Son günlerin en popüler yeri Etiler’de yeni açılan Fenix. Bird’ün yaratıcıları Aliye Turagay ve Joost Rooijmans, Metin Fadıllıoğlu’nun 29 ekibiyle bir araya geldi ve...
stanbul gece hayatında uzun zamandır kimseyi bu kadar heyecanlandıran bir yer olmamıştı. Bir yandan telefon trafiği yaşanıyor, bir yandan Nispetiye Caddesi’nin korkunç trafiği daha da kilitleniyor. Rezervasyon yaptırabilmek için araya tanıdıklar sokuluyor. Yemeğe yer bulunmazsa sonrasında barına gidiliyor. Artık gece çıkıldığında buraya uğranmazsa gece çıkılmış sayılmıyor. Etiler’de yeni açılan Fenix’ten bahsediyorum.
İki farklı tarz bir araya geldi
Fenix tam Şamdan’ın karşısında. Eski GQ Bar’ın yerinde. GQ Bar’daki hayal kırıklığından sonra aynı yerde Fenix’in nasıl farklı bir atmosfer yarattığını görünce mekanları asıl yaşatanın ruhu olduğunu bir kez daha anlıyoruz. İşte Fenix’e ruhunu veren de Bird’ün yaratıcıları Aliye Turagay-Joost Rooijmans ve Metin Fadıllıoğlu’nun 29 ekibi. Gece hayatında iki önemli marka, iki farklı tarz bir araya gelmiş. Bird ve Flamingo’dan da 29’dan da esintiler var. Bird’ün girişinde asılı olan “Meet me in İstanbul” bile alt kata inen merdivenin tam karşısında yerini almış.
Mekanı Zeynep Fadıllıoğlu baştan yaratmış. Önce Starbucks, Mado, Kitchenette gibi komşu mekanlardan şık bir botanik bir setle ayırmış. Asma katı kaldırıp yüksek tavana çevirince müthiş bir ferahlık gelmiş mekana. Limon ve gül ağaçlarıyla da İstanbul’da olduğunuzu unutturacak bir yer olmuş.
En can alıcı noktası da upuzun barı. İstanbul gece hayatındaki önemli bir eksiği tamamlayacak. Sizi uyarmalıyım, kokteyllere hayır demek zor. Bird ve 29’da olduğu gibi Fenix’te de envaiçeşit kokteyl öne çıkıyor.
Açık mutfağa kilitleniyorsunuz
Yemeklere ve servise gelince, servisten herkes çok memnun. Yemeğe biraz meraklıysanız, açık mutfaktan gözlerinizi alamıyorsunuz zaten. Sohbeti bırakıp mutfakta olan biteni televizyondaki yemek programları gibi izlemek istiyorsunuz.
Ton tataki ve avokado ya da kuşkonmaz ve enginar salatasıyla başlayabilir, zencefilli hamburger ya da jumbo karides ve baharatlı humusla devam edebilirsiniz. Yok, yaza hazırlıklar başladı, daha hafif bir şey yemeliyim diyorsanız kişniş ve limon çubuklu sebze çorbası ile akşam yemeğini geçiştirebilirsiniz.
Fenix çok beğenildi ama yemekleri konusunda görüş ayrılığı var. Çok beğenenler de oluyor, vasat bulanlar da... Hatta yemeklerden zehirlendiğini iddia edenler de oldu. Gerçi gıda zehirlenmesinin faturasını bir mekana kesmek mümkün değil. Çünkü mekanla hiç ilgisi olmayabilir. Zaten Aliye Turagay-Joost Rooijmans uzun bara tünemişken, Zeynep-Metin Fadıllıoğlu köşedeki yuvarlak masada yerlerini almışken böyle aksilikler olması uzak bir ihtimal.
Kapıdan çıkarken bir detaya takılıyorsunuz. Malum Aliye Turagay kuş isimlerinden gidiyor mekanlarında. Fenix yeniden dirilmenin simgesi ve çok uzun ömürlü bir kuş, zümrüdüanka kuşu. Belli ki manidar bir isim seçmiş. Mekanın logosu ateş kuşu Fenix’ten çok Twitter kuşuna benziyor. Fenix sadece kalabalığıyla değil, logosuyla da gündemi yakalıyor.
Mehmet Gürs’ün İtalyan açılımı
Mikla ve Num Num’ların sahibi, şef Mehmet Gürs üç farklı markayla karşımıza çıkıyor: İtalyan restoranı Trattoria Enzo, hızlı yemek konseptli Terra Kitchen ve kahve ve atıştırmalıkların olacağı Kronotrop.
“Esnaf lokantalarından öğreneceğimiz çok şey var” diyor Mehmet Gürs. “Endüstriyel olmayan, sağlıklı, basit, hızlı ve hesaplı yemekler isteniyor” diye ekliyor. Sağlıklı, hızlı ve hesaplı anahtar kelimeler. Fiyatların kişi başı içecek dahil 20 liraya çekilmesi gerektiğini anlatıyor. Şimdi yeni mekanlarında sağlık, hız ve uygun fiyatlara daha çok önem veriyor. Bir zincir daha kurmayı hedefliyor.
Bu zincirin ilk halkası Trattoria Enzo, sessiz sedasız Acıbadem’de Akasya AVM’de açıldı. Uzaksanız bile gitmeye değer, hem Akasya’ya
hem de Trattoria Enzo’ya. Trattoria Enzo’da İtalyan
ev yemekleri, günlük olarak taze üretilen makarnalar, ızgarada ve odun fırınında hazırlanan pizza çeşitleri
ve özel sofra şarapları ön planda. En yakın zamanda keşfetmekte fayda var!
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025