Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fransız sokak sanatçısı JR, tam 5 yıl önce Eyfel Kulesi’nin altında dev bir kanyon varmış gibi gösteren eseriyle gündemdeydi.

Daha önce de göz yanılsaması tekniğini Floransa’da kullanan JR’ın Eyfel Kulesi’nin karşısına yaptığı eserin içine girenler kayalık bir uçurumdaymış gibi görünüyordu.

JR’ın Olimpiyatlar çıkarması

İşte Instagram fenomenleri de bu kareyi kaçırmadı.

Şimdi ise JR, Paris’teki 2024 Yaz Olimpiyatları için yapılan Olimpiyat meşalesi koşusunun Bastille Günü ayağında meşale taşıyıcılar arasındaydı.

JR, Louvre Müzesi’nin önünde meşaleyi, 2006 Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan Fransız kayakçı Sandra Laoura’dan aldı.

Haberin Devamı

Sanatçının hem Olimpiyatlar’la hem de müzeyle bağları var.2016 yılında I.M. Pei’nin cam piramidini, arkasındaki Louvre avlusunun bir fotoğrafıyla kaplayarak etkili bir şekilde ortadan kaldırdı. Rio Olimpiyatları için ise şehirdeki inşaat iskelelerinde hareket halindeki sporcuların iki adet fotoğrafını yerleştirdi.14 Temmuz’da ise, Mathieu Lehanneur tarafından tasarlanan meşaleyi Mona Lisa tablosunun önünde devretti.Daha sonra ise meşale Centre Pompidou’ya doğru ilerledi ve Eyfel Kulesi üzerinde havai fişek gösterileri ve drone ışık gösterisiyle kutlamalar sona erdi.26 Temmuz’da Seine Nehri üzerinde gerçekleştirilecek açılış töreninin sonunda meşale, yine Lehanneur tarafından tasarlanan Olimpiyat kazanını ateşleyecek. Ayrıca meşale, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları süresince Louvre’un önündeki Tuileries Bahçesi’nde yanacak.

JR’ın Olimpiyatlar çıkarması

JR İstanbul’da neler yapmıştı?

JR, 9 yıl önce İstanbul’a gelmiş, helikopter turu yaparak çalışacağı alanları belirlemişti.

Daha sonra ise Balat’taki yıkık dökük binalardan mucizeler yarattı.

Sadece eserleriyle şehri güzelleştirmekle de kalmadı, yüz binlerce takipçisiyle Instagram’da bu eserleri ve tabii bin bir İstanbul manzarasını da paylaştı.

Sokak sanatıyla az çok ilgili olanlar ‘The Inside Out’ projesiyle TED (Yaymaya Değer Fikirler) Ödülü’ne layık görülen JR’ın meşhur ‘Wrinkles of the city’ (Şehrin kırışıklıkları) projesini biliyor zaten.

Şanghay’dan Havana’ya özel bir tarihe sahip şehirlerin dahil edildiği dünya çapında bir sanat projesi bu.

Haberin Devamı

Amaç, o şehirlerde yaşayan yaşlı halkın portre fotoğraflarını, dev ölçeklerde kamu alanlarına taşıyarak, yaşlanma sürecini ve bu sürecin hem insanların hem de şehrin kimlik anlayışını nasıl etkilediğini samimi ve etkili bir şekilde anlatmak.

Tam da Instagram’da herkesin JR fotoğrafları paylaşmaya başladığı, hatta JR’a şehri güzelleştirdiği için teşekkür mesajları yağdırdığı sırada ise haber gelmişti, eserler vandalizm kurbanı oldu diye. Kaç saatlik çalışmanın üstüne gelişigüzel kırmızı boya atılmıştı, başka bir eseri ise tamamen parçalanmıştı.

Kimin ya da kimlerin yaptığı belli değildi.

Başka yerlerde tanınmış sokak sanatçılarının eserlerinin başına böyle şeyler pek gelmiyor tabii. Herkes emeğe saygılı davranıyor, güzellikleri koruyor.

Oysa biz hala dünyanın sayılı tarihi miraslarının bile duvarlarına isimleri kalplerle kazıyabiliyoruz.