KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, ‘Odaklandığımız, kendi anlayışımızı, yaratıcı fikrimizi GKRY’ne daha iyi anlatmaktır ve bunu yapacağız. Eğer Rum tarafı yine buna karşı çıkarsa, o zaman herkesin kendi yoluna gitmesi gerekiyor. GYRY, askeri ve lojistik üsse çevriliyor’ dedi.
Kıbrıs Adası son dönemde hareketli. Bir yandan Ada’daki iki kesimin liderleri gayri resmi toplantılarda buluşuyor, Mart 2025’te Cenevre’de BM Genel Sekreteri’nin evsahipliğinde garantör ülkelerin de katılacağı bir başka gayri resmi toplantıya hazırlanıyor. Öte yandan özellikle ABD Yönetimi’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik askeri desteği aşama aşama artıyor. En son 15 Ocak 2025’te ABD, GKRY’ni silah satışı ve askeri eğitim için uygun ülke tayin etti. Buna ilişkin açıklamada da “Savunma malzemeleri ve hizmetleri sağlanması, ABD’nin güvenliğini güçlendirecek ve dünya barışını destekleyecek” ifadesi kullanıldı. Rum Yönetimi bir başka “dondurulmuş” gerilim alanında harekete geçti. Geçen hafta Ada açıklarında sondaj faaliyetine başlanacağını duyurdu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ile bu ortamda gerçekleşen sohbetimizde önceliği yine de Cenevre’de ne olacağına verdim. 2017 Crans-Montana süreci sona erdiğinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin taraflara “it’s time of reflection” yani “artık düşünme zamanı” dediğini belirten Korukoğlu, “Biz düşündük. Einstein’ın ifade ettiği gibi, aynı şeyi sürekli tekrar edip farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir” dedi. Korukoğlu’nun kastettiği elbette ki federasyon önerisi.
‘Ortak zemin yoktur’
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın da görev süresinin sonunda iki taraf arasında ortak bir zemin olmadığını tespit ettiğini belirten KKTC Büyükelçisi, “Mart ayında yapılacak olan genişletilmiş toplantıda da söyleyeceğimiz budur: Ortak zemin yoktur. Onun için yeni bir zemine ihtiyaç vardır. Bu yeni zemin de bizim açımızdan belli. İki devletli bir çözümdür” dedi.
‘Yol haritası belirliyoruz’
Kıbrıs’ta federasyon modelini konuşmaya kesinlikle dönmeyeceklerini vurgulayan KKTC Büyükelçisi Kodrukoğlu, şunları söyledi:
“Odaklandığımız, kendi anlayışımızı, yaratıcı fikrimizi GKRY’ne daha iyi anlatmaktır ve bunu yapacağız. Eğer Rum tarafı yine buna karşı çıkarsa, o zaman herkesin kendi yoluna gitmesi gerekiyor. Bunu da söyleyeceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son üç dönemdir genel kurulda yaptığı açıklamaya bakmamız gerekecek. ‘KKTC’yi tanıyın’ diye genel kuruldaki tüm devletlere çağrı yapmıştır. Diplomatik, siyasi, ekonomik olarak KKTC ile ilişki kurulmasına yönelik bir çağrıdır. Bu çağrıyı da kendimize yol haritası belirliyoruz.”
Korukoğlu “Sizce Rum tarafı bu konuya konuşmaya yakın mı?” soruma ise özetle şu yanıtı verdi:
“Böyle bir vizyona sahip olmaları iki halkın da daha müreffeh bir hayat yaşamalarına neden olacaktır. Ama ona yakınlar mı? Maalesef GKRY tam bunun aksine silahlanma ve yeni askeri ittifaklara girişiyor. Özellikle ABD Rum tarafını bu konuda cesaretlendiriyor. 2020’de ABD’de Rumlara silah satış kısıtlamasını kısmen, 2022’de tamamen kaldırdı. Yeni aldıkları bir karar var. Barış ifadesini silah satarken nasıl kullanıyorlar onu tam olarak anlayamadık doğrusu.”
‘Güvenimiz tam’
Rum Milli Muhafız Ordusu’nun güçlendirilmeye çalışıldığını vurgulayan KKTC Büyükelçisi, “Kıbrıslı Türklere saldırıları yapan Rum Milli Muhafız Ordusu da budur” dedi. Güney Kesimi’nin bir askeri,lojistik üsse çevrildiğini söyleyen Korukoğlu, “GKRY lideri, ABD denizaltısı GKRY’yi ziyaret ettiğinde gemiye gidip resim de çektirdi. Bu çok manidar değil mi sizce? Mesela biz Kıbrıslı Türkler, Türk gemileriyle resim çektirmeyi tercih ediyoruz. Çünkü kendimize güvenimiz tam” dedi.
GKRY’nin silahlanma faaliyetlerinin ABD ile sınırlı kalmadığını, İsrail’den füze sistemi aldığına ilişkin de Rum basınında yayınlar yapıldığını belirten Büyükelçi Korukoğlu, “Fransa’dan saldırı helikopterleri alıyorlar. BM Genel Sekreteri’nin yayınladığı BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporda GKRY’nin hem kendi topraklarında, hem de ara bölgede 339 ağır silah mevziisi kurduğunu söylüyor. Bakın, ara bölgenin içerisine de koyuyorlar. Sanki savaşa hazırlanıyorlarmış gibi bir yaklaşımları var” dedi.
KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer’in sorularını yanıtladı.
‘Yanı başımızda silahlanıyor’
KKTC’nin de Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde kendi savunma ve caydırıcılık kabiliyetlerini geliştirmeye çalıştığını belirten Korukoğlu GKRY’nin silahlanma/silahlandırılma gayretinin KKTC’ye mi yoksa Doğu Akdeniz’e yönelik olduğu soruma karşılık şunları söyledi:
“Pek muhtemeldir ki Doğu Akdeniz’le de ilgili bir şey ama bizim yanı başımızda bir ülke silahlanıyor. Askeri ittifaklara giriyor. Yabancı gemiler limanlarını ziyaret ediyor. Bunu bizi de tehdit eden bir girişim olarak görüyoruz.”
‘KKTC de Doğu Akdeniz’de var olan bir devlettir’
Son dönemde başta Yunanistan ve GKRY olmak üzere bazı ülkelerde endişe yaratan konu ise Türkiye-Suriye ve KKTC’nin bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) imzalayacağı iddiası. Korukoğlu Suriye’deki yeni yönetimin istikrarı ve huzuru sağlamak için uzun bir yolu olduğunu söyledi ve şunu ekledi:
“KKTC de Doğu Akdeniz’de var olan bir devlettir. Bizim de kendi karasularımız var. Deniz yetki alanlarına ilişkin kendi yasalarımız var. Türkiye ile tüm konularda olduğu gibi deniz yetki alanlarına ilişkin de konuları da eşgüdüm içerisinde götürüyoruz” dedi.