Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Doors’un kurucuları Londra’da Good Food Society adlı yeni şirketleriyle Frescobaldi adlı bir İtalyan ve Yosma adlı bir Türk restoranı açmışlardı. Bu hafta ise Hovarda adlı bir Ege restoranı açtılar.

Londra’da restoran sektörüyle ilgili kiminle karşılaşsam aynı şeyi soruyor: “Hovarda’ya gittin mi?” Hemen arkasından da ekliyorlar, “Harika olmuş, çok para harcanmış.” Bir restoran için tabii ki tek kriter ne kadar para harcandığı değil. Ama Hovarda daha resmi olarak açılmadan yaptığı yemek tadımlarıyla Londra’nın konuşulan restoranları arasına girdi. Hakkasan ve Wagamama gibi markaların yaratıcısı Alan Yau’nun Yamabahçe adlı pideciyi açmasıyla Londra’da Türk mutfağı zaten gündemdeydi. Şimdi Hovarda’nın açılışıyla da Türk restoranlarının Londra’daki yükselişi devam edecek belli ki.

Haberin Devamı

Daha sonra sırada Londra’da şube açmaya hazırlanan Nusr-et ve Rüya var. Hovarda, Levent Büyükuğur öncülüğünde Good Food Society’nin üzerinde uzun süre çalıştığı bir proje. Malum, Levent-Rıza-Bülent Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu, İstanbul Doors Group’un yüzde 74.25’ini Doğuş Grubu’nun yeme-içme-eğlence şirketi D.ream’e sattıktan sonra Londra’da Good Food Society’yi kurmuştu.

İlk restoranları şarap ve zeytinyağı markalarıyla tanıdığımız İtalyan Frescobaldi ailesiyle ortak Mayfair’de açtıkları İtalyan restoranı Frescobaldi’ydi. Daha sonra Baker Street’te Yosma adlı bir Türk restoranı açtılar. Yosma, Türk mutfağının yabancılara uyarlanmış haliydi ama mekan fazla büyük ve uğultulu olduğu için zaman zaman eleştiriliyordu.Çok yakında dekorunda değişiklikler yapılacak.

Menüde deniz ürünü sayısı az

Şimdi Londra’daki üçüncü restoranları Hovarda’yı Soho’nun Çin mahallesiyle kesiştiği köşede Rupert Street’te açtılar, Palomar adlı çok sevilen İsrail restoranının hemen yanında. Eskiden Soho’nun bu bölgesi hiç cazip değilken şimdi çok değerleniyor; açılan yeni restoranlar sayesinde. Palomar grubu şimdi aynı sokakta bir de pub

Hovarda Londra’da gündemde
açıyor. Hovarda’nın tasarımı Barselonalı bir mimari firmaya ait, içeri girince dekordan etkilenmemek mümkün değil. Menü, Ege mutfağı ağırlıklı. Zaten Ege restoranı diye özetliyorlar. Ama zor bir menü, alıştığımız Ege meyhanelerinden çok farklı... Doğrusu Ege denince ilk akla gelen deniz ürünleri oluyor. Fakat menüde az sayıda deniz ürünü var, en azından ana yemeklerde... Meze ve ana yemeklerin çoğu paylaşımlık. Henüz restoran daha resmi olarak açılmadan denediğimiz için yemekler konusunda biraz daha sabırlı olmak gerekiyor.

Cuma akşamı itibarıyla müşterilere kapıları açtılar, asıl büyük açılış partisi ise 23 Kasım’da. Üst katta DJ performanslarının yapılacağı şahane bir lounge alanı var. Sadece akşamları değil, pazar öğleden sonraları da canlı DJ performansları olacak. Türkiye’den DJ’ler de gelecek. “Peki ama Türkçe müzik olacak mı?” diyoruz, “Hayır” diyor Levent Büyükuğur, “Anjelique’te de Türkçe çalmıyordu DJ’ler” diye ekliyor. Evet, Anjelique’te durum öyle olabilir ama Türk mutfağının Londra’da bu kadar öne çıkmasıyla çok yakında Londra’da restoranlarda da daha çok Türkçe müzik duyulacağı kesin. Yurtdışından onlarca yeme-içme markası Türkiye’ye fahiş fiyatlarla gelirken sonunda yurtdışında Türk restoranları açılması sevindirici.

Haberin Devamı

Floransa’da İtalyan restoranı açıyorlar

Hovarda Londra’da gündemde


Londra’da Hovarda’nın açılışından hemen sonra Good Food Society ekibi Floransa’ya gidiyor. Mayfair’de açtıkları İtalyan restoranı Frescobaldi’nin şubesini Floransa’da açmak üzere... Toskana’nın en köklü şarap ve zeytinyağı üreticilerinden olan Frescobaldi ailesi 1300’lerden beri bağcılık ve şarapçılıkla uğraşıyor. Hatta Frescobaldiler, Michelangelo’ya eserleri karşılığında şarap sağlamalarıyla da tanınıyor. Ailenin Toskana’daki evlerinden birine Levent Büyükuğur’la aynı zamanda ben de konuk olmuştum. Prens Charles ve Camilla’dan Hillary-Bill Clinton’a birçok tanınmış ismin Frescobaldi ailesine yazdığı teşekkür mektuplarını da okumuştuk. İngiltere Prensi William’ın Kate Middleton ile düğününde Frescobaldi ailesine ait şarap ve zeytinyağları kullanıldığı için aileye el yazısıyla yazdıkları mektup da gözümüze çarpmıştı. Ayrıca şarap mahzenlerini gezmiş, ailede doğan her çocuk için yapılan özel üretim şarapları görmüştük. Daha ne Frescobaldi’nin restoran açma projesi vardı ne de Levent Büyükuğur’un Frescobaldi ile bir ortaklık yapma fikri. Tam iki yıl sonra Good Food Society, Toskanalı aileyle birlikte Londra Mayfair’de Frescobaldi adlı İtalyan restoranını açtı. Şimdi ise Büyükuğur kardeşler ve Berk Ekşioğlu, Toskanalı Frescobaldi ailesiyle birlikte Floransa’da bir İtalyan restoranı açıyor.