Hamas’ın İsrail’e sızmasının ardından başlayan ve hızla savaşa evrilen durum, başta çevre ülkeleri endişelendiriyor. Türkiye “gerilim ve dehşeti endişeyle karşıladığını” belirten açıklamasını Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile aynı gün yaptı. Tarafları itidale davet eden Türkiye, fevri adımlardan uzak durulması çağrısında da bulundu.
Açıklama yapmanın ötesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın hızlı ve çok taraflı bir diplomasi trafiği yürütmesi dikkati çekiyor. Fidan gerilimin ilk gününde Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin, İran ve ABD Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gerilimin ikinci günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikinci görüşmesini yapan Fidan ayrıca Ürdün, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları ile temas kurdu. Fidan dün de Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı ile İsrail ve Filistin’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Fidan’ın kamuoyuna duyurulan görüşmelerinin yanı sıra şimdilik duyurulmayan bazı temaslarda da bulunduğundan da şüphe edilmiyor.
Saatler içerisinde savaş boyutuna ulaşan gerilim konusunda diplomatik kaynaklar “şu aşamada kimsenin bir şeye engel olması mümkün değil. Şu anda her şey çok sıcak” yorumunu yapıyor. Bu ifade de, tarafların telkine açık bir aşamada olmadığını teyit ediyor. Cumartesi günü, olayların gerçekleşmesinden sadece bir kaç saat sonra Milliyet’in sorularını yanıtlayan İsrail’in Türkiye Büyükelçisi İrit Lillian da, “Şu anda konuşmanın zamanı olduğunu düşünmüyorum. Şu anda öyle bir yanıt vermeliyiz ki gelecekte böyle bir durumla karşılaşmayalım” demişti.
Türkiye’nin telefon diplomasisi ile çatışmanın çevreye yayılmasını engellemek için çaba harcadığını kaydeden diplomatik kaynaklar, “gerilimin etrafa yayılmasını önleyecek mekanizmaların kurulması gerekiyor” dedi. Bu arada görüşmelerde Hamas’ın elindeki rehineler de bir başka konu başlığı. Kaynaklar, rehinelerin kurtarılması konusunun da görüşmelerde ele alındığını teyit etti.