Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası bir depremde İstanbul için özel tahliye planı hazırladıklarını belirtti, özellikle Kınalı-Malkara yoluna tahliye ve acil yardım konusuna dikkat çekti.

İstanbul depremi için tahliye planı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, medya kuruluşlarının Ankara Temsilcilerine “Türkiye hızlanıyor” başlıklı bir sunum yaparak, 2028 ve 2050 projelerini anlattı.

İstanbul depremi için tahliye planı

Bakan Uraloğlu’nun medya temsilcileriyle buluşmasına Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer de katıldı.

İstanbul için bir tahliye planı olduğunu belirten Uraloğlu, özellikle Kınalı-Malkara yoluna tahliye ve acil yardım konusunda dikkati çekti. Uraloğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ALTERNATİF GÜZERGÂH: Yakın gelecekte Çanakkale-Balıkesir ve Kınalı-Malkara arasının yapımını planlıyoruz. Kınalı-Malkara arası İstanbul’daki olası depremde hem İstanbul’un tahliye edilmesi, hem de oraya yardım götürülmesi için ciddi alternatif güzergâhlardan bir tanesi olacak. 7 kilometrelik Sarıyer-Kilyos tüneli İstanbul’un risklerine karşı önemli bir yapı olacak. İstanbul’daki iki köprümüzün askı halatlarından birini yeniledik 15 Temmuz’u, FSM’de de devam ediyoruz. 

Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Şu anda da İstanbul’da devam eden bir çalışma var. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden gerek tahliye, gerekse de acil yardımı oradan da sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsünden, Kuzey Marmara Otoyolundan sağlamış olacağız. Tahliye planlamasını birinci derecede AFAD Başkanlığımız yürütüyor. İstanbul ile ilgili bir tahliye planımız var.

AYNI YERDE YAPACAĞIZ: (Deprem bölgesinde) Harita değişti esasında. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, insanların arazilerinin artık koordinatları değiştiği için doğru yere oturtmak için ciddi bir çalışma yapıyor. Hatay Havalimanında 2 bin 800 metre civarında olan pistin sadece 2 bin metresini kullanıma açabildik. Şu anda boş uçaklar inebiliyor, dolu uçaklar kalkabiliyor. Projemizi yaptık, hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Aynı yere yapacağız, başka yer yok. 

Haberin Devamı

KALKINMA YOLU: Kuzey Koridoru neredeyse devre dışı kaldı. Orta ve Güney Koridor daha aktif ve Orta Koridorda da çok net şekilde biz varız. Güney Koridorun limanlar ayağında da biz varız. Irak’ın Fav Limanından Nusaybin’e, Habur Sınır Kapısına ulaşacak Kalkınma Yolu projesi yakın zamanda netleştirildi. Yaklaşık bin 200 kilometre demir yolunu ve 2 çarpı 3 otoyolu hayata geçireceğiz. 

İstanbul depremi için tahliye planı

AKILLI CİHAZLARA DENETİM GELİYOR

“Siber güvenlik konusunda sertifikasyona ilişkin altyapı çalışmalarını oluşturuyoruz. Evimizde akıllı cihazlar, kendinden yürüyen süpürgeler, buzdolabından, televizyona kadar birisi bizim bilgimiz olmadan bunları aktif hale getiriyor olabilir.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın sesi taklit edilerek bir dolandırıcılığı hepiniz duymuşsunuzdur. Bununla ilgili önlemleri alıyoruz ve bu seneye yetişir-önümüzdeki sene, artık bütün bu cihazların da sertifikasyon ve denetimini Bilgi Teknolojileri Kurumu olarak biz yapmaya başlayacağız. Üretici firmayla ihracat ve ithalatçı firmaya da sorumluluk getireceğiz. Riski azaltmış olacağız.”

Haberin Devamı

Ulaştırmaya ilgi

(Körfez ülkelerinin) Türkiye’deki devam eden işlerle ilgili, mesela otoyollarda devam eden yap-işlet-devretlere ortak olabilir miyiz noktasında bazı talepleri var. Bizim için daha kıymetlisi Körfez bölgesindeki her türlü taahhüt sektöründe bizim firmalarımızın çalışmasıyla ilgili. Önceki hafta Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı aradı. Veliaht Prensin talimatıyla aradığını ve ulaştırmada ciddi iş birlikleri yapmamız gerektiğini söyledi.

Ekimde Çin ziyareti

Cumhurbaşkanımızın muhtemelen ekim ayında bir Çin ziyareti olacak. Konuşulan konular bir mutabakata bağlanacak, çalışmalar yürüyor. Çinlilerin Konya’da, Aksaray Yenice, Akdeniz hattında finansman veya işlerin ortak yapılmasıyla ilgili ilgileri var. 

Kuşak yol projesi

Her ülke burada rol almaya çalışıyor. Gürcistan da bu anlamda gayret içerisinde. Orta Asya’dan, Uzak Doğu’dan gelecek yüklerin Karadeniz’e indirilmesi ve oradan gitmesiyle ilgili gayretleri var. Bizim alternatifimiz ne var? Bir kere Bakü-Tiflis-Kars hattımız var ve bu komple yenileniyor. Gürcistan Limanı buranın yenileniyor olmasında ön plana çıktı. Azerbaycan’dan gelip Ermenistan’ın hemen İran sınırına yakın Zengezur koridorundan geçen ve bizim Kars’a ulaşan bir alternatif koridoru da inşa ediyoruz.

Zengezur’u Azerbaycan yapacak, Dilucu-Iğdır ve Kars’ı da biz yapacağız ve bu sene onu bitirmiş olacağız, ciddi bir alternatif olacak. Ermenistan’ın o koridora bir bağlantı yapmayla ilgili talebi var. Ermenistan da bu koridorla bir anlamında dünyaya açılmış olacak. Bir de Kalkınma Yolu dediğimiz Irak’ın FAV limanından bizim Habur’a çıkacak olan 1200 kilometrelik bir hat, bu da üçüncü alternatif olacak. Her halükarda orta koridorda ya da kuşak yol projesinde olacağız. Ne kadar çok pay alırız diye bir gayret içerisindeyiz. Ama Türkiye olmaksızın hiçbir alternatif tam anlamıyla bu işi görmeyecektir.

Öğrenciye vaatler son aşamada

(Öğrencilere ÖTV’siz telefon, 10 GB İnternet vaadi) ÖTV’siz telefon ve internet konusu birkaç bakanlığı ilgilendiriyor. İlgili bakanlarımız ve bürokratlarımız bir araya geldi, 10 GB’da teklif alma aşamasına geldik. Cumhurbaşkanımız ilan edecek. ÖTV’siz telefonu Sanayi Teknoloji Bakanlığı birinci derecede yürütüyor. Önümüzdeki aylarda ama sene sonu kalmadan, o konu da netleştirilecek. Kimlere, hangi şartlarda verilebileceği konusunda çalışmalar teknik seviyeye geldi. (Türkiye’de üretilen modellerin kapsamda olacağı konusu) Samsung üretim yapıyor, Galaxy üretimi yapıyor, Vestel zaten üretim yapıyor. Dolayısıyla, bunlar da masada.