın kabul edilmişti. Genel Kurul’da tam da seçim öncesinde kayda geçirici nitelikte büyük tartışma bekleniyordu. Ancak 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle değişiklik rafa kalkmıştı.
Şimdi AK Parti kanadı, “yeni anayasa” çalışması uzun zaman alacağı için bunun yapıldığını ifade etse de şu açık ki muhalefet tekrar bir seçime doğru giderken bir kez daha samimiyet testine tabi tutulacak. Cumhur İttifakı, seçimden sonra aralarındaki mesafe açılan ‘eski altılı masa’ üyelerinin önüne bir kez daha başörtüsü ve arka planında LGBT hassasiyetine dayanan aile birliği üzerinden bir sınav kâğıdı koyacak. Bakalım kim, kâğıdı nasıl dolduracak...
Elon Musk temsilci atayacak mı?
Elon Musk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile New York’ta görüştüğünden bu yana yine yeniden gündem. Erdoğan, Musk’ı yeni Tesla fabrikası yatırımı için Türkiye’ye davet etti malum. Musk da Türkiye’den, alçak yörünge hizmeti sunan ya da daha basit ifadeyle uydu üzerinden internet hizmeti sunan Starlink uyduları için izin istiyor. Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan geçen hafta Musk’ın şirketi SpaceX yetkilileriyle verimli bir toplantı yaptığını, bugün de uydu hizmetleriyle ilgili paydaşlarla bir araya geleceğini duyurdu. Toplantıya Türksat, Türk Telekom, TT Mobil, Superonline, Vodafone, Turkcell, Erişim Sağlayıcıları Birliği gibi paydaşların katılacağı belirtiliyor. Ortada hava sahası kullanımından başlayıp, milli güvenlikten, doğal afetlerde kesintisiz iletişim sağlanmasına uzanan, pek çok açıdan ince eleme sık dokuma yapılması gereken bir mesele var.
Öte yandan Musk’ın Türkiye ile ilgili bir konusu daha var ki orada da kum saati işliyor. Eski adıyla Twitter yeni adıyla X, hâlâ Türkiye için temsilci atama yükümlülüğünü yerine getirmedi. En son 2 yıl önce ‘atıyorum’ demişti, orada kaldı. Türkçe bilen eleman ilanlarının buna karşılık geldiğini sanmam. BTK, 21 Temmuz 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanan 19 Temmuz 2023 tarihli karar ile X’e reklam yasağı getirdi. Ondan sonra da X için 3 aylık geri sayım süreci başladı. Geriye kalan bir aydan kısa sürede X temsilci atamaz ise sıradaki ceza yüzde 50 bant genişliğini daraltma (yavaşlatma). Şirket direncini sonraki 30 gün de sürdürürse, bir sonraki adım bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması. Acaba Musk ne yapacak?
Bu arada 18-19 Ekim tarihlerinde Ankara’da Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı düzenleniyor. Anlıyoruz ki, yakınıydı, uzağıydı bu uydu meseleleri önümüzdeki dönemin takip edilmesi gereken konuları olacak...